De debuutplaat van Julia Sole is melancholisch, dromerig en metaforisch. In haar alternatieve rocknummers snijd ze zware thema’s aan zoals verdwalen in je hoofd, angsten en verlies en die schrijft ze met een scherpe kijk op de maatschappij. Loes Bisschop, het Tilburgse brein achter Julia Sole, is opgegroeid in Tilburg en op 20-jarige leeftijd als drummer begonnen aan de Herman Brood Academie in Utrecht. Nu studeert ze aan de Hogeschool van de Kunsten en daar ontstond het project Julia Sole. Met al twee singles op zak bracht ze afgelopen vrijdag haar debuut-EP First Floor: Inhale uit. Wij spraken met Bisschop en vroegen haar hoe de EP tot stand is gekomen.

We gaan daarvoor terug in de tijd; tijdens de eerste lockdown in 2020 moest Bisschop voor school muziek produceren via de computer. Er ging een wereld voor haar open en zo werden de eerste stenen aan First Floor : Inhale gelegd. Ze produceerde de plaat zelf en omdat perfectie centraal staat bij Julia Sole resulteerde dat in een lang opnameproces. De oplettende luisteraar zal dan ook veel earcandy en detail horen in haar songs, prikkels zijn erg belangrijk in haar muziek: ''Je moet de plaat zien als een huis, ieder nummer heeft zo zijn eigen kamer, net zoals iedere gedachte in je hoofd een eigen plekje nodig heeft.'' aldus Bisschop. 

Vanwaar eigenlijk de keuze voor het alterego Julia Sole? 

''De naam Julia Sole is een soort anagram van Loes. Je kan het ook een vergroting van jezelf noemen. Loes kan je verdraaien naar Sole en Julia is mijn tweede naam. Het masker wat ik op het podium draag staat centraal bij de act. Het masker moet een weergave voorstellen van hoe iedereen in onze samenleving een masker draagt. Denk bijvoorbeeld aan de horeca, de werknemers staan breed lachend aan tafel, maar zodra ze zich omdraaien verschijnt er weer een resting bitch face op hun gezicht. Zo gaat het naar mijn mening op veel vlakken in de samenleving, iedereen maskeert op een bepaalde manier. Dat probeer ik duidelijk weer te geven, het masker draagt hier ook aan bij.”

Hoe beïnvloedt het masker jouw gedrag op het podium? 

''Voorheen was ik huismuzikant bij De Mus in Tilburg, ik merkte daar dat ik veel meer spanning voelde als ik frontvocalist was dan wanneer ik drummer was, meer op de achtergrond. Met het masker op valt die spanning voor een deel van me af en kan ik me makkelijker bewegen op de voorgrond. Het is makkelijker om je te uiten over zware onderwerpen als je eigenlijk niet als jezelf op het podium staat. Ik heb altijd een fascinatie gehad voor artiesten met een alterego, denk bijvoorbeeld aan David Bowie. Hij werkte ook veel met live visuals, dit zal je in mijn shows ook terug gaan zien.''

Wat is het overkoepelende thema op het album?

''Als overkoepelend thema zou ik verdwalen en onzekerheid noemen. Wel is ieder nummer natuurlijk uniek op zichzelf, het zijn allemaal rollercoasters met hun eigen identiteit. Het zijn allemaal metaforische teksten en ieder lied is een avontuur op zich. Alles ligt een beetje onder lagen verstopt en zo kunnen de mensen die mijn muziek horen een beetje puzzelen over wat er met bepaalde dingen bedoeld wordt. Dat vind ik erg leuk.”

Julia Sole werkt niet met een vaste band, hoe zit dat? 

"Bij dit project staat Julia Sole centraal, het is geen bandproject. Voor liveshows werk ik met een band op sessie basis. Het liefste zou ik wel een vaste band willen, dat is natuurlijk het leukst en het betrouwbaarst. Nu heb ik fijne mensen achter me staan. En stel dat iemand niet kan, dan heb ik iemand achter de hand, dat geeft rust.”

Hoe voel je je over de release van je debuut-EP? 

"Ik ben er zeker klaar voor, het is wel onwerkelijk om iets wat je zolang zelf in handen hebt gehad nu naar de buitenwereld in te brengen. Daarvoor moet je je wel kwetsbaar op durven te stellen, je weet niet hoe de reacties zullen zijn. Zenuwen zijn er dan ook zeker wel, we werken met best veel techniek op het podium, dus er kan van alles fout gaan. We hebben ons wel goed genoeg voorbereid dat ik wanneer ik mijn masker opzet, ik alles los kan laten en kan gaan knallen. Ik kijk erg uit naar de reacties en jullie zijn in ieder geval nog niet van me af, want mijn tweede EP is ook al bijna af. Het zal Second Floor : Exhale gaan heten en wordt een soort vervolg op First Floor : Inhale, maar meer ga ik daar nog even niet over loslaten."