De laatste Club 3voor12 Utrecht van dit jaar was een kleine Popronde-reünie. Met A. Johanson, Muylike en Marathon stonden er namelijk drie opkomende acts op onze maandelijkse showcaseavond die de afgelopen maanden op het reizende muziekfestival hebben gespeeld. Geen van hen stond in oktober echter op de Utrechtse Popronde-editie. Dat gemis konden zowel de acts als bezoekers dus goedmaken.

A. Johanson

De afgelopen maanden waren druk voor A. Johanson. Begin oktober verscheen zijn debuutalbum Who Are We Fooling, over de relatie tussen mensen en natuur, en speelde hij meer dan vijftien shows tijdens de Popronde. Omdat je tijdens het reizend muziekfestival niet in je eigen stad mag spelen is het fijn voor hem om deze ‘tour’ in Utrecht af te sluiten. Dat doet hij anders dan tot nu toe. Tijdens de eerdere Popronde-shows speelde A. Johanson alleen of samen met een toetsenist/samplestarter. Vanavond staat er echter een vijfkoppige band op het podium - met ook nog gitarist, drummer en cellist - die voor het eerst in deze samenstelling samenspeelt. De orkestrale indiefolkliedjes krijgen daardoor aanzienlijk meer body dan wanneer ze met zijn tweeën gespeeld zouden zijn.

De set begint nog rustig met ‘Your Eyes’ maar ‘Ony Fools’ is daarna al een stuk steviger. Invaldrummer Bryan Hokkeling (ook The 0x) zorgt in sommige nummers voor een vol geluid. De grotere band werkt ook goed voor de dynamiek van de liedjes: soms zijn die klein, met veel nuances, en soms wat grootser. Fijn is dat ook live de samples en vervormde stem van het album terugkomen, waardoor de meerdere lagen goed overkomen. Johanson’s set bevat ook zijn nieuwe single ‘Parade’, die om 0.00 uur deze avond op de streamingdiensten verschijnt.

Muylike

Er zijn verschillende overeenkomsten tussen Muylike, die erna speelt, en A. Johanson. Beiden zijn een soort soloprojecten waarbij live met een band wordt gespeeld en ook Muylike (aka Stijn Post) brengt vannacht een nieuwe single uit die ze vanavond live spelen, ‘There's Someone Else’.  En ook Muylike, dat je overigens uitspreekt als ‘moeilijk’, heeft net zo’n twintig Popronde-shows achter de rug. Hij is blij om nu in zijn thuisstad te spelen en op de fiets naar deze show te kunnen. Die opmerking is meteen het teken voor een aantal bezoekers om de lokale strijdkreet UUUUUUUUU in te zetten.

Daar houden de overeenkomsten verder wel op. Waar A. Johanson’s nummers een melancholische ondertoon hebben, zorgen die van Muylike voor een zomers gemoed. Alsof je een weekend met allemaal mooie plannen in gaat. De liedjes hebben een hoge(re) snelheid en Stijn Post’s zang en open gitaarspel, dat soms zelfs een beetje als een hawaii-gitaar klinkt, zorgen voor goede vibes. Omdat de acts op Club 3voor12 Utrecht in principe rond de dertig minuten spelen heeft Post voor vanavond vooral de snelle nummers uit zijn repertoire gekozen. Het zorgt er in ieder geval voor dat verschillende bezoekers lekker gaan dansen. Muylike eindigt zijn set met het super catchy ‘Here We Go Again’, dat ook op het debuutalbum staat dat in maart 2023 verschijnt.

Marathon

Bijna exact een jaar geleden zagen we Marathon voor het eerst live spelen in de branderij van The Village, tijdens de toenmalige editie van U?. Het drietal uit Amsterdam schudde ons destijds wakker met een mix van postpunk en shoegaze. Inmiddels is de band getekend door V2 records, hebben ze afgelopen september een eerste single uitgebracht en heel wat meer shows achter de rug, waaronder (ook) zo’n twintig tijdens de Popronde. Als Amsterdamse band mochten ze overigens wel op de Utrechtse editie spelen, maar om de één of andere reden is dat niet gelukt. Gelukkig kunnen ze dat vanavond goedmaken.

Deze show gaat heet worden, zegt zanger/gitarist Kay Koopmans na enkele nummers. Hij bedoelt daarmee vooral de warmte onder de podiumlampen, maar heeft het wellicht onbedoeld ook over de rest van de show. De intense postpunk zorgt er namelijk voor dat een aantal bezoekers al snel voor een pit zorgt en de hele show door wordt er gedanst en gesprongen. Drummer Lennart van Hulst speelt alsof zijn leven er vanaf hangt. Hij en ‘bassiste’ Nina Lijzenga leggen een kloppend fundament voor liedjes waarop Koopmans met zijn scheurende gitaarspel lekker zijn gang kan gaan. We schrijven bassiste bewust tussen aanhalingstekens, want de bariton gitaar van Lijzenga is iets tussen een gitaar en bas in. In combinatie met de soms fel uitgespuwde teksten van Koopmans krijgen de songs van Marathon zo een dystopisch gevoel.

De band wordt zelf ook mee vervoerd door het fysieke van de show en Koopmans springt het publiek in om daar lekker door te spelen. Ze treden dan ook iets langer op dan in eerste instantie de bedoeling zou zijn, waardoor Lijzenga de laatste trein die ze eigenlijk zou moeten hebben laat schieten. Dat was een bewust keuze, zo zien we het graag. Marathon heeft nog maar één nummer online staan. Koopmans laat echter weten dat ze vandaag de mixen voor hun debuut-EP hebben goedgekeurd, die volgend jaar moet verschijnen. Ga ze vooruitlopend daarop ergens live checken als de mogelijkheid zich voordoet.

Gezien: Club 3voor12 Utrecht november met A. Johanson, Muylike en Marathon, donderdag 24 november 2022 @ dB’s, Utrecht