3voor12 Utrecht

A. Johanson maakt conceptalbum over relatie tussen mens en natuur

Who Are We Fooling verklankt tekstueel én muzikaal de ogenschijnlijke tegenstelling tussen natuur en stad

Op zijn vorige week verschenen debuutalbum Who Are We Fooling behandelt de Utrechtse songschrijver A. Johanson een thema dat op dit moment heel actueel is: de relatie tussen mens en natuur en hoe de mens vaak bewust of onbewust de natuur vergeet. Hierdoor maken we ‘ons’ toekomstige leven steeds moeilijker. Dat laatste zegt hij overigens niet, maar is vooral een persoonlijke aanvulling. 

“Het is zo gek dat wij mensen - voornamelijk in de westerse wereld - hebben besloten dat de natuur iets is dat buiten ons staat”, zegt Johanson. “Iets waar we controle over hebben of moeten krijgen. Terwijl wij juist onderdeel zijn ván.” Johanson noemt Who Are We Fooling een conceptalbum, waarop hij de grens opzoekt tussen songs en instrumentale composities. Het album neemt je mee op reis door Johansons gedachtekronkels over de relatie tussen mens en natuur.

Johanson is midden in de natuur opgegroeid, maar woont inmiddels al een jaar of tien in de stad. Deze tegenstelling was zijn inspiratiebron om de twee ogenschijnlijke tegenpolen te verklanken. “De uitdaging lag er voor mij in om de tegenstelling hoor- en voelbaar te maken voor de luisteraar. In instrument- en productiekeuzes, tekstueel gezien maar ook met behulp van bijvoorbeeld sounddesign.” Het resultaat is een tweedeling van Who Are We Fooling. Het eerste deel verklankt de natuur, het tweede de stad en dus de mens. “Deel 1 begint klankmatig organisch en ‘rond’, krijgt langzaam een randje en wordt in deel 2 hoekig met steeds meer elektronische invloeden.”

Naast die twee delen heeft het album een hele duidelijke opbouw. Het eerste nummer (‘Why’) is een intro en met ‘For More’ heeft het album ook een outro. ‘Silence (pt. I)’ sluit het eerste deel af en ‘Silence (pt. II)’ opent de figuurlijke tweede kant. Elke kant bevat halverwege ook een interlude. De vier nummers tussen deze muzikale bookmarks zijn mooi gecomponeerde indiefolk liedjes die op het eerste deel wat naar Sufjan Stevens neigen (‘Your Eyes’). Op het tweede deel wordt de elektronica dominanter, zoals in de eerder dit jaar verschenen single ‘Parade’.

Op ’Only Fools’ komt de overkoepelende vraag die Johanson zich stelt naar voren: “Wie houden we eigenlijk voor de gek wanneer we ons als mensheid los zien van de natuur? De natuur redt zich uiteindelijk wel, hoe dan ook. Maar wij mensen maken het onszelf vooral moeilijk. Het alsmaar in controle willen zijn van alles om ons heen. Zou er ooit een dag komen dat we dat los kunnen laten?” 

A. Johanson is te zien tijdens Popronde 2022.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12