Voor één keer was onze maandelijkse showcase-avond Club 3voor12 Utrecht een week eerder dan de gebruikelijk laatste donderdag van de maand. De reden daarvoor is simpel: we wilden jullie en onszelf alle ruimte bieden om na Koningsnacht en Koningsdag (onze tips voor die dagen vind je op de website) een avond rustig aan te doen. De bezoekers van vanavond kregen een interessante mix van conceptuele alternative rock, ballroom soul en een hiphopband met veel bekenden.

Julia Sole

In de eerste minuten dat de bandleden van Julia Sole op het podium staan lijken we naar een instrumentale act te kijken. De band speelt, maar lijkt tegelijkertijd ook in afwachting te zijn van iets … of op iemand beter gezegd. Aan het eind van het lange intro komt de gemaskerde Julia Sole namelijk het podium op. Ze grijpt meteen de microfoon en begint aan een overtuigende zangpartij. De muziek van Julia Sole heeft elementen van alternatieve rock maar ook wel wat neo-klassieke pianostukken. Sommige delen zijn zwaar en nogal donker met veel (bas-)synthesizerpartijen en gitaren, terwijl andere nummers juist weer wat lichter zijn. Opvallend zijn ook de verrassende tempowisselingen en breaks in sommige nummers, zoals bijvoorbeeld de laatste single ‘Youth’. Door de verschillende emoties in de nummers, de uitgesproken performance van Julia Sole en de visuals die de hele show op de backdrop afspelen, heeft de show iets conceptueels en mysterieus. “Het masker moet een weergave voorstellen van hoe iedereen in onze samenleving een masker draagt”, vertelde Sole onlangs aan onze collega’s van 3voor12 Tilburg. Aan het einde van de set verdwijnt Julia als eerste van het podium. De band speelt nog even door maar volgt haar daarna terwijl er in de zaal nog drones te horen zijn en de visuals nog gewoon doorgaan. Bijzonder.

Parisian Night Suit

De tweede act vanavond is Parisian Night Suit, het soloproject van Iguana Death Cult-zanger/gitarist Jeroen Reek. Iguana Death Cult is net terug van een reeks shows op het befaamde SXSW festival (waarvan je hier een verslag kunt lezen) en komt op 12 mei met een nieuw album. Tussendoor is er nog tijd voor een kleine tour met Parisian Night Suit ter gelegenheid van de 7” single die net uit is. Als band zijn ze ook redelijk nieuw, vertelt Reek tussen twee nummers door. “Dit is onze derde show”. Waar de nummers van Iguana Death Cult hun basis vinden in garagerock, of varianten daarop, kiest Reek met Parisian Night Suit voor een ander geluid. Samen met zijn vijfkoppige band speelt hij trage, melancholische  liedjes, geworteld in de jaren zestig, en zeventig met veel ruimte voor orgel en lapsteel. Je ziet zo een Amerikaanse ballroom voor je waar een combo lekker staat te spelen, terwijl paartjes langzaam op de dansvloer heen en weer schuifelen. Bij ‘Midnight Climax’ moeten we ook een beetje aan de Amerikaanse songwriter J.J. Cale denken. De single ‘Who’s Got the Money’ is door het hogere tempo, de weirde synthesizer en de cowbell echter weer anders, dansbaarder ook. Na vandaag gaan alle ballen weer op Iguana Death Cult maar Reek laat weten wel weer voor Parisian Night Suit te gaan schrijven en opnemen.

de Boulevard

Deze Club 3voor12 Utrecht-editie wordt afgesloten door de Boulevard. Een aantal maanden geleden zagen we de Utrechtse hiphopband in dB’s ook al een feestje verzorgen bij Staff on Stage, het festival met acts die minstens één dB’s-medewerker als bandlid hebben. Bij de Boulevard zit dat wel goed want als we goed tellen, zien we drie barmensen op het podium. De Boulevard begint met hun eerste single ‘Levensweg’. Met een stevige band, twee blazers en de energieke en uitbundige frontman Bon Sjef creëren ze een funky sound die het prima doet op een feestje. Ook op het programma staat de eerstvolgende single ‘On the Move’, die op 26 mei verschijnt. Aan het eind van de set wordt het aantal dB’s-medewerkers op het podium en de feestvreugde nog wat groter. Two and a Half Girl-gitarist Pim Cruiming zingt namelijk één nummer mee. De Boulevard is deze zomer vast te zien op een festival bij jou in de buurt.

Gezien: Club 3voor12 Utrecht april, met Julia Sole, Parisian Night Suit en de Boulevard, donderdag 20 april 2023 @ dB’s, Utrecht