Zo overleef je de Mega Platen & CD Beurs in Utrecht

Platenbeurs Survival Guide

Tekst: Arnold le Fèbre / Foto’s: recordplanet.nl ,

Zaterdag 9 en zondag 10 april vindt in de Utrechtse Jaarbeurs de 35e editie plaats van de Mega Platen & CD Beurs. Ben je van plan om eens een weekendje te snuffelen tussen kilometers lp’s en cd’s en wil je goed beslagen ten ijs komen? Of vraag je je af of het de moeite waard is? 3VOOR12/Utrecht presenteert: de Platenbeurs Survival Guide.

Platenbeurs Survival Guide

Volgens kenners is het dé platenbeurs van Europa en misschien zelfs wel van de wereld: de Mega Platen & CD Beurs. Een gigantische hal in de Utrechtse Jaarbeurs gevuld met vele duizenden lp’s, cd’s, (cd-)singletjes en allerhande muziekparafernalia. Overweeg je om eens langs te wippen? Ben je op zoek naar dat ene ontbrekende album in je collectie? Die exclusieve boxset? Die zeldzame 12-inch? Of vraag je je überhaupt af of de Mega Platen & CD Beurs de moeite waard is? Lees dan onze tips en doe er je voordeel mee!

Tip 1: Bier of lp’s?
Om te beginnen moet je natuurlijk af en toe nog wel lp’s en cd’s draaien. Als je al je cd’s hebt gedigitaliseerd en weggegeven, bent overgestapt op een online muziekdienst als Spotify of vrolijk aan het downloaden bent geslagen, kun je het entreegeld beter besteden aan twee biertjes en een terrasje pikken aan de Oudegracht. Het schijnt mooi weer te worden komend weekend.

Tip 2: Weet wat je aantreft
Als je de hal met kraampjes binnenstapt, zakt de moed wellicht direct in je schoenen: het aanbod is overweldigend. En hoewel niet te ontkennen valt dat het ‘heul veel’ is, valt het aangebodene ook te omschrijven als 'meer van hetzelfde': metal/punk, psychedelica/krautrock, sixties, ‘mainstream alternative’, progressive rock en een bescheiden hoeveelheid funk, disco en soul. Nieuwe albums zijn in de minderheid (maar zijn er wel) en als je van wat minder gangbare genres houdt (zoals wereldmuziek, klassiek of ambient) moet je bijzonder goed graven in de bakken en geluk hebben.

Tip 3: Merchandise
De Mega Platen & CD Beurs is niet alleen uitermate geschikt om je muziekvoorraad weer aan te vullen, ook als je op zoekt bent naar uiteenlopende parafernalia (T-shirts, beeldjes, gouden platen, kalenders, oude muziektijdschriften, boeken, cd-koffers, pick-upnaalden, stickers, lp-hoezen en noem het maar op) kom je aan je trekken. Verder zijn elke editie de Elvis-, Beatles- en Rolling Stones-fanclubs van de partij, die de meest uiteenlopende fanmerchandise aanbieden. En wie op zoek is naar metalshirts en dito patches, zal zeker niet misgrijpen.

Tip 4: Zoom uit en weer in
Bij de ingang krijg je een plattegrond in je handen gedrukt waarop precies staat aangegeven waar welke standhouder staat en wat hij verkoopt. Neem de tijd om het kaartje te bestuderen zodat je weet waar je moet zijn. Houd je bijvoorbeeld niet van metal, dan kun je al bijna een kwart van de hal overslaan. Als je binnenkomt, maak dan eerst een globaal en oriënterend rondje door de hal. Stort je niet als een kip zonder kop op het eerste het beste kraampje dat je tegenkomt – als je op deze manier te werk gaat, ben je na een uur namelijk al doodop.

Tip 5: Zuiver praktisch
Door bakken met vinyl en cd’s spitten maakt hongerig en dorstig. En dat weten ze bij de Jaarbeurs ook. Voor een klef bakje friet, broodje slappe kroket en een biertje betaal je makkelijk 12 euro. Voor dat bedrag kun je heel wat lp’s kopen. Haal dus van tevoren broodjes/snacks en flesjes water/frisdrank/bier in huis. Een stuk goedkoper – of je moet geld te veel hebben natuurlijk. Pauzeer regelmatig en schep af en toe een luchtje. Verder: één lp steek je zo onder je arm, een hele stapel is minder makkelijk mee te nemen. Als je van plan bent flink in te slaan, neem dan een trolley of een grote comfortabel zittende rugzak mee. Dat scheelt een hoop gezeul én schouderklachten.

Tip 6: Geld
Bij het merendeel van de stands kun je niet pinnen. In de grote entreehal van de Jaarbeurs vind je vier geldautomaten. Vanzelfsprekend zijn die tijdens de Mega Platen & CD Beurs in trek en moet je vaak lang wachten voordat je aan de beurt bent. Pin dus al eerder bij je eigen bank - dat scheelt tijd. Je kunt later altijd nog extra pinnen. Weet je van jezelf dat je soms je zelfbeheersing verliest en meer uitgeeft dan je van plan was? Laat dan je pinpas thuis en neem alleen contant geld mee. Bonustip: koop je kaartje voor de beurs online. Handig, want dan hoef je niet in de rij voor de kassa te gaan staan.

Tip 7: Even spieken
Als je een grote muziekcollectie hebt of gewoon een slecht geheugen, is het handig om een lijst mee te nemen (al dan niet op je notebook of smartphone) met een overzicht van al je lp’s/cd’s. Zo voorkom je dat je twee keer hetzelfde album in huis haalt. Andersom kan natuurlijk ook: neem een lijst mee met alle items die nog ontbreken in je verzameling. En als je er echt zeker van wilt zijn dat je het juiste singletje op de kop hebt getikt, neem dan een klein, handzaam platenspelertje (of een discman) mee zodat je ter plekke even snel kunt luisteren.

Tip 8: Uniek aanbod?
De ervaring leert dat er meerdere kapers op de kust zijn. Als je twijfelt over een aankoop en besluit later terug te komen, is de kans meer dan aanwezig dat het item in kwestie al weg is. Houd wel in je achterhoofd dat de prijs redelijk moet zijn. Sommige standhouders vragen de meest exorbitante bedragen en verliezen enigszins de realiteit uit het oog. Bedenk vooraf wat je maximaal wilt uitgeven aan een bepaald album. De prijzen variëren enorm: van vier lp’s voor een euro tot zeldzame bootlegs voor vele honderden euro’s.

Tip 9: Koopjes
Op zoek naar aanbiedingen en koopjes? Vergeet de bakken op de grond niet: meestal tref je hierin ontzettende meuk aan, maar soms ook verrassend leuke dingen voor weinig geld. Bij de stand van muziekblad Oor (zo’n beetje naast het podium achterin de hal) kun je vaak voor weinig geld muziekboeken aanschaffen en wordt de nieuwe Oor voor een prikkie aangeboden. Verder: speur naar afwijkend aanbod bij een standhouder. Als je bij een nederbietstandje bijvoorbeeld een verscholen rijtje metal of dance aantreft, kun je er vanuit gaan dat de verkoper hier niet zo veel verstand van heeft en er vanaf moet. Voor wie op zondagmiddag gaat: zo rond half vijf – als de beurs bijna gaat sluiten – stunten veel standhouders met de prijzen. Sla dan je slag!

Tot slot
Als je na een middag dwalen en slenteren met een tas vol lp's en cd's thuiskomt, ben je ongetwijfeld moe maar voldaan. Hopelijk heb je wat titels van je lijst kunnen strepen of ben je juist benieuwd naar totaal onbekende artiesten die je voor een luttel bedrag op de kop hebt weten te tikken… De volgende editie van de Mega Platen & CD Beurs vindt plaats op 19 en 20 november. En voor wie zolang niet kan wachten, op http://www.platenbeurzen.com/ vind je een overzicht van alle platenbeurzen in Nederland. Heb je zelf nog een goede tip? Laat gerust een reactie achter!

Te doen: Mega Platen & CD Beurs, zaterdag 9 en zondag 10 april 2011 @ Jaarbeurs Utrecht