Wie de social media van Plato Utrecht volgt heeft het vast al gezien. De platenzaak verhuist naar een nieuw pand. De fysieke stap is echter klein: Plato gaat naar het oude pand van America Today, 100 meter verderop in de Voorstraat. We vroegen mede-eigenaar Jeroen Vedder om een toelichting.

“Het wordt gewoon te krap hier”, zegt Jeroen Vedder op de vraag waarom Plato Utrecht gaat verhuizen. “Dat is de laatste tijd wel duidelijk geworden. We hebben uitgebreid, nieuwe bakken erbij gezet voor de LP's. Maar mede daardoor wordt het allemaal krap. Mensen moeten langs elkaar heen wurmen. Tijdens de laatste Record Store Day gaf het ook veel gedoe, te veel dringen.“ Toch waren ze niet echt bezig met verhuizen. Maar toen ze via via in The Village hoorden dat het markante pand van de America Today zou vrijkomen - zo’n 100 meter verderop - hebben ze meteen gehandeld. Nog voordat het pand in de officiële verhuur kwam. “Dat is een droomlocatie, zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant. In eerste instantie dachten we ‘dat is heel duur’, maar dat valt eigenlijk wel mee. Toen we de huurprijs zagen, was onze reactie ‘nou oké, dat gaan we doen’. Het scheelt niet zo heel veel met hier, maar we hebben wel drie keer zoveel ruimte.”

Het nieuwe pand is een buitenkans qua plek en qua ruimte.”We kunnen zoveel meer doen. Er zit ook een podiumpje in. Ik weet nog niet hoe het zit met geluidsoverlast, we moeten even kijken hoe dat werkt. Maar het zou heel leuk zijn als we daar wat vaker iets neer kunnen zetten, bijvoorbeeld tijdens Le Guess Who?.”

Drie keer zo groot
De winkeloppervlakte wordt straks drie keer zo groot. Dat betekent ook meer mogelijkheden. Het eerste wat Plato doet is alles wat in de huidige winkel staat verhuizen en dan langzamerhand steeds meer aanvullen. “De nieuwe winkel is natuurlijk een investering die je moet doen en extra voorraad is dan nog weer een investering. Dat moet dus langzaam opgebouwd worden.” Ook wil Plato een aparte hoek inrichten voor een aantal lokale kunstenaars. “Daar doen we nu al wat kleine dingen mee”, licht Vedder toe. "Joris Diks heeft zijn eigen posters en van Evy, van Evy en the Assholes, verkopen we nu al zelfgemaakte ansichtkaarten. Ze heeft echter ook grotere prints en die gaan we ook verkopen. Daarnaast zijn we nog op zoek naar kunstenaars wiens werk we kunnen invoegen. Verder kijken we een beetje aan wat mensen leuk vinden.” Over wat ze niet doen is hij duidelijk: “Ik ga niet van die Kiss-poppetjes verkopen of van die bekers met zo 'n Rolling Stones tong erop.”

Waarschijnlijk zal de uitbreiding vooral extra vinyl worden. Plato is de laatste jaren al wat meer gaan focussen op genres als hiphop en metal en ze merken dat daar veel vraag naar is. “Dat kunnen we uitbreiden. Je hebt natuurlijk standaard dingen waarvan je veel verkoopt, maar er omheen kunnen nog veel meer leuke dingen.” Sowieso ziet Vedder dat de markt verandert. “Ik draaide van de week de top 10 uit van de best verkochte LP's van de afgelopen paar weken in onze winkel. Daar is ook nog maar één witte rockband bij. De rest is allemaal anders: Taylor Swift, Billie Eilish, Beyoncé enzovoort. Dat laat zien dat het publiek ook heel erg veranderd is hier en dat is heel erg leuk. Als de scholen om half drie dicht gaan, dan stroomt het hier helemaal vol met jongelui die komen praten, bladeren en gelukkig ook kopen.”

Opening op 3 augustus
Vedder en zijn team krijgen in de derde week van juni de sleutel van het nieuwe pand. Op dit moment wordt er echter al gewerkt aan de inrichting, door dezelfde mensen die ook de huidige winkel hebben ingericht. “Die hebben een werkplaats waar ze al dingen aan het bouwen zijn. Dat kan dan op het moment dat we de sleutel hebben gewoon erin worden geschoven. Ook moet er wat geschilderd worden, maar verder hoeft er gelukkig niet heel veel aan gedaan te worden.” Wel gaan ze proberen de hoogte van het pand goed te gebruiken. “We hebben nu een wand voor posters van concerten. Dat wordt straks zo’n ouderwetse reclamezuil waarop mensen hun posters kunnen plakken. Omdat het zo hoog is, moet je ook een beetje in de hoogte werken. We maken ook zuilen voor nieuwe releases, die we daarin kunnen stapelen met daarboven de posters die we erbij krijgen.” 

Op 3 augustus willen ze open op de nieuwe locatie. “We blijven hier gewoon zo lang mogelijk open. Desnoods doen we nog verkoop terwijl de winkel leeggehaald wordt.” Verder is het een kwestie van heel veel spullen een op een overzetten. “We hebben heel veel bakken en veel voorraad, dat moet allemaal vrij snel kunnen. Als het karkas eenmaal in de nieuwe winkel staat is het een kwestie van neerzetten. Ook de akoestiek is al doorgemeten. We kunnen de speakers blijven gebruiken die we hier al hebben.” “Ik ben ook blij dat we in de Voorstaat blijven. Ik hoef echt niet meer terug naar het centrum. Hier hebben we onze connecties met de mensen in de straat. Dat is heel fijn.”

Vedder vindt het ook fijn dat er wat nieuw bloed in de stad komt. “De Plaatboef is overgenomen en daar zit weer meer leven in. Ook krijgen we Variaworld er nog bij. Geen idee wat dat voor effect gaat hebben. De focus is wel iets anders, meer op tweedehands. Zelf ga ik in ieder geval het liefst naar een stad waar meerdere platenzaken zijn.”

Nieuwe release op Plato Utrecht Records
Door de drukte van de verhuizing worden de activiteiten van Plato Utrecht Records even op een lager pitje gezet. “Voordat we gaan verhuizen komt er nog een plaat op ons label uit van DNA. Dat is een 4 track 12 inch geworden, met onder één nummer een oude ritmetrack van de Urban Dance Squad, die DNA opnieuw heeft gebruikt. Op één van de tracks doet ook iemand mee met een connectie met de Wu-Tang Clan. Sowieso is het leuk om iets uit te brengen van DNA, die lid was van de enige Utrechtse band die serieus groot is geworden. Hopelijk kunnen we als we op de nieuwe plek gesetteld zijn weer wat nieuwe jonge bandjes erbij vinden.“