De afgelopen twee jaar heeft Luke Cohlen er hard voor gewerkt, maar het resultaat is eindelijk te bewonderen: op 8 juni zag zijn gloednieuwe platenlabel aural conduct het levenslicht. De beginselen vonden door een heel mooi toeval plaats in platenzaak Dig It!.

“Het was eind 2019 toen ik daar eens aan het invallen was en Ronald Nijhof en Bram Nijssen een poster voor de expositie Self-Publish or be Damned in AG op kwamen hangen. We raakten aan de praat, waarna ik ze had uitgenodigd bij Stranded FM. Daar liet Ronald samen met Christian Toonk een audiocollage horen, op aanraden van Bram. Na drie minuten was ik compleet omver geblazen, ik vond het zo speciaal klinken,” vertelt Cohlen geanimeerd. “Tijdens de coronacrisis zijn we in contact gebleven en zat ik te dubben of ik hier iets mee moest doen. Door de jaren heen ben ik altijd erg into niche-labels geweest, en het platform geven aan artiesten om me heen, dus het idee was er altijd al. Het moment dat ze me nog meer muziek stuurden, was het voor mij helder: ik wil een label starten. Dat werd aural conduct.”

Nijhof & Toonk
De eerste release op het label, aural conduct 01, komt dus van Nijhof & Toonk, twee mannen die elkaar kennen uit hun jeugd in Doetinchem, waar ze sinds eind jaren 90 samen muziek maakten. Later werden ze in Utrecht actief middels verschillende kunstvormen. Toch waren ze nooit echt concreet met releases naar buiten getreden. De eclectische plaat die ze nu hebben uitgebracht, schiet van electronica naar post-rock. Hoe verliep de samenwerking verder? Cohlen: “Het klikte meteen. Christian is op dit moment actief in de theaterwereld en Ronald in de visuele kunst, dus muziek is in de recente jaren iets geweest wat ze er naast deden. Deze release heeft de artiesten geloof in hun muziek gegeven en mij in mijn curatoriële en organisatorische kracht, dus ik ben blij dat we dit avontuur zijn aangegaan. We zijn bij alle stappen in nauw contact gebleven en hebben ruim de tijd genomen om alles op detailniveau aandacht te geven en met elkaar samen te laten vallen. Dat geldt zowel voor de muziek en het artwork als de huisstijl van het label zelf, waarvoor ik samenwerk met typografisch ontwerper Marianne Noordzij.”

Toekomstvisie
Wie Cohlen al langer kent, weet dat hij onder zijn eigen naam draait en actief is in de Utrechtse muziekscene met Stranded FM, maar vanaf nu mag hij dus ook de positie van labelbaas bekleden. Hoe ervaart hij dat? “Het is erg interessant. Ik heb me in eerste instantie voorgenomen om niet op een te hoog productiegehalte te focussen. Liever kijk ik met veel aandacht naar artiesten voor wie ik juist die extra mile wil gaan. Wat mij betreft hoeft de uitkomst van een project ook niet altijd een plaat te zijn,” legt Cohlen verder uit. ”Het gaat meer om het vinden van een middel waarmee de persoonlijkheid van dat project goed wordt gevangen. Ik heb voorheen voornamelijk collectief werk gedaan en het is verfrissend om nu dit label te hebben, waarmee ik op eigen wijze alle muzikale hoeken kan uitpluizen die ik interessant vind. Dat mag alles zijn, van clubmuziek tot folk. Ik kan in alles wel iets moois zien, het gaat vooral om de presentatie.”

Op dinsdag 5 juli 2022 organiseert aural conduct een labelavond in Kapitaal waarop Nijhof & Toonk live zullen spelen, waarvan alles improvisatie is. Op deze avond zal ook de plaat te koop zijn die op 10 juni uitkwam. De avond begint om 20.00 uur en de toegang is gratis.