3voor12 Utrecht

Fotoverslag: Faradays presenteert resultaat UP:Next project in EKKO

Band werkte via een beurs een jaar lang aan een vernieuwend muzikaal project

Na bijna anderhalf jaar hard werken en twee keer uitstellen van de show was het op vrijdag 20 mei 2022 eindelijk zover: in EKKO presenteerde Faradays het resultaat van het plan waarmee ze in december 2020 de eerste winnaar werden van UP:Next. Deze beurs van €10.000 van het Prins Bernhard Cultuurfonds stelt een popmuzikant uit de provincie Utrecht in staat om een jaar lang te werken aan een vernieuwend muzikaal project.

Na een korte introductie door host Manu van Kersbergen vertelden voorzitter van het Prins Bernhard Cultuurfons Hans Oosters en jurylid (en bedenker) Dirk Verhoeven iets over het idee achter de beurs. Daarna was het echter als snel de beurt aan Faradays om hun show met een groot aantal nieuwe liedjes te presenteren. Voor die nieuwe liedjes geeft songschrijver Karindra Perrier zich laten inspireren door de cassettebandjes met gamelanmuziek die vroeg altijd in haar ouderlijk huis werden gedraaid. Gamelan is een traditionele muziekstijl uit Indonesië, het geboorteland van haar moeder.

Perrier heeft deze invloeden subtiel verwerkt in haar nieuwe liedjes. De basis van electropop wordt aangevuld met typische samples en/of patronen van gamelan. In het korte praatje na afloop vertelt ze overigens dat dat door de afwijkende stemmingen nog niet zo makkelijk was. Ook het visuele aspect is belangrijk. Drummer Robbert Deurloo en bassist/toetsenist Thijs Visscher zijn in de toffe lichtshow nauwelijks te zien, waardoor de focus helemaal op Karindra komt te liggen. Wanneer de band de reeks met nieuwe liedjes start, verschijnen er ook twee danseressen op het podium, wiens choreografie ook geïnspireerd is op Indonesië. Hierdoor gaat de aandacht nog meer uit naar de mix van de nieuwe muziek én de presentatie daarvan.

In 2021 ontving Kypski vanuit UP:Next de cheque van €10.000. Hij is inmiddels druk bezig met het uitwerken van zijn muzikale plannen, om die begin 2023 in Fluor (Amersfoort) te presenteren. Op 1 juni openen de inschrijvingen voor UP:Next 2022. GeÏnteresseerde popmuzikanten uit de provincie Utrecht kunnen hier meer vinden over de voorwaarden en hoe je je inschrijft.

Gezien: Faradays tijdens de presentatie van UP:Next, vrijdag 20 mei 2022 @ EKKO, Utrecht

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12