Je kent het wel: dat ene nummer dat al tig jaar oud is, dat te pas en te onpas gedraaid wordt op specifieke momenten zoals tijdens het opstaan, de afwas, een date of op de fiets. De evergreen. In deze tweewekelijkse portretten-serie vraagt 3voor12 Utrecht aan bekende en minder bekende Utrechters uit de creatieve sector, naar hun favoriete hit die nooit zijn waarde verliest.

Met deze week Josje Sturm, eigenaar van kledinglabel Utca’s finest en Utca tattoos.

“Mijn Evergreen is Family affair van Mary J Blige. Ik ben heel erg Doctor Dre fan en dit was het eerste nummer dat bij mij te binnen schoot.”

MTV-base
“Ik hou van veel verschillende muziekstijlen, zoals ambient, instrumental maar ook van drone-achtige experimentele muziek maar overall luister ik het meest naar hiphop. Vroeger, begin 00’s, had mijn vader een satellietschotel waar we zo’n 20 MTV zenders op ontvingen met verschillende genres. MTV base was mijn favoriete zender, ze draaiden veel UK garage en hiphop. Qua kleding was ik ook een echte hiphopper. Tegenwoordig zie je dat niet echt meer doordat de subculturen met elkaar zijn versmolten, maar in die tijd was hiphop een duidelijke baggy stijl. Ik droeg broeken van Karl Kani, had een bandana om mijn hoofd met vlechten in mijn haar en liep op Timberland’s.”

MP3-speler
“Toen ‘Family Affair’ uit kwam woonde ik nog in Groot-Ammers, dat ligt aan de Lek tussen Utrecht en Rotterdam en zat ik op het Grafisch Lyceum. Als eerste van de klas had ik een mp3-speler die ik kocht voor 400 gulden, echt old-school want er konden maar 8 nummers op. Dagelijks zat ik een uur in de bus en luisterde ik naar dezelfde nummers, het was vet lastig om te bepalen welke nummers ik op mijn mp3-speler zette. Als groot Dr. Dre liefhebber stonden natuurlijk de nummers van zijn album ‘2001’ op mijn mp3-speler, maar ook So Solid Crew en UK-garage achtige muziek.”

Uitgaan in Rotterdam
“In Rotterdam ging gingen we vaak uit, meestal vertrokken we vanuit Utrecht met een groepje vrienden en vriendinnen. Je had daar veel toffe feesten waar we de hele avond dansten. Want in Utrecht was er nauwelijks hiphop muziek te vinden. Of_corso, Thalia lounge, Now&Wow club en Gay palace, daar draaiden ze écht hele goede muziek. Niemand geloofd dat aan de naam te horen, maar daar waren we vaak te vinden.”

Herinnering
“Het nummer ‘Family Affair’ herinnert mij aan vroeger, de zorgeloze tijden met vrienden en aan uitgaan. Het is echt een feelgood nummer, die je nog vaak op de radio hoort. Wanneer ik ernaar luister wordt ik er instant blij door de goede vibrant beat die eronder zit van Dr. Dre. Het nummer draai ik vaak in mijn studio aan het eind van de dag en dan gaat het volume een tikkeltje harder.”

Ben je nieuwsgierig geworden naar Josje haar evergreen?