Het is even wennen, de zaal van dB’s zonder stoelen die op 1,5 meter afstand van elkaar staan. Voor het eerst in 19 (!) maanden is er weer een (bijna) normale editie van onze showcase avond Club 3voor12 Utrecht ‘dichtbij’. Kalaallit Nunaat en Hendren zijn de nieuwe acts die voor een staand publiek mogen spelen.

Voor Kalaallit Nunaat is dit de eerste show ooit met staand publiek. Hun debuut EP Television verscheen in maart 2020, de maand waarin c* begon. Het idee om daarna veel te spelen viel logischerwijs in het water. De spaarzame shows die het drietal in de anderhalf jaar sinds de release heeft gedaan waren daarom livestreams of seated shows. Dat is niet echt een setting om deze act te ondergaan zien we vanavond. Drummer David Pop zit gewoon in het midden, aan het achterkant van het podium, terwijl bassist Jasper Werij en gitarist Redwin Rolleman recht tegenover elkaar op het podium staan. In deze opstelling vormen ze een soort Bermuda driehoek waaruit met donderend geraas een arsenaal snelle garage- en postpunk liedjes te voorschijn komt. Sommige nummers gaan richting noiserock. Pop neemt een groot deel van de zang voor zijn rekening maar ook Rolleman zingt een aantal liedjes, terwijl Werij de backing vocals verzorgt. De bezoekers voor het podium proberen wat voorzichtige dansjes. Na een half uur is de show voorbij en moet er snel ingepakt worden. Een kwartier na de laatste noot moet de band namelijk alweer in de auto zitten om later deze avond nog een Popronde-show in Wageningen te kunnen spelen. Hoezo bijna als van ouds?

Ook voor voormalig Coppersky-gitarist Mary Zwart staat voor het eerst in lange tijd weer op een podium maar meer nog is deze show het live debuut van zijn soloproject Hendren. Een opvallend contrast is dat de bezoekers vanavond staan, terwijl Hendren het optreden zittend doet. Bij een ongelukje op de dansvloer, een week eerder, heeft zijn knie verdraaid waardoor staan niet mogelijk is. Ondanks dat ongemak klimt hij toch op het podium. In het eerste nummer is het nog even zoeken naar de beste hoogte van de stoel en de juiste positie van de microfoon. Hendren speelt nummers van zijn debuutalbum 1, dat een paar weken eerder is verschenen. Het zijn overwegend stemmige en caleidoscopische liedjes waarin de hoofdrol is weggelegd voor de donkere gitaarklanken van Zwart. Elektronische drums zorgen in een aantal nummers voor wat lichtere effecten. Een uitgeklede versie van Frank Ocean’s ‘Thinking About You’ past verrassend goed in de set. Hendren bewaart de climax voor het eind: zijn laatste single ‘Hasjasjeen’, met broers Robert-Jan en André op respectievelijk bas en saxofoon, en de sterke debuutsingle ‘Leave’. Het is nu uitkijken naar een show waarbij Hendren zelf ook kan staan.

Gezien: Kalaallit Nunaat en Hendren tijdens Club 3voor12 Utrecht dichtbij september, donderdag 20 september 2021 @ dB’s, Utrecht

Kalaallit Nunaat

Hendren