3voor12 Utrecht

Eerste headlineshow van Rosa van Bommel is dé plek voor jonge, muziekliefhebbende activisten

“Dit is mijn eerste headlineshow, en ergens ook voorlopig mijn laatste”

Er zijn welgeteld nog maar drie liedjes uitgebracht, maar toch weet Rosa van Bommel een klein uur vol te spelen met haar activistische popmuziek. Eerder stond ze samen met Noor in de Amsterdamse Melkweg, aan wie haar muziek tevens doet denken, maar vanavond is het dan zo ver: haar eerste show als headliner. En performen, dat doet ze als geen ander.

De avond wordt ingeluid door Stijn, afkomstig van het Rotterdamse Codarts. Als een echte chansonnière tovert ze de Club Nine in TivoliVredenburg alvast om tot een poëziepopparadijs met haar liedjes in het Frans, Engels en Nederlands. Na een halfuurtje is de zaal al enigszins opgewarmd, en is het podium voor Rosa van Bommel en haar vierkoppige band. Rosa haalt haar inspiratie uit Spinvis, Talking Heads en Anne Clark. Dit is onder meer af te zien aan de toevoeging van saxofoon en viool in haar liedjes, live gespeeld door dezelfde muzikant! Na deze show neemt Rosa, die al sinds haar zestiende bezig is, een muzikale pauze. Dit lijkt misschien een opvallend moment, maar ze vertelt tevens: “Ik vind het belangrijk om aan muzikanten, de industrie en muziekliefhebbers te laten zien dat het oké is om even stil te staan.”  

De hele avond wordt het publiek meegenomen in het opzoeken van grenzen. Eventuele hokjes worden doorbroken door jazz- en theaterelementen, tekstuitbeelding, en grimmig geschreeuw toe te voegen. Er wordt tegen de gevestigde orde aangetrapt door kritiek te leveren op kapitalisme, systemen en instituties. De activistische aard van de muziek wordt aangesterkt door de manier waarop Rosa het publiek toespreekt: “Hebben jullie ook zo’n fucking hekel aan alles?!”

Op een gegeven moment haalt Rosa een mandje tevoorschijn, gevuld met tientallen zakjes knettersuiker! “Als je een zakje vangt, moet je zoenen”, zegt ze. Onder begeleiding van haar liedje ‘Zoenen met knettersuiker’ worden de zakjes het publiek ingegooid, wat leidt tot het nodige gejoel uit de zaal. Het attribuut overbrugt de overgebleven afstand tussen artiest en publiek, die door Rosa’s soms kwetsbare houding al aangenaam klein was. Deze kwetsbaarheid treedt bijvoorbeeld op tijdens haar uitvoering van het onuitgebrachte lied ‘Verdrinken in een kerk’; Het publiek wordt vastgehouden door het intieme begin van liedje, dat persoonlijke onderwerpen bespreekt.

Haar laatste liveshow voor nu, maar toch ook het moment om in de toekomst te kijken. Rosa kondigt haar eerste EP aan: Vervangbaar Het belooft een plaat te worden die aansluit op de huidige generatie twintigers, en dus vooral niet in hokjes te plaatsen is.

Gezien: Rosa van Bommel, vrijdag 2 februari 2024 @ Club Nine, TivoliVredenburg

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12