Zaterdag 9 en zondag 10 april vond in de Jaarbeurs de 35ste editie plaats van de Mega Platen & CD Beurs. Verkopers en verzamelaars van cd’s en vinyl uit heel Europa treffen elkaar een weekend lang in één van de immense hallen. Bij dit unieke evenement mag 3VOOR12/Utrecht natuurlijk niet ontbreken.

In het kader van participerende journalistiek kunnen we het uiteraard niet laten om eerst zelf een paar gaten in de muziekcollectie te vullen. Pas als de kooplust is bevredigd, en de portemonnee leeg, komen het schrijfblokje en pen tevoorschijn: 3VOOR12/Utrecht gaat uitzoeken wat de bezoekers van de Mega Platen & CD Beurs ertoe drijft om deze stralende lentedag in een gigantische jaarbeurshal door te brengen.

Als eerste spreken we Steven uit België, die vandaag zijn eerste bezoek brengt aan de Mega Platen & CD Beurs. Hij is op zoek naar werk van Marillion en heeft al drie platen en twee dvd’s op de kop getikt: “In België heb je ook wel platenbeurzen, maar geen enkele is zo groot als deze hier. Het aanbod is enorm.”

Even verder treffen we Patrick uit Utrecht. Zijn Sepultura T-shirt verraadt zijn muzikale voorkeur, maar de vraag of hij al wat mooie metal heeft aangeschaft, wordt ontkennend beantwoord: “Ik heb eigenlijk alleen nog maar naar films gezocht. Ik ben op zoek naar oude Schwarzenegger films uit de jaren ’80.” Hij vist een dvd uit zijn tasje: “Kijk. Met deze ben ik erg blij. ‘Red Heat’ met James Belushi. Ken je die?” Patrick vertelt enthousiast dat een bezoek aan de platenbeurs voor hem ook een beleving is. “De vorige keer dat ik hier was zag ik Dirk Benedict (Face uit The A-Team, red.) hier rondlopen. Best bijzonder!”

Als we aan Albert uit Friesland vragen hoe vaak hij de Mega Platen & CD Beurs al heeft bezocht, geeft hij aan dat hij de tel inmiddels kwijt is. Hij gaat nooit met een vooropgezet plan of met een lijstje naar de beurs. “Ik koop voornamelijk metal. Zowel platen als cd’s. Ik heb ook niet echt speciale bands waar ik naar zoek. Meestal kom ik uiteindelijk met een handjevol cd’s thuis.”

Bij de kraam van het Duitse Metalmailorder.com maken we een praatje met verkoper Leo. Ook hij is vandaag voor het eerst op de Mega Platen & CD Beurs. Metalmailorder.com staat voornamelijk op festivals, maar af en toe doen ze ook een beurs. Tussen zijn verkoopverplichtingen door heeft Leo gelukkig ook tijd om zelf wat rond te kijken en te kopen. Zoals de naam al doet vermoeden, is zijn kraam gespecialiseerd in metal en hard rock. Voornamelijk cd’s, zowel nieuwe als oude, zeldzamere exemplaren. “Vaak komen mensen langs met een complete lijst van waar ze naar op zoek zijn. Wij kunnen dan snel voor ze kijken wat we wel en niet hebben.”

In een hoekje van de immense hal zitten Robert en Chris op de grond uit te rusten. Ze komen helemaal vanuit het hoge noorden, uit Paesens-Moddergat. Chris is hier al zo’n 10 á 20 keer geweest, maar Robert maakt vandaag zijn debuut. De vraag wat ze zoal kopen, levert een stroom aan genres op: metal, nederpop, sixties, seventies, hiphop… “Maar géén country!” wil Chris nog wel even benadrukken. Hij is erg blij met een exemplaar van Picknick van Boudewijn de Groot. “Eindelijk een goed exemplaar gevonden, zonder krassen op de plaat.”

Als ze is uitgesnuffeld in de lange rij bakken met platen vragen we aan Tamara uit Oegstgeest hoe de Mega Platen & CD Beurs haar bevalt: “Heel goed! Het is mijn eerste keer hier en ik vind het echt geweldig. Ik ben fan van Led Zeppelin en op zoek naar vinyl. Op rommelmarkten of tweedehands winkels vind je dat bijna niet, maar hier heb ik er al twee gevonden.” Trots haalt ze twee platen uit haar tas. Het blijken heuse klassiekers te zijn: Led Zeppelin IV en Physical Graffiti, het album met de fameuze uitschuifbare albumhoes.

Een gedeelte van de hal is ingericht als bar. Hier staan Bram uit Utrecht (5e bezoek) en Thomas uit Arnhem (1e bezoek) met een biertje aan één van de hangtafels. Beide heren zijn op zoek naar vinyl, nadrukkelijk géén cd’s. “De cd is dood”, merkt Thomas fijnzinnig op. Bram heeft al een paar mooie soulplaten gekocht en Thomas is vooral op zoek naar blues. Nog iets speciaals misschien?: “Nou, als je ‘Little Red Rooster’ van Big Mama Thornton tegenkomt, waarschuw me dan!”

De kraam van Tom Schouws Muziek wordt bemand door Maarten uit Heemskerk, sinds 1996 onafgebroken tweemaal per jaar aanwezig op de beurs. “We zijn begonnen met een kraam van 8 meter, waarin we alles verkochten. Nu hebben we 4 meter en richten we ons voornamelijk op rock en metal.” De kraam verkoopt niet alleen cd’s, maar ook veel vinyl singles, ep’s en lp’s. Maarten: “We verkopen veel van de klassiekers, Iron Maiden, Motörhead en Slayer. Van al deze bands hebben we vinyl represses, maar ook veel originele exemplaren.”

Na een halve dag onder het TL-licht van de jaarbeurshallen begint de roep van het lentezonnetje het te winnen van de verzamelwoede. Tijd dus om naar huis te gaan. Gelukkig is de 36ste editie van de Mega Platen & CD Beurs al in november, vanzelfsprekend weer in de Utrechtse Jaarbeurs.

Gezien: Mega Platen & CD Beurs, zaterdag en zondag 9 en 10 april 2011 @ Jaarbeurs Utrecht