We hebben dit jaar heerlijk genoten van concerten. Onze fotografen blikken terug en kiezen hun favoriete foto van een concert (of interview). Kijk met ons mee naar deze mooie beelden en lees de persoonlijke toelichting van elke foto!

Sabrine Baakman

Ik heb deze foto backstage gemaakt tijdens Loose Ends festival bij Beton-T. Cumgirl8 zijn echt mega goede posers, zowel tijdens deze fotoshoot als op het podium. Als fotograaf is het mega tof om ze te fotograferen!

Lisanne Lentink

Een van mijn favoriete foto's voor 3voor12 Utrecht van dit jaar. Maar vooral een van mijn favoriete Utrechtse bands van dit moment: Ontaard. De muziek is zo intens.

Mirel Masic

Ik ben blij dat dit jaar Adobe met een tool kwam waarmee je met AI ruis uit foto's kan verwijderen. Ik kan nu zonder flitser op energie punkconcerten snelle momenten vastleggen, want de grote hoeveelheid ruis die erbij komt haal je zo weer weg met die tool. Mijn favoriete foto dit jaar is bij zo’n wild moment tijdens I’m Fuck, Punk You in dB’s.

Viv Naastepad

Ondanks de regen maakte het Bevrijdingsfestival 2023 in Utrecht een onvergetelijke indruk. De diverse line-up bood voor elk wat wils, en het enthousiasme van zowel artiesten als publiek was aanstekelijk. Mensen dansten in de regen, deelden poncho's en creëerden een ongekende 'regen-saamhorigheid'.

Bernhard Fitzgerald

Het was lekker warm op de Neude tijdens de openingsvond van Tweetakt afgelopen juni. Duimalot was een van de acts die op het podium stond. Nou ja, van ‘staan’ was weinig sprake: het was een enorm energieke show! Ergens tussen de hossende menigte en het podium maakt ik een van mijn favoriete foto’s van die avond.

Paulus van Dorsten

Mijn beste foto van 2023?! Dat kon bijna niet anders, dan dat het een foto uit de serie van Uncloud moest worden. Al waren de portretten die ik zo links en rechts geschoten had wellicht ook een goede keuze geweest, dat is namelijk iets wat niet per se binnen mijn comfort zone ligt, dus per definitie trots op de resultaten.

Maar toch, omdat Uncloud visueel dusdanig attractief is, dat daarom een keuze maken wellicht een nog grotere opgave is dan het schieten van portretten, (zie het Uncloud-artikel wat betreft de keuze-opties) heb ik daarom mijn keuze laten sturen door het 𝘱𝘩𝘺𝘴𝘪𝘤𝘢𝘭𝘥𝘪𝘨𝘪𝘵𝘢𝘭-𝘥𝘪𝘨𝘪𝘵𝘢𝘭𝘱𝘩𝘺𝘴𝘪𝘤𝘢𝘭-𝘱𝘩𝘺𝘴𝘪𝘤𝘢𝘭𝘥𝘪𝘨𝘪𝘵𝘢𝘭-[…] thema van Uncloud 2023.

Daarmee ben ik uitgekomen op deze foto van de audiovisuele performance van Perila 8 op oktober 2023 in het voormalig Pieterbaan Centrum.

Reinier van Olderen

Tweede Ska'd for Life in Moira. Leuk intiem festival waar legendes de aandacht krijgen die ze verdienen.

Twan de Koning

Deze foto is gemaakt tijdens het optreden van David Rooker bij de Club 3voor12 Utrecht van mei. Anne keek hier precies even naar de zanger op de toetsen, die ook het frame vormt waardoor zij en haar cello te zien zijn. Door de combinatie van timing en framing is dit mijn absolute favoriet van dit jaar.

Irma Blonk

Afgelopen jaar was mijn eerste volle jaar bij 3voor12 Utrecht als fotograaf. Veel verschillende concerten en evenementen zijn mij bijgebleven, maar deze foto is mijn favoriet. Omringd door een kleine groep van grote fans stond ik in EKKO om de Burning Fik avond te fotograferen. Zeldzame’s grootste fan van allemaal stond naast mij en kreeg op dit moment de microfoon naar hem toegerijkt waarna hij alle tekst wist mee te zingen. Zo geniet ik het meest van fotograferen, verdwijnen in het publiek en meegenieten van het concert en ervaren hoe de grote fans het ervaren. Dit moment was daarom een van mijn favorieten dit jaar.

Faizel Joemrati

Het Up:Next optreden van Kypski’s WAVETABLER in Fluor (Amersfoort), 5 april 2023, waarbij geluiden uit draaitafels, een modulaire synthesizers en een drumstel in een blender werden gemikt. Samen met de op maat gesneden lichtshow werd je meegenomen in de cocktail van muzikaal geluid wat je niet eerder had meegemaakt. Het optreden is op video vastgelegd en op 11 juni was de wereldpremiere op MODULARWORLD. Niet bepaald mijn genre wat ik in de auto of thuis op heb staan, maar als fotograaf enorm tof dat ik bij de lancering van dit bijzondere, niet alledaagse project kon zijn.

Iris Timmer

Boot 122 stond op de zondagmiddag van U? van Le Guess Who helemaal propvol voor de Nederlandse shoegazeband Space Siren. Die waren zo goed dat het publiek dat niet meer op de boot paste maar besloot om buiten mee te genieten. Toen heb ik dit moment vast kunnen leggen. Zo zaten we zowel binnen als buiten even in een heerlijke noise-bubbel.

Jurriaan Freutel

De bandleden van Consensual Peggy stonden in deze opstelling klaar toen het publiek de zaal in kwam, om snel hierna een dissonante en zo goed als richtingsloze a capella zang te starten. Een karakteristieke opening van een show die deels performance art en deels riot punk zou worden. Voor mij was dit een gig om nooit te vergeten tijdens een sowieso al heel bijzonder mini-festival: I'm Fuck, Punk You. Vele generaties en vormen van regionale punk kwam daar voorbij om de heropleving van de scene te vieren in wat voor mij persoonlijk ook als een waardig afscheid van dB's voelde (hoewel we daar gelukkig nog wat langer mogen genieten).