Je kent het wel, dat ene nummer dat al tig jaar oud is, dat te pas en te onpas gedraaid wordt op specifieke momenten zoals tijdens het opstaan, de afwas, een date of op de fiets. De evergreen. In deze tweewekelijkse portretten-serie vraagt 3voor12 Utrecht bekende en minder bekende Utrechters uit de creatieve sector, naar hun favoriete hit die nooit zijn waarde verliest.

Met deze week Angelo van de Weerd, eigenaar van The Village.

“Je favoriete nummer is eigenlijk gewoon een kutvraag. Net zoals je favoriete film, ik kan niet eens een top-10 bedenken. Het liefst kies ik voor het hele Black Sabbath album, maar dat mag natuurlijk niet. ‘Warning’ van het album Black Sabbath vind ik het tofst omdat daar het meeste in gebeurt.”

Het contrast
“Ik denk dat ik 15 was toen ik hitje ‘Paranoid’ van Black Sabbath voor het eerst hoorde. Jaren later ging ik bij een platenlabel werken. Mijn toenmalige baas, die nu een van mijn beste vrienden is, was helemaal into metal en hij introduceerde mij Black Sabbath. Ik was meteen verkocht, want ik kende alleen het hitje. Het mooie aan dit album is dat het uitkwam net na de hippie periode waar het ging over love, peace and happiness. Het album was zo’n contrast omdat het fucking donker is en een antwoord gaf op de samenleving, zoals de Vietnam oorlog. Dit nummer is voor mij zo compleet omdat het ergens heel gevoelig is. Er zitten super vette riffs in, het sijpelt lekker door, het is een beetje psychedelisch en het nummer duurt super lang, ongeveer 6 minuten.”

Black Sabbath als band
“Vroeger was ik echt een punk en hardcore kid zoals ze dat noemen en ging ik vaak naar kleine shows in kleine keldertjes. Maar tegenwoordig, ik ben 40, luister ik dat niet zoveel meer omdat ik de feeling een beetje kwijt ben. Maar Black Sabbath is een band die ik altijd wel kan draaien. Omdat het zo’n diverse band is met allerlei verschillende stijlen, kan ik er altijd wel naar luisteren. Black Sabbath is een halve blues band, het is niet heel heftig maar voor die tijd was het super heftig. Het gaat ook over de duivel, over vrouwen en het is mysterieus en dat vind ik super cool. Ik haal er ook steeds nieuwe dingen uit en daar word ik heel enthousiast van.”

De connectie
“Of het nou Nederlandstalig is of Black Metal, muziek raakt je op een bepaald moment wanneer je er open voor staat. Alles valt op zijn plek en dat kun je niet uitleggen aan mensen, dat is een gevoel. En zo gaat dat met heel veel muziek, kunst of cultuur. Voor mij was dat Black Sabbath, waar ik direct een connectie mee voelde, waar ik alles over wilde lezen en dat is heel lastig om aan iemand over te brengen. Maar dat hoeft eigenlijk helemaal niet, want het is van mij.”

Ben je nieuwsgierig geworden naar de evergreen van Angelo van de Weerd?