Utrecht zoekt een nieuwe nachtcoördinator, oftewel een voorzitter van het nachtoverleg. Een overleg tussen gemeente en het nachtleven. Shaked Franke zwaait af als coördinator van het nachtoverleg en vertelt meer over deze functie.

Het begon allemaal in 2021, nadat uit onderzoek van Vera Vaessen bleek dat het Utrechtse nachtleven veel potentie heeft, maar dat die potentie nog niet overal benut wordt. Het nachtleven en de gemeente Utrecht zijn als partners tot elkaar veroordeeld, maar het zijn partners die een totaal andere taal spreken.

In het nachtoverleg spreken programmeurs van de Utrechtse clubcultuur regelmatig met elkaar, en met vertegenwoordigers van de gemeente. De nachtcoördinator is de voorzitter van dit overleg. Vaessen was de eerste nachtcoördinator. In november 2021 nam Shaked Franke het van haar over en nu zoekt het Nachtoverleg haar derde voorzitter.

Franke zelf legt de functie neer omdat ze een andere baan heeft. “Ik ga door bij Kultlab als Artist Liaison voor Wilde Weide, Wildeburg en Into the Woods. Na twee jaar op deze stoel te hebben gezeten, kan ik terugkijken op een mooi resultaat, ook al moet er nog heel veel gebeuren.”

Ideale kandidaat

“Idealiter is het iemand uit het nachtleven, maar ook iemand die onafhankelijk kan opereren”, vertelt Franke. “We zoeken een bijzonder persoon. Iemand die het nachtleven kent, het een warm hart toedraagt. En iemand die de gemeente interessant vindt en de gemeente-taal spreekt.”

Protest

Franke begon de functie eind 2021 toen de clubs nog dicht waren. Een van de eerste dingen waar ze bij betrokken was, was het protest “De Nacht Staat Op” – het protest van nachtclubs in februari 2022 toen bijna alles al open was behalve de clubs. “Dat was best spannend en diplomatiek uitdagend. Het was mijn taak om ervoor te zorgen dat de gemeente genoeg wist dat ze begrip hadden voor het protest, en niet zoveel dat ze het tegen zouden houden. En met succes. Niet lang daarna gingen de clubs weer open en konden wij met het nachtoverleg samen met de gemeente een nachtvisie ontwikkelen.”

Nachtvisie

Naast het protest is Franke het meest trots op de nachtvisie. “Daarin staat wat wij als stad belangrijk vinden in de nachtcultuur. Het is een mooi startpunt om de nacht door te ontwikkelen. Deze visie en het sentiment in de stad is dat de nacht onderdeel is van de cultuur, en niet onder het kopje horeca valt. Daardoor komen wij aan tafel met de schouwburg en de bieb. Dat is heel mooi.”

De Utrechtse nachtvisie constateert dat er al veel gebeurt in de stad, maar dat het aanbod breder en diverser mag. Want er is veel interesse in de nacht. “Elke club heeft rijen, is uitverkocht. Er is veel vraag. Ik denk meer dan we nu aanbieden. En het lijkt me verstandig om te onderzoeken hoe we die vraag kunnen beantwoorden en waar. Ik denk dat we het nachtleven meer moeten verspreiden. Want de hele binnenstad is druk. Terwijl we heel veel industrieterreinen hebben waar dingen mogelijk zijn.”

“De nacht is superbelangrijk voor het ontwikkelen van je identiteit."

Shaked Franke

Diversiteit

Een ander issue is de diversiteit van de programmering. Met de BASIS is er een structureel techno aanbod, Tivoli heeft dansavonden met pop, alternatievere clubavonden zijn er in EKKO en De Helling en voor punk en garage kun je naar ACU. Ook zijn er regelmatig studentenavonden. Maar liefhebbers van bijvoorbeeld hiphop en R&B hebben nog geen vaste clubavond. “Er wordt op het gebied van hiphop wel steeds meer georganiseerd. Dat is een mooie ontwikkeling voor die doelgroep.”

Ontdek de nacht

“De nacht is superbelangrijk voor het ontwikkelen van je identiteit. Dat hebben we ook weer gezien tijdens corona”, zegt Franke. “Het is een plek om te ontdekken wie je bent, waar je van houdt, wat je leuk en fijn vindt en wie je leuk en fijn vindt. Je kan er zo veel leren over jezelf en anderen. Ook het vinden van jouw crowd kan je heel goed in de nacht doen.”

De ambitie van de nachtvisie is dus een diversere programmering in plaats en genre. Een mooi startpunt voor de volgende nachtcoördinator. “Ik denk dat het Utrechtse nachtleven aan de voet staat van grote groei. Ik zie een wissel van de wacht. Oude programmeurs maken ruimte voor nieuwe programmeurs, nieuw geluid, nieuwe dj’s. Er zijn ontzettend veel dromen. Er gaat echt nog veel meer moois in deze stad komen.”

Shaked Franke

De vacature voor nachtcoördinator staat op Culturele Vacatures. Solliciteren kan tot 22 december. “En ja, we gaan er echt die 22e nog iets aan doen!”