3voor12 Utrecht

TivoliVredenburg viert tienjarig bestaan met tien dagen jubileumprogramma

Nieuwe festivals, bijzondere optredens en ruimte om te experimenteren

TivoliVredenburg bestaat tien jaar en viert dat tien dagen lang met een divers jubileumprogramma. Met als motto Music sounds better with you! zie je van vrijdag 24 mei tot en met zondag 2 juni nieuwe festivals en bijzondere optredens.

TivoliVredenburg startte in 2014 als een samensmelting van poppodium Tivoli en Muziekcentrum Vredenburg. Op 21 juni 2014 openden 6.000 bezoekers het nieuwe pand, waar toen ruim veertig optredens plaatsvonden (o.a. van The Opposites, foto) verspreid over vijf zalen. Tien jaar later is TivoliVredenburg uitgegroeid tot een podium dat uniek is in zijn soort. Jaarlijks komen er circa 1,3 miljoen bezoekers naar 1800 concerten, festivals, debatten en evenementen.

Directeur Jeroen Bartelse: “Tien jaar radicaal open: laagdrempelig en toegankelijk voor mensen uit alle hoeken van de samenleving. Die openheid begint bij een gebouw dat uitnodigend en toegankelijk is. TivoliVredenburg als transparant baken. Van welke kant de bezoeker ook komt: daar wil je heen, daar mag je zijn wie je bent. En als een land stevig met elkaar in discussie is, is TivoliVredenburg een plek waar mensen elkaar weer kunnen vinden.”

Tijdens de tiendaagse jubileumviering laat TivoliVredenburg een dwarsdoorsnede zien van wat het muziekpodium te bieden heeft. Er worden verschillende nieuwe festivals gelanceerd en een heel scala aan muzieksoorten komt langs. Hoewel het jubileum bijna een ‘normale’ tiendaagse is voor TivoliVredenburg, vindt Bartelse dat niet vanzelfsprekend: “Elke dag weer zetten onze teams een raderwerk neer van optredens, change-overs, sfeerbeheer, eten en drinken, communicatie en logistiek, licht en geluid. Als die raderen in elkaar grijpen gebeurt er iets magisch. Met een beetje geluk sta je na afloop weer buiten als een beter mens – opgetild door muziek en publiek.”

Jubileumprogramma
Het jubileum opent met het gloednieuwe Nawafiz نوافذ : het eerste Utrechtse festival voor Arabische muziek. Ook nieuw is wetenschapsfestival KennisKnetters, waarbij kinderen speels kennismaken met wetenschap. ‘Huismusici’ krijgen ruimte om te experimenteren, samen te spelen en nieuwe vormen te ontwikkelen. Jazzsaxofonist Kika Sprangers breidt haar vaste Large Ensemble eenmalig uit met Thomas Azier, Maya Fridman en het Nationaal Vrouwen Jeugdkoor. En de succesvolle klassiek-meets-pop-avond Pieces of Tomorrow Festival groeit door naar festivalformaat.

Aansluitend op Utrecht Pride is er de eerste editie van Wild ’n Sweet festival dat queerness in de breedste zin van het woord vertegenwoordigt: van edgy live-acts tot pop hits naar een cunty clubnacht en een dragparadijs extravaganza.

Als afsluiter van de jubileum-tiendaagse brengt de IJslandse multi-instrumentalist, componist en producer Ólafur Arnalds zijn festival OPIA naar Utrecht, waar alle aspecten van ambient, jazz, elektronica en minimal aan bod komen.
Het volledige jubileumprogramma is te vinden op tivolivredenburg.nl/10jaar.

Te zien: tien jaar TivoliVredenburg, vrijdag 24 mei tot en met zondag 2 juni 2024 @ TivoliVredenbur

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12