De stembussen zijn gesloten en we hebben de afgelopen weken driftig geteld. We weten nu jullie de beste 30 nummers van Utrechtse acts van het afgelopen jaar vonden. Tijd om die tracks op een rijtje te zetten in de Top 030, met als aanvoerder natuurlijk de Utrechtse Song van het Jaar. Dit jaar is dat Spinvis met ‘Paradijs’.

1. Spinvis - Paradijs

Met Be-Bop-A-Lula maakte Spinvis al het beste Utrechtse album van 2023 volgens onze redactie (een gedeelde eerste plaats met Aestrid) en jullie hebben nu ook twee nummers van dat album als beste Utrechtse songs van 2023 gekozen. ‘Paradijs’ en ‘Lente ‘22’ zijn beiden up-tempo liedjes die in de eerste maanden van het afgelopen jaar verschenen, in de aanloop naar het nieuwe album. ‘Paradijs’ heeft - mede door de subtiele basgitaar - iets vrolijks. terwijl ‘Lente 22’ bijna een klassiek Spinvis-liedje is, in de traditie van ’Smalfilm’ en ‘Bagagedrager’. In het nummer volgen allerlei kleine tafereeltjes elkaar op, met de zanger niet als ik-figuur maar als observerend verteller. Spinvis speelt beide nummers ook in zijn actuele live show, waarvan 3voor12 een mooie video-opname maakte.

2. Spinvis - Lente '22

‘Lente 22’ is een liedje met een lach en een traan, dat luchtig voelt. “En dat vind ik fijn om te horen”, vertelde hij destijds tegen 3voor12, “want het is een beetje een afwijkend liedje. Het heeft namelijk een akkoordenschema van 24 maten. Pas na 24 maten is de melodie rond. Vroeger, in de tijd van de Bee Gees, was dat heel normaal, maar nu duurt een akkoordenschema vaak maar vier maten, hooguit acht.’

3. Apeshit - High With Jesus Christ

De nummer 3 in de Top 030 is ‘High With Jesus Christ’ van de jonge punkband Apeshit. Dat nummer is afkomstig van hun debuut-EP Can I Be Your Monkey? die vlak voor de zomer verscheen. Daarop staan vijf punk liedjes met grunge accenten. ‘High With Jesus Christ’ is daarvan het meest catchy en ook een live-favoriet, zoals is te zien in de video die bij het nummer is gemaakt.

De complete Top 030 van 2023

De complete lijst vind je hieronder en kun je beluisteren in de bijgevoegde Spotify-playlist.

1. Spinvis - Paradijs
2. Spinvis - Lente '22
3. Apeshit - High With Jesus Christ
4. Mokerjong - Dividend
5. MEAU - Eigen Weg
6. Aestrid - To Live and Die in U
7. Bowl - Options, Variables, Shapes & Angles
8. Aestrid - Mirror Maze I & II
9. Igor - ik zweef alweer
10. John Coffey - STEAM WALTZ
11. John Coffey - SING and hope it's out of tune
12. Tusky - Babybird
13. Bitterlemon - Future
14. Figgie - Op de Stoep
15. Vic Willems - Zondag in Utrecht
16. Aafke Romeijn + Alex Callier - Ultraviolet
17. (...) Centraal - Spokenjong
18. Destiny* - FOMO
19. Baukraft - Das Bob
 ---. Blaudzun - Dreamers
 ---. GINGE - Sololove
22. Wortel - Sun Flavoured Ice Cream
23. Onkruid - Geld
24. Navigate - Belong
25. Nelcon - Hoe Het Zit
26. Coos - Circles
 ---. Lijpe - Over De Grens
28. Vic Willems - Wachten Tot Het Fout Gaat
29. NONCHELANGE - Depressief in de Zomer
30. Marble Waves - What If
 ---. Stompeloer - Pokoe's In Mineur