Er was geen schommel, wipwap of klimrek te bekennen op Speeltuin festival, dat donderdag 26 mei plaats vond in De Stadstuin. Eén ding was er wel te vinden: een grote zandbak. Met de voetjes bloot en de handjes in de lucht werd er, door een hechte crowd, een dagje gedanst.

Wie nog nooit in De Stadstuin is geweest, moet maar eens snel langsgaan. Aan het einde van dit jaar moet namelijk ook dit voormalige UWV-bedrijfspand aan de Europalaan eraan geloven: klaar voor de sloop. Daarom moet er het komende jaar nog even worden genoten van de unieke locatie, onder de rook van het centrum. Met een knaller eruit gaan, was het plan. Een bootfeest van De Vrije Jongens (DVJ) was de bron van inspiratie, aldus De Stadstuin-eigenaar Edo Wiersema. In samenwerking met DVJ werd het concept ‘Speeltuin Festival’ bedacht; vier edities dansen op lekkere muziek, met een cocktail in je hand en je gezicht in de zon.

En zo geschiedde. Donderdag 26 mei, op Hemelvaartsdag, vond de eerste editie plaats. Gehost door DVJ zelf, met een ‘iets andere line-up dan normaal’, aldus oprichter Udo Ebergen. Eerdere avonden van DVJ, die bijvoorbeeld werden gehost in BASIS, kennen een iets donkerder sfeertje. Maar op Speeltuin festival is gekozen voor een iets lichtere, toegankelijkere house. “Iedere editie wordt er door een andere Utrechtse partij geprogrammeerd, waaronder de eerste door De Vrije Jongens. Alle edities zijn zo in samenwerking met Bar Bolsjewiek die de horeca verzorgen, DVJ Events en De Stadstuin”, vertelt de organisator.

(tekst gaat verder onder de foto)

Een kleine familie

Wanneer je richting De Stadstuin fietst langs het braakliggende terrein bij de voormalige tippelzone, zijn het zonnige housebeats die je verwelkomen. Geen grote rijen, fietschaos of verkeersleiders, maar een rustige crew die mensen enthousiast begroet. Zo’n 250 mensen hebben zich verzameld op het terrein. Er wordt gekletst, geluierd, maar ook zeker gedanst. Regelmatig scharen mensen zich naar de backstage, voor een dikke knuffel of een hand. Het valt op: bijna iedere bezoeker is wel bekend met de organisatie, een dj of kent vrienden, en dat voedt de sfeer. De hechte crowd danst samen. Ondertussen worden er toch speeltuin taferelen uitgevoerd, want een 3-jarige jongeman bouwt, op gepaste afstand van de speakers, een zandkasteel.

Hoewel het zonnetje niet echt wil doorbreken, kan men met zich met ogen dicht wel even wanen op het strand. Een frisse zomerwind waait langs het terrein. Wel op het strand, maar dan in de stad. De beats van Mauro Moreno breken echter eventuele rillingen. Hij draait groovy platen in de dj booth, die hij een dag eerder met houten planken moest verstevigen, zoals hij uitlegt na zijn setje. Reiss neemt het stokje moeiteloos over. Deze Amsterdamse dj maakte zijn debuut bij DVJ. Het publiek heeft echter geen tijd nodig om te wennen; na een warm onthaal gaan de handjes wederom in de lucht, en danst het publiek samen op zijn uptempo platen.

(tekst gaat verder onder de foto)

Hoewel Speeltuin festival een iets lagere opkomst heeft dan was beoogd, lijkt het andere doel wel behaald. “Wij houden van een wat vrijer evenement, laagdrempelig, waar mensen zichzelf kunnen zijn”, aldus Udo Ebergen. “Er hadden iets meer kaarten verkocht kunnen worden, maar ik ben zeer tevreden. Dat is altijd onze insteek geweest: dit is waar wij van houden, en we zien wel hoe het loopt”, voegt hij toe.

Op 16 juli vervolgt Stadstuin festival zich. T.U.R.F. neemt dan de programmering over.

Gezien: Speeltuin festival #1, donderdag 26 mei 2022 @ De Stadstuin