Contemporary folk, dat is de sound van Utrechtse muzikante en schrijfster Kiki Deirdre. Gedreven door een diepe affiniteit met intieme verhalenvertelling, dook zij 2,5 jaar lang in een ambitieus project waar proza en prikkelende klanken elkaar kruisen. Dit harde werk werpt haar vruchten af, en op 27 juni is het tijd om hiervan te proeven. In het Utrechtse poppodium EKKO debuteert Kiki Deirdre How’s Life?, de gedeelde naam van haar album en roman. Twee werken die elkaar op een bijzondere manier versterken.

De vroege klanken

Iedereen begint ergens, ook Kiki Deirdre. In een ver verleden zong zij bij het Kinderen voor Kinderen Songfestival. Dit voedde de reeds wakkerende vlam van haar liefde voor muziek en taal, dus sinds 2014 schrijft zij haar eigen nummers en gedichten. Op het Utrechts conservatorium komen dromen tot verwezenlijking en krijgt Kiki Deirdre de kans om de klank van samenspel te verkennen. “Ik probeer graag een connectie aan te gaan met de mensen om me heen, en met mezelf. Ik heb het idee dat ik door muziek te maken mezelf verander, dat ik mezelf beter leer kennen en het daardoor ook het makkelijker vind om die connectie met het publiek of medemuzikanten te kunnen maken”, vertelt Kiki Deirdre.

Tijdens haar tijd op het conservatorium hield Kiki (straat)optredens met americana folk band Het Volk. “Dat was een hele leuke mix van bluegrass, blues, americana en zelfs een beetje jazz”, vertelt Kiki Deirdre. “Al die muzikanten hadden wel een voorliefde voor folkmuziek, maar ze kwamen allemaal uit hele andere hoeken van het genre. Dat gaf het een hele interessante en speelse manier van samenwerken, en dat heeft mij veel geleerd.” Ook komt ze veel over de vloer bij Touchstone Atelier, een muziekstudio in Utrecht waar laagdrempelige samenkomst tussen makers het doel is. Heilige grond voor Kiki Deirdre, die er uiteindelijk haar debuutalbum opneemt.

Gebundelde kracht

In haar samenwerkingen bij het conservatorium, Touchstone en met haar band Het Volk, vond Kiki Deirdre de innerlijke kracht om de confrontatie aan te gaan met de sociale angsten die zelfs de meest doorgewinterde creatievelingen nog wel eens ondervinden. Maar wat Kiki Deirdre écht wilde onderzoeken, is hoe zij haar passie voor muziek en het schrijven van verhalen kon laten samenkomen.  

“De voorliefde voor het schrijven van teksten en korte verhalen is er altijd al geweest, en ik had altijd de stoute droom om meer met dat schrijven te doen. In het najaar van 2021 ben ik dus begonnen met zo’n kortverhaal, maar ik kwam rap tot de realisatie dat het daar niet bij zou blijven”, vertelt Kiki Deirdre. “Ik merkte al heel snel dat de nummers die ik in die periode schreef, in het verlengde van dit verhaal ontstonden.”  

Hierna is het balletje snel gaan rollen, stelt Kiki Deirdre. Het verhaal werd een roman: een fictief verhaal over de complexiteiten van het mens zijn, zingeving en interpersoonlijke relaties, door de ogen van hoofdpersonage Suzie Saol. De nummers werden gebundeld in een album. Twee opzichzelfstaande werken die elkaar op hun beurt verrijken. “Ik heb lang getwijfeld of ik een schrijver of een muzikant was, tot ik me realiseerde dat zij niet zonder elkaar kunnen bestaan”, vertelt Kiki Deirdre. “Het was dus een heel logische stap om een album en een roman met dezelfde titel naar buiten te brengen.”

How's Life?

De titel ontstond midden in het creatieve proces dat onbeteugeld en vurig om zich heen greep. “In het verhaal stelt de moeder van het hoofdpersonage haar deze vraag, en ziet het hoofdpersonage in hoeveel diepgang er eigenlijk achter deze vraag schuilt, want hoe is het leven eigenlijk?”, legt Kiki Deirdre uit. “Het persoonlijke verhaal hierachter is dat mij die vraag gesteld werd door mijn zus toen wij een keer belden. Ik zat toen nog midden in het maakproces, lichtelijk verdwaald en gaf heel cynisch antwoord. Omdat zo’n simpele vraag eigenlijk ook zo metaforisch kan worden benaderd, is het uiteindelijk de titel van het verhaal geworden.”  

Dat maakproces kwam niet zonder enige uitdaging. “Twee zomers lang heb ik het tegenovergestelde van hot girl summer ervaren. Het eerste wat ik deed als ik wakker werd was schrijven, en overal waar ik keek, zocht ik naar inspiratie en informatie. Het slokte me in zekere zin ook wel op. Het is een grote onderneming en het vergt veel onderzoek naar de markt en de muziekindustrie”, geeft Kiki Deirdre aan. “Als je niet bij een grote uitgeverij zit, dan moet je je erbij neerleggen dat het niet in elke boekenwinkel zal liggen. Maar ik had niets anders willen doen, want heb hierdoor als maker erg veel groei doorgemaakt.” Die trots is niet misplaatst, want ook de promotie en distributie overziet Kiki bijna volledig zelfstandig. “Ik ga dus echt lekker met mijn bakfiets door Utrecht fietsen en lokale platen- en boekenwinkeltjes aanhalen. Het wordt een hele lokale release, lekker in Utrecht. Misschien Amsterdam als ze lief zijn. Ik heb een kleine oplage van zo’n 200 stuks voor zowel de roman als het album, dus ik denk en hoop dat dat snel gaat.” 

Uiteindelijk hoopt Kiki Deirdre iets bij lezers en luisteraars te kunnen losmaken. “Het vergt een bepaald inlevingsvermogen om te kunnen schrijven over de gebeurtenissen die een fictief personage meemaakt, maar ook over haar gedachten en gevoelens. Als er iets van mijn persoonlijke beleving in dit werk terugkomt, dan zijn het wel die gedachten en gevoelens”, vertelt ze. “Ik wil iedereen de kans geven om zijn eigen invulling aan dit verhaal te geven, maar mijn wens is natuurlijk wel dat ook zij aan het denken worden gezet.” Volgens Kiki Deirdre is er dan ook geen uitgestippelde manier om naar het album te luisteren of het verhaal te lezen, en is men vrij om daar de connecties in te zoeken. “Dat laat ik heel erg los, als mensen nieuwsgierig zijn zou ik het juist leuk vinden als ze hun eigen onderzoek gaan doen, want de bruggetjes zijn er natuurlijk wel.”

Het toekomstbeeld

Met de release van haar debuutalbum en -roman in EKKO, bijt Kiki Deirdre officieel het spits af van haar carrière. Daar wil ze nog even van genieten, voordat ze haar pen weer oppakt. "Dit is pas het begin. Ik heb heel veel zin om een weekje ergens in een hutje op de hei broodjes te bakken, maar ik moet nog even door hiermee want dit werk verdient het om in de spotlight te staan. Het moet eerst onder de mensen gebracht worden, dan pas kan ik verder met het maken van nieuw werk."

De presentatie in EKKO belooft in ieder geval een ware ontlading te worden. Persoonlijk en intiem, trouw aan de soortgelijke aard van How’s Life?. “Het wordt een samensmelting van muziek en storytelling. Ik heb een hele fijne band en er is ook een strijkkwartet, dus veel akoestische en sfeervolle elementen. Muziek en verhalen worden afgewisseld, er zal een verteller zijn die passages uit de roman op een beeldende manier vertelt.  Als je meer wil weten over hoe het boek en de muziek verbonden zijn, dan moet je vooral naar deze show komen, want daar komt deze connectie echt naar voren”, pleit Kiki Deirdre. “Daarnaast komt het weer terug op dat stukje connectie met mensen. Ik hoop veel nieuwe gezichten te zien, iedereen is welkom!” 

Kaarten voor de releaseshow zijn te verkrijgen op de website van EKKO. Bij de releaseshow kunnen bezoekers tevens hun exemplaren van het roman en de plaat scoren. 

Te zien: releaseshow Kiki Deirdre, donderdag 27 juni 2024 @ EKKO