Afscheid nemen is nooit echt leuk, maar je kunt er wel het beste van maken. Daarom organiseerde het personeel van dB’s op zaterdag 3 september het Let’s Get Lost festival, voordat de muzikale broedplaats naar de nieuwe locatie op de Vlampijpstraat verhuist. De grote variatie aan bands liet ook weer zien hoe belangrijk het oefenruimtecomplex is voor de Utrechtse muziek.

"Wees extra lief voor het barpersoneel", was een recente opmerking van dB's. Nu is dat altijd een goed plan, maar de afgelopen maanden kon het je zomaar een plek opleveren op Let's Get Lost. En blijkbaar oefenen er veel lieve bands bij dB's, want voor het afscheidsfestival konden ze drie podia vullen.

Het is niet moeilijk geweest om een gevarieerd festival neer te zetten. De bezoekers (over de hele dag meer dan 3.000!) worden telkens op een nieuw genre getrakteerd. Van rockabilly’s Mischief! via de folk van Jo & The Folk naar de reggae van Stontjie Crew en dan terug via rock door The Morning Glory. En voor de metalbands is er een speciaal podium met bands als Slechtvalk, Kikkerspuug en Grafjammer. Waarbij duidelijk te zien was dat een oefenruimte meer is dan een hok waar bands oefenen. Het is ook een ontmoetingsplek waar een scene kan ontstaan.

Met zoveel bekende gezichten bij elkaar is bijpraten onvermijdelijk. Niet alleen het publiek begroet elkaar, ook bandleden de crew van het oefenruimte complex krijgen veel omhelzingen tussen de optredens door. En het is in de hitte ook fijn om even op het terras te zitten of ergens op het terrein samen de schaduw op te zoeken.

De boosheid over de gedwongen verhuizing zit er bij veel bands in. Vaak wordt er in een kort praatje even bij stilgestaan. Of wordt er gevraagd om helemaal los te gaan ‘voor dB’s!’, zoals ook gebeurt bij Two and A Half Girl. Dat laat niemand zich twee keer zeggen. En dat dit festival niet alleen georganiseerd is door het personeel is te zien bij De Boulevard met bassist Tristan van Selm en Bon Sjef (aka Nick van Tergouw) in de gelederen. Zij hebben al menig biertje getapt of ander drankje ingeschonken voor de bezoekers in de afgelopen jaren.

En wie anders dan Tusky kan het festival afsluiten? Dit is overigens een retorische vraag. Want drummer Bas Allein Richir heeft 18 jaar in verschillende rollen bij dB’s gewerkt. Sowieso verdient hij op het festival de titel van ‘hardst werkende persoon in de showbizz’ want, naast artiest, hij is ook nog stagemanager bij podium 2. Al voor hun set is duidelijk dat ze de officieuze headliner zijn. Iedereen heeft zin om nog een keer alles te geven voor dB’s. Hier gaat het feest even voor het afscheid.

Gezien: diverse acts op Let’s Get Lost festival, zaterdag 3 september 2022 @ dB’s, Utrecht