Utrecht skastad? Het begint er voorzichtig op te lijken. De volle, maar niet stampvolle zaal van Moira aan de Wolvenstraat was op zaterdag 13 april voor het tweede jaar op rij het sfeervolle toneel van het Ska’d for Life Festival.

Jan Buster, organisator van het festival, kondigt rond half vijf het Kingston Kwartet aan. Met enige schaamte doet hij aan zelfpromotie. Hij laat een Skasjock verzamel lp zien, vertelt dat het kwartet er ook op te horen is en wijst naar de hoek waar je deze kunt kopen.  

Het Kingston Kwartet zorgt voor een rustig begin van het festival. Dit geeft de geluidsman de gelegenheid om tijdens het optreden alsnog een microfoon voor de basdrum te plaatsen en deze aan te sluiten. Het kenmerkt de ontspannen sfeer en do-it-yourself mentaliteit van de organisatie.  

De vier mannen spelen verschillende klassiekers in hun eigen stijl, een mix van jazz, reggae en rocksteady. Het publiek juicht wanneer er een nummer van de legendarische Tommy McCook wordt aangekondigd. De band reageert zelf enthousiast wanneer ze zijn toegekomen aan het spelen van hun versie van ‘Turks Fruit’. De bassist wijst naar de plek waar de Skasjock verzamel lp wordt verkocht. Dit nummer staat daarop.

Wanneer Spider J & Offbeat Syndicate beginnen met spelen, sieren zweetdruppels de vele kale koppen in het publiek. Buiten schijnt de zon, maar juist binnen lijkt het wat betreft temperatuur wel op Jamaica. Het eerste deel van het optreden kent gelukkig vooral rustige klassiekers.  

Links van het podium, op de trap, is inmiddels een man druk bezig met een witte afstandsbediening. Hij wappert zijn hand voor de grote airco en loopt vervolgens met een tevreden gezicht weg. Aan de temperatuur verandert niks. 

Het tweede deel van de set begint energieker. De kleine Spider J staat enthousiast te springen en betrekt het publiek bij zijn optreden. De Utrechtse backing band Offbeat Syndicate, onder aanvoering van de Utrechtse trombonist Pim van Bilzem, heeft het zichtbaar naar de zin, net als de dansende bezoekers. Medeorganisator Anna Vodka legt intussen alvast wat plaatjes klaar om na dit optreden te draaien.

Skaos, de afsluiter van het festival, maakt hun naam meteen waar. Je gunt de airco’s van Moira dezelfde energie waarmee deze Duitse band het publiek omver blaast. De aanhoudende warmte weerhoudt de aanwezigen er echter niet van om fanatiek te dansen en mee te schreeuwen. Bijvoorbeeld met de klassieker ‘Guns of Brixton’. 

Frontman Mad Wolley kan niet genoeg benadrukken dat ze blij zijn om hier te zijn. Dat bewijzen ze ook met een lange set waarin ze met veel plezier alles lijken te geven. Doorweekt van het zweet en happend naar adem bedanken ze iedereen die aanwezig is. 

DJ’s Mr. Muletrain, The Frog en Anna Vodka & The Spirit sluiten het festival af. Zowel het publiek als de organisatoren gaan blij en tevreden naar huis, maar het is nog maar de vraag of de skatrein genoeg reserveringen kent om volgend jaar weer in Utrecht te stoppen. 

Gezien: Ska'd for Life, zaterag 13 april 2024 @ Moira, Utrecht