The Wait Is Over: op 10 maart brengt de Utrechtse producer en songwriter Muylike dan eindelijk zijn debuutalbum uit. Diezelfde dag brengt hij zijn catchy indiepopnummers ten gehore tijdens zijn releaseshow in EKKO. Een gloednieuw album, een gloednieuwe show en een gloednieuw vinyl. “Het voelt alsof de act nu echt op gang komt”, vertelt Stijn Post, de man achter Muylike.

Het wachten is dan echt voorbij voor producer en songwriter Muylike, aka Stijn Post. Sinds 2020 brengt hij verschillende EPs uit met energieke indiepop liedjes. Nu is het eindelijk tijd voor zijn debuutalbum The Wait Is Over. Het album schreef en produceerde hij zelf vanuit zijn eigen studio, thuis in Utrecht. Vanuit zijn plekje midden in de stad, met uitzicht op een langgerekte groene tuin, vertelt hij: “Ik ben het maakproces ingegaan met de gedachte: ik ga nu écht een album neerzetten. Meestal ontdek ik wat ik wil maken door maar wat te doen, dus dat is precies wat ik gedaan heb. Zo ontstonden er vijfentwintig nummers, waarvan er maar een deel op het album is geëindigd.” Het afgelopen jaar bracht Muylike vier singles uit als voorproefje op het album. “Vergeleken met mijn vorige EPs komt er in deze nummers veel groove terug. Ik kon vroeger veel minder genieten van bijvoorbeeld funk, maar die liefde is er stiekem ingesijpeld, denk ik. De nummers op het album zijn ook sneller geworden dan op mijn vorige EPs. Het voelt voor mij bijna als een toevluchtsoord om iets super catchy te maken en het nét een tikje sneller te doen. Daar kom ik live soms best mee in de knoop, want ik moet uiteindelijk heel snel zingen. Dat is een beetje de keerzijde.”

 

De combinatie van de groovy muziek, vrolijke albumhoes en catchy songtitels lijkt de lente in te luiden. Maar dat alles zo samenvalt aan het begin van het voorjaar is puur toeval. “Het album is eigenlijk al af sinds juli maar ik heb het release proces moeten uitrekken om alle singles aandacht te kunnen geven. Daarom is de uiteindelijke releasedatum toevallig zo uitgekomen. De inspiratie voor mijn albumhoes heb ik van retro platen die ik vond op rommelmarkten in Frankrijk, dus daar zit wel wat zomers in, ja. Ik haal voor mijn muziek ook inspiratie uit de natuur. Zo gaat het nummer ‘Gardening’ over het ideaalbeeld waarbij ik uit het raam kijk en mijn vriendin in de tuin zie werken. Dat lukt hier aardig.” Hij knikt naar de groene tuin, waar zijn vriendin veel tijd en moeite in heeft gestoken. “De groovy, zomerse vibes maken het nog leuker om de muziek live te spelen. Je hoeft er dan niet heel hard aan te trekken om mensen een beetje los te laten komen. Ik speelde afgelopen jaar tijdens Popronde op de meest afgelegen plekken. Maar zelfs in de kroegen waar drie man aan de bar hing lukte het om de zon een beetje te laten schijnen.”

Als 3voor12 Popronde-talent stond Muylike afgelopen jaar voor het eerst met zijn act op het podium. “Ik ben stiekem een beetje een studiorat, dus ik vond het leuk om eens te ervaren hoe mijn muziek op het podium werkt. Ik breng nummers uit sinds 2020, maar het voelt alsof de live-act nu pas echt op gang komt. Het voelt daardoor alsof de artiest en ik, Stijn, samenkomen. Hiervoor was het hele proces voornamelijk anoniem, nu sta ik als artiest op het podium. Het album heet The Wait Is Over en het wachten slaat op het comfortabel kunnen zijn met jezelf, en zelfvertrouwen vinden. Dat valt denk ik ook heel erg samen met het feit dat ik dit heb durven maken. Je moet echt een beetje schijt hebben en het proces aandurven. Daar is veel zelfvertrouwen voor nodig. Het schuilen achter een artiestennaam helpt hierbij wel heel erg. Als er dan sprake van kritiek is, is dat op de act en niet op mij als persoon.”

Op 10 maart staat Muylike met zijn vijfkoppige band in EKKO. “Ik ben wel een beetje aan het stressen voor de release show, het komt allemaal toch sneller dan gedacht. Eigenlijk zou het album twee weken later uitkomen. Maar toen ik hoorde dat ik een show in EKKO kon doen heb ik besloten mijn album release te verschuiven naar diezelfde dag. Daar kwam ook nog eens een vinyl bij, die ik die avond ga verkopen. Dus nu komt alles samen op die dag.” Na de album release en de show in EKKO staat er nog veel op de agenda van de songwriter. “Er komen een paar hele grote shows aan, dus we zetten de live-act meteen door. Verder staan er deze zomer wat festivals en dergelijke op de planning. Ik ben ook al best een tijdje bezig met album nummer twee. Ik denk dat het heel vet gaat worden. Dat is wel het voordeel van alleen kunnen werken, ik kan gewoon lekker in mijn eigen tempo doorwerken en meteen verder met een tweede album.”

Te zien: Muylike & Mood Bored, vrijdag 10 maart @ EKKO, Utrecht