Vaste bezoekers van de Mega Record & CD Fair hebben het nieuws vast al gezien: na bijna 25 jaar vertrekt de grootste platen- en cd beurs ter wereld uit Utrecht. De komende edities van de beurs, die tweemaal per jaar wordt georganiseerd, vinden plaats in de Brabanthallen in Den Bosch.

De directe aanleiding voor de verhuizing is het niet doorgaan van de laatste beurs, die in het weekend van 13 en 14 november 2021 zou zijn. Nadat de drie voorgaande edities vanwege de coronamaatregelen waren afgelast, keken handelaren en bezoekers uit alle windstreken uit naar een beurs die wel door kon gaan. Op de vrijdagmiddag voordat de beurs zou plaatsvinden, besloot de Jaarbeurs echter alle evenementen op hun locatie te annuleren. “Naar verwachting maakt het kabinet zo dadelijk bekend dat evenementen vanaf zaterdagavond niet meer mogen plaatsvinden. De Jaarbeurs vindt het op grond daarvan niet langer verantwoord om beide beurzen op zaterdag door te laten gaan”, kregen de bezoekers te horen.

De organisator van de de Mega Record & CD Fair, Amsterdam Record Convention, was van tevoren niet in het besluit van de Jaarbeurs gekend en er ook door overvallen. Ze waren er op zijn zachtst gezegd niet blij mee. “Na een hele dag opbouw en hard werken, kwam aan het eind van die dag een verschrikkelijke en desastreuze mededeling van de Jaarbeursdirectie”, schreven ze op hun Facebook-pagina. “Vooruitlopend op de uitkomst van een persconferentie had de Jaarbeurs eenzijdig besloten en zonder overleg met ons als organisator, de Mega Record & CD Fair per direct te annuleren.” 

Dat de Jaarbeurs geen gebruik heeft gemaakt van de mogelijkheid om de beurs alleen op de zaterdag te houden, is op zijn minst vreemd. Alle stands waren immers al opgebouwd voor de opening de volgende dag en de beurs zou op zaterdag sowieso al om 17.00 uur eindigen. Opvallend is overigens dat festival Le Guess Who?, dat met dezelfde maatregelen te maken had, juist veerkracht en flexibiliteit heeft getoond en daarvoor door collega’s is beloond met een IJzeren Podiumdier. Het besluit van de Jaarbeurs was niet alleen een grote teleurstelling voor de organisatoren, maar leidde ook tot onvrede en woede onder verkopers en bezoekers. Zo’n 85 procent van de circa 500 standhouders komt uit het buitenland. Zij waren al in Utrecht aangekomen en hebben daardoor ook kosten moeten maken.

(tekst gaat door onder de afbeelding)

In een normaal jaar trekken de twee edities van de Mega Record & CD Fair rond de 60.000 bezoekers. De editie in november is het populairst en wordt bezocht door tussen de 33.000 en 35.000 vinylverzamelaars en muziekliefhebbers uit de hele wereld. De beurs heeft behalve stands ook optredens, expo’s, platenpresentaties, handtekeningensessies en veilingen. Daarnaast is het een ontmoetingsplaats voor kopers of liefhebbers van gelijke muziekgenres. Op de Facebook-pagina van Amsterdam Record Convention zijn teleurgestelde en boze reacties te lezen van bezoekers en standhouders uit onder andere de VS, Frankrijk, Italië en Spanje. Enkele deelnemers riepen op om toch maar zaken te doen op de parkeerplaats van de Jaarbeurs. Als grootste platenbeurs ter wereld is de Mega Record & CD Fair namelijk ook een belangrijk inkoopplatform voor handelaren.

Met het aanstaande vertrek komt een einde aan bijna 25 jaar aanwezigheid van de platenbeurs in Utrecht. De Mega Record & CD Fair wordt sinds 1993 georganiseerd. De eerste edities vonden plaats in Amsterdam, in Artis en de Jaap Edenhal. Omdat het evenement ieder jaar meer bezoekers trok, was al snel een grotere locatie nodig en daarom is na enkele jaren besloten om de platenbeurs in de Jaarbeurs te organiseren. 

In 2011 en 2013 bezochten we de beurs voor een reportages en voorafgaand aan de editie van 2011 maakte één van onze geroutineerde bezoekers een survival-guide. Vanaf april moeten we dus naar Den Bosch om onze collecties aan te vullen.