3voor12 Utrecht

#BFU22: Fresku is serieus, genuanceerd en blij op Bevrijdingsfestival Utrecht

Eindhovense rapper roept bezoekers op om vrijheid niet voor lief te nemen

Om iets na twaalf uur verschijnen hosts J.A.E. en Gary ‘Duimalot’ Gravenbeek op het hoofdpodium. Utrechters J.A.E. en Gary ‘Duimalot’ Gravenbeek hosten vandaag niet alleen het hoofdpodium maar zijn ook rappers. J.A.E. heeft onlangs zijn vijfde EP IJzersterk 5 uitgebracht en Duimalot, die ook één van de lokale ambassadeurs is, vandaag de track ‘Freedom City’. De eerste act die ze aankondigen, is een bekende uit de hiphopscene: Fresku. 

De Eindhovenaar is één van de ambassadeurs van 5 mei en reist daarom met de helikopter naar Utrecht, Den Haag en Amsterdam. Gisteren vertelde hij aan Met Het Oog Op Morgen welke boodschap hij mee wilde geven. “Een boodschap van nuance willen hebben, een boodschap van verbroedering,” legde hij uit. “Laten we niet gaan focussen op de verschillen, maar op de overkoepelende menselijkheid. En laten we met name meer begrijpen in plaats van begrepen willen worden.”  

Over wat vrijheid voor hem betekent, zegt Fresku: “Ik kom uit de rap. Er is geen enkel genre in de muziek waar je zoveel informatie in kwijt kunt en die vrijheid neem ik ook volledig om echt vanuit mezelf te spreken. Ik gebruik het haast als therapie een blad vol te kladderen en daarmee een heel album te maken.” Daarmee maakt hij liedjes over maatschappelijke zaken maar ook over persoonlijke zaken. “Als ik eens een lollige dag heb en denk ‘dat moet ik ergens in kwijt’, dan stop ik dat ook in mijn muziek. Het zal altijd precies resoneren met hoe het is op dat moment in mijn leven.”

Dat is ook zijn muzikale boodschap vandaag in Utrecht. “Participeer, wees geen omstander, ook opstandig zijn is meedoen”, vertelt hij aan de bezoekers bij het hoofdpodium. Samen met zijn driekoppige band (dj, drummer en toetsenist) begint hij rustig. Misschien is het ook het spannende gevoel om voor het eerst in twee jaar weer te spelen en op zo’n groot podium te staan. Samen met zanger/rapper Shadi neemt hij ons mee in een set die zowel serieuze tracks als olijke nummers bevat. Grappig moment is wanneer Fresku de bekende Utrechtse strijdkreet “Uuuuu!" aanhaalt, en op het moment dat de bezoekers die overnemen ‘Zeg maar gewoon jij’ zegt.

Fresku bekent dat het wennen is, aan wat vrijheid ook alweer was. “Niet voor lief nemen”, roept hij de bezoekers op. Vlak daarna is het tijd voor springen op ‘Kuttekop’. Zijn set eindigt op een high met ‘Twijfel’, een energieke track met een indringend verhaal. Na het optreden haalt Fresku de helikoptercrew het podium op, die hem de rest van de dag door het land vliegen. Voor iemand die eigenlijk niet van vliegen houdt is dit toch een spannende onderneming.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12