Na twee jaar is het dan eindelijk zo ver: we mogen het groene gras weer op! Met dit jaar een podium minder, maar een daardoor niet minder goed gevuld programma, loopt het veld van Park Transwijk weer vol terwijl het zonnetje langzaam door de wolken priemt. Volg hier ons verslag met updates van deze dag.

Tekst: Rosalie Verbrugh, Isa Reinalda, Marc van der Laan, Bas Koppe
   Eindredactie: Yasmin Roelofs, Marc van der Laan, Bas Koppe

Het fotoverslag van Bevrijdingsfestival Utrecht vind je hier.

Fresku

Om iets na twaalf uur verschijnen hosts J.A.E. en Gary ‘Duimalot’ Gravenbeek op het hoofdpodium. De twee zijn niet alleen de hosts van vandaag, maar zijn daarnaast ook rappers. J.A.E. heeft onlangs zijn vijfde EP IJzersterk 5 uitgebracht en Duimalot, één van de lokale ambassadeurs, vandaag de track ‘Freedom City’. De eerste act die ze aankondigen, is een bekende uit de hiphopscene: Fresku. De Eindhovenaar is één van de ambassadeurs van 5 mei en reist daarom met de helikopter naar Utrecht, Den Haag en Amsterdam. Over wat vrijheid voor hem betekent, zegt Fresku: “Ik kom uit de rap. Er is geen enkel genre in de muziek waar je zoveel informatie in kwijt kunt en die vrijheid neem ik ook volledig om echt vanuit mezelf te spreken.” 

“Participeer, wees geen omstander, ook opstandig zijn is meedoen”, vertelt hij aan de bezoekers bij het hoofdpodium. Samen met zijn driekoppige band (dj, drummer en toetsenist) begint hij rustig. Misschien is het ook het spannende gevoel om voor het eerst in twee jaar weer te spelen en op zo’n groot podium te staan. Grappig moment is wanneer Fresku de bekende Utrechtse strijdkreet “Uuuuu!" aanhaalt, en op het moment dat de bezoekers die overnemen ‘Zeg maar gewoon jij’ zegt. (MvdL)

Lees de volledige update hier

My Baby

MY BABY, de band die het bruggetje tussen rock en hypnotiserende dansmuziek heeft gevonden, had eigenlijk in 2020 al hier in park Transwijk op het podium moeten staan. Na een uitverkocht Paradiso en de release van hun nieuw album Sake Sake Sake staan ze er nu alsnog. Zangeres Cato van Dijck roept het publiek op te dansen voor hun vrijheid. Hoewel dit wat rustig op gang komt, maken knikkende hoofden en tikkende voeten al snel plaats voor swingende heupen en ledematen die alle kanten op gaan. Met een basdrum die, matched met die van het springende publiek, aanvoelt als een hartslag die steeds sneller omhoog gaat, komt de boel nu echt op gang. De psychedelische rock met lekkere gitaarriffs en stevige uithalen zorgt voor ontblote bovenlijven en voeten in het gras. Met hun cover van ‘Masters of War’ van Bob Dylan, laten ze de lyrics voor zich spreken. (IR)

Karsu

Muziekcarrières kunnen soms raar lopen. Je bent jarenlang hard en serieus bezig, maar door de deelname aan een programma als Beste Zangers komt je carrière in een stroomversnelling. Het overkwam Karsu onlangs. De zangeres, pianiste en songschrijver kreeg lang labels als ‘jazz’ of ‘Turks’ opgeplakt, en raakte daardoor slechts stapsgewijs uit een bepaalde hoek. Inmiddels heeft ze afgelopen januari op showcasefestival EurosonicNoorderslag gespeeld, heeft het grotere publiek haar opgepikt en is er vandaag dus een middagshow op Bevrijdingsfestival Utrecht. Haar glimmende regenboogpak past perfect bij de de zon die inmiddels is doorgebroken. Het samenspel met haar band is knap en het spelplezier spat er vanaf. De bezoekers genieten op de warme festivalweide.

Het vijf voor vijf-moment

Sevn Alias

Het lijkt alsof heel jong Utrecht zich naar het hoofdpodium heeft begeven wanneer de klok bijna vier uur slaat. Nadat Áslaug het vrijheidsvuur heeft ontstoken, betreedt rapper Sevn Alias de stage. De handjes gaan de lucht in. Dit is de vierde- of de vijfde keer dat Sevn Alias optreedt tijdens Bevrijdingsfestival Utrecht. Het precieze aantal weet hij niet, maar de energie is tijdens deze editie ‘nog nét iets toffer dan voorgaande jaren’. “Ik kom net uit de Ramadan, ben zelf weer wat fitter en zo’n enthousiaste crowd geeft mij bijzonder veel energie”, vertelt de Amsterdamse artiest na het optreden. (RV)

Lees de volledige update hier

Rudeboy plays Urban Dance Squad ft. DJ DNA

Na de sfeerballen is het podium voor Rudeboy plays Urban Dance Squad ft. DJ DNA. Een hele lange naam, maar het gaat hier om 2/5 van de legendarische Utrechtse band Urban Dance Squad. Het vijftal maakte eind jaren tachtig en een deel van de jaren negentig furore met hun vernieuwende mix van rock, hiphop, rap en live scratching. Sinds een paar maanden is de band weer actief, met uit de oorspronkelijk bezetting rapper Rudeboy en de bekende Utrechtse DJ DNA achter de draaitafels. Eind februari deed de band een intieme try-out in dB’s om zich voor te bereiden op een aantal shows in het buitenland en festivals in Nederland. De band begint met het Wilhelmus op gitaar. Frontman Rudeboy lijkt nauwelijks veranderd in de 25 jaar sinds de vorige bezetting stopte. Hij schreeuwt zijn teksten nog steeds in de microfoon en maakt af en toe een dansje op het podium. Ten opzichte van de try-out in dB’s optreden speelt de band wat meer een ‘rockset’ waarin veel van hun vroegere hits langskomen, zoals ‘Demagogue’, 'Fast Lane', ‘Freestyle’ en ‘Good Grief’. ‘Deeper Shade of Soul’ zat er deze keer helaas niet tussen. Voor de oudere fans en jonge nieuwkomers maakt dat niet uit, die gaan gewoon lekker los in een beschaafde pit. (MvdL)

Waltzburg

Nijmeegse Indieband Waltzburg staat vandaag ook hier in Utrecht. Niet volledig onbekend terrein voor de voormalige 3FM talents. Zo is eerder uitgebrachte muziek al tot stand gekomen in de voormalige Utrechtse broedplaats Kytopia. De vriendenband maakt upbeat muziek met vrolijke gitaarmelodieën die je wellicht doet denken aan Vampire Weekend, Declan McKenna of The Wallows. Het publiek bestaat uit gevulde handen met puntzakken patat en bekers bier. Maar, wanneer beide handen eenmaal leeg zijn gaan ze de lucht in. Hoewel de zon gedurende het optreden even achter de wolken zit, laten de zomerse melodieën het toch behoorlijk zonnig aanvoelen voor het podium. Weinig gepraat, af en toe een “UUUU”, maar vooral veel ruimte voor de muziek. (IR)

Warme sferen bij Muyayo Rif

Iets na half acht wordt het hoofdpodium vrijgemaakt voor de leden van Muyayo Rif. En dat zijn er nogal een paar: de acht leden vermaken zonder enige moeite het ontspannen Utrechtse publiek. De stemming zit er dan ook lekker in onder de bezoekers. De energie vloeit: er wordt geswingd. Het publiek is verrassend divers, ook Vince (11) begeeft zich tussen het publiek. “Komen jullie hier vaker?” zegt hij. Dit is het derde jaar dat hij het feest bezoekt. Zijn ouders vertoeven op een kleedje iets verder van het podium en genieten ook van de muzikale en feestelijke performance van Muyayo Rif.

De band, die oorspronkelijk uit Barcelona komt, juicht het publiek toe. Uitgerust met trompet, gitaar, bas en sax wordt het bevrijdingsfestival even in Spaanse sferen geheven. Ondertussen lijkt de schemer door te komen, of is het gewoon de uitgelaten sfeer die een warm gloedje op de zon legt? “Ojeeee ojeeee ojooooooo” klinkt het vanaf het podium. “Ojeeee ojeeee ojoooo”, roept het publiek. (RV)

DJ's op het Vrijheidspodium

Bij het Vrijheidspodium wordt vurige ghetto house, acid en techno gedraaid. Is dat niet te intens voor het Utrechtse publiek? Absoluut niet. Het algemene publiek heeft plaats gemaakt voor kenners en echte dansers: Er wordt hard gedanst, gezoend en gefeest. Maar bovenal wordt er heel fanatiek gedraaid. Er wordt zelfs vinyl gedraaid en dat voelt het publiek. Naast het amusement van een bekertjestoren die de vijf meter heeft bereikt, gaat het publiek hard los. Bass drop? Dansen. Alsof de duizenden Utrechters speciaal zijn uitgetrokken voor een dansfestijn, want iedereen lijkt op zijn plek en lijkt te genieten. Is dit hoe Bevrijdingsdag hoort te zijn? “Een biertje drinken met zijn allen, dansen en genieten van onze vrijheid.”  Het woord vrijheid valt dan ook opvallend vaak. “Vrij dansen, maar vooral met je vrienden zijn en genieten van het feit dat het kan”, zegt Pien totaal uitgelaten. De wassende maan zorgt voor een magische atmosfeer onder de bomen in transwijk. “Shake it”, klinkt het. (RV)

WIES

Terwijl de zon langzaam ondergaat stapt WIES het podium op. Het drietal, dat sinds het winnen van de Amsterdamse Popprijs behoorlijke stappen heeft gezet, heeft er zin in. Wanneer de band begint te spelen is het live-geluid bijna niet te onderscheiden van dat op de albums. Met zuivere zang, strak gitaarspel en uitbundige drums worden ze door het publiek beloond met een golf van “UUUUU’s”. Na een mix van springen, veel bewegen en het uitproberen van een nieuwe single sluiten ze hun show rustig af. Zangeres Jeanne Rouwendaal spreekt het publiek nog even toe: “Er lopen nog genoeg gekken op deze aardkloot rond die denken dat ze mogen bepalen over ons leven, ons lichaam. Ik denk dat er nog steeds heel veel mis gaat, maar vandaag is een mooie dag”. Met ‘Barman’ worden de zaklampen tevoorschijn gehaald en wordt de band langzaam door het publiek uitgezwaaid. (IR)

Retro Deluxe

Iedereen die ooit uit is geweest in Utrecht, heeft minstens een onderdeel -80s Verantwoord, 90s NOW! en 00s Heroes- van retro deluxe ooit live gezien. En die formule's blijken hier samen ook goed te werken. De (alternatieve) hits komen in hoog tempo voorbij en worden allemaal met gejuich ontvangen. Van The 5 6 7 8's via Fatboy Slim tot Michael Jackson. Het gaat er allemaal in als zoete koek. (BK)

Na twee jaar jaar overslaan kon Bevrijdingsdag weer in fysieke vorm gevierd worden in Park Transwijk. Door de korte voorbereidingstijd met één podium minder dan eerdere jaren, maar het compacte terrein had ook wel wat. Bevrijdingsfestival Utrecht was het eerste grote buitenfestival sinds alle coronabeperkingen zijn opgeheven en de bezoekers genoten in volle teugen. Het was gezellig druk, zonder dat je over de hoofden hoefde te lopen. Met 37.000 bezoekers was de opkomst ook goed en de milde zon deed bezoekers en artiesten goed. Volgend jaar weer ietsje groter?

Gezien: Bevrijdingsfestival Utrecht 2022, donderdag 5 mei 2022 @ Park Transwijk