Op donderdag 1 oktober heeft de voorzitter van de Veiligheidsregio Utrecht bekendgemaakt welke gebouwen voor concerten en cultuur een ontheffingen krijgen om meer dan dertig bezoekers te ontvangen. In onze provincie zijn dat er zestien. We proberen in beeld te brengen wat de gevolgen zijn voor de popmuziek in Utrecht. TivoliVredenburg, EKKO en De Helling maakten onder anderen bekend gezamenlijk najaarsconcerten te gaan organiseren.

Zoals waarschijnlijk wel bekend is mogen door de nieuwe coronamaatregelen vanaf 29 september nog maar dertig personen in binnenruimtes aanwezig zijn. Op deze algemene maatregel kan door de Veiligheidsregio een uitzondering worden gemaakt voor gebouwen met een groot belang voor de regio.

Ontheffing voor zestien gebouwen voor concerten en cultuur
De voorzitter van de Veiligheidsregio Utrecht is zeer terughoudend geweest met het verlenen van ontheffingen, om zo het aantal sociale contacten terug te dringen en daarmee het aantal besmettingen af te remmen.

In een aantal daarvan vinden structureel (TivoliVredenburg en Fluor) of meer incidenteel (Het Klooster, De Flint) popconcerten plaats. Met uitzondering van FLUOR in Amersfoort staan er geen zalen op de lijst die voor het grootste deel popmuziek programmeren, zoals De Helling of EKKO.

Het criterium voor het verlenen van een ontheffing is dat het gaat “om plaatsen voor concerten en cultuur met een zo breed mogelijk, bestaand aanbod voor een zo breed mogelijk publiek”. Ook “de functie en de plaats van een gebouw in de regio” zijn meegewogen. Dit om regionale spreiding te hebben én vervoersbewegingen te beperken. Voor elke ontheffing wordt bepaald wat het maximum aantal personen per zaal is, maar dit kunnen er nooit meer dan 250 zijn.

In de provincie Utrecht gaat het om deze zestien locaties/gebouwen:
●    De Flint, Amersfoort
●    FLUOR, Amersfoort
●    Sint Joriskerk, Amersfoort
●    Theater De Speeldoos, Baarn
●    Het Huis van Eemnes, Eemnes
●    Theater Aan de Slinger, Houten
●    Fulco Theater, IJsselstein
●    Theater De Kom, Nieuwegein
●    Jaarbeurs, Utrecht
●    TivoliVredenburg, Utrecht
●    Stadsschouwburg, Utrecht
●    De Paardenkathedraal, Utrecht
●    Theater Lampengiet, Veenendaal
●    Het Klooster - TechnoHUB locatie, Woerden
●    Calypso Theater, Wijk bij Duurstede
●    FIGI, Zeist
 

Gevolgen voor popzalen
Hieronder hebben we geprobeerd in beeld te brengen wat de gevolgen zijn voor de Utrechtse zalen die popmuziek programmeren.

TivoliVredenburg

Hoewel TivoliVredenburg ook een ontheffing heeft gekregen betekent dat niet dat alles op de geplande manier door kan gaan. In een artikel op 3voor12 wordt toegelicht dat er in de Grote Zaal van TivoliVredenburg coronaproof tussen de 300 en 400 man passen, maar dat dit nu wordt teruggeschroefd naar 250 bezoekers.

Fluor

Voor FLUOR kunnen de geplande evenementen gewoon doorgaan. De veiligheidsregio heeft vastgesteld dat de protocollen veilig zijn en aan de huidige wetgeving voldoen.

De Helling

Voor De Helling betekent het dat ze terug moeten van vijftig naar dertig bezoekers. “Het verlagen van de maximum capaciteit van 50 naar 30 bezoekers lijkt misschien een klein verschil, maar is praktisch een halvering en betekent voor ons dat het zo goed als onmogelijk wordt om op een rendabele manier cultuur aan te kunnen bieden buiten het centrum van Utrecht” schrijft het podium op Rotsoord op zijn Facebook-pagina.

EKKO

In verband met de beperkte ruimte in de eigen zaal programmeerde EKKO tot nu toe alleen evenementen buiten de deur, zoals De Nijverheid en het Filmcafé. De kaartverkoop voor het hoorcollege van Carista en Margie in de Metaal Kathedraal - de eerste dance-activiteit van EKKO sinds de lockdown - is stopgezet. “Van vijftig moeten we ook terug naar dertig bezoekers. Nu wordt het een hele intieme setting, helaas’, vertelt programmeur Ilana van den Berg in het AD/UN. De samenwerkingen tussen Tivoli en EKKO die in het gebouw van TivoliVredenburg plaatsvinden kunnen wel doorgaan.

dB's

Voor het programma van dB’s hebben de nieuwe maatregelen slechts beperkte gevolgen. Daar konden namelijk toch al maximaal 20 bezoekers coronaproof in de zaal terecht. Omdat de horeca om 22.00 uur moet sluiten beginnen sommige optredens wel eerder, zoals bijvoorbeeld de releaseshow van de Sp aties.

Filmcafé

Ook in het Filmcafé moet muzikale onderdelen uit het programma worden aangepast. De eerstvolgende editie van Nietmachine wordt bijvoorbeeld verplaatst, omdat het met 30 bezoekers niet rendabel is.

Synthese

Soms is er ook sprake van geluk bij een ongeluk. Door de nieuwe maatregelen moet de derde editie van Synthese, met Diamanda La Berge Dramm + Maria W Horn, van Perron E verplaatst worden naar de Grote Zaal van TivoliVredenburg. Daardoor kan het programma toch doorgaan en zijn er zelfs een paar nieuwe tickets vrijgekomen voor zaterdagavond 3 oktober.

De consequenties van de nieuwe coronamaatregelen zijn behoorlijk ingrijpend en zuur voor een groot deel van de Utrechtse poppodia, die de afgelopen periode zo hard gewerkt hebben aan coronaproof optredens en concepten. Laten we hopen dat de cijfers over een week of twee zodanig gedaald zijn dat er weer meer bezoekers toegelaten mogen worden.

Café's met muziek

De nieuwe maatregelen hebben ook gevolgen voor de café's die structureel muziek programmeren. In Hofman Café blijven alle shows staan, maar zijn er de komende drie weken dinnershows met kaartverkoop. Je eet eerst wat en kijkt daarna een show voor €5. Dit geldt voor de shows van Feitenfabriek op donderdag 8 oktober en die van Das Sound Kollektive en Bricked Out in de weken daarna. Deze optredens beginnen wel eerder, omdat de horeca om 22.00 uur dicht moet.

Ook 't Oude Pothuys blijft gewoon live-muziek programmeren. Door de nieuwe maatregelen zijn de doordeweelkse shows en sessies tussen 20.00 en 21.00 uur. In het weekend zijn er twee blokken: respectievelijk tussen 17.00 en 18.30 uur en 20.00 en 21.00 uur. Ook brengt 't Oude Pothuys nu €2,50 in rekening, dat rechtstreeks naar de muzikanten gaat. Binnen zijn 30 plekken waarvoor je telefonisch moet reserveren.

In het Amersfoortse Café Miles beginnen alle avondconcerten rond 19.00 uur (tenzij anders vermeld) en wordt voor het bezoeken van een concert aangeraden om vooraf een reservering te maken.

Update 7/10/2020:

TivoliVredenburg, EKKO en De Helling organiseren samen coronaproof concerten

TivoliVredenburg gaat samenwerken met EKKO en De Helling. Dankzij de de verleende ontheffing en de ruime zalen zoals de Grote Zaal en Hertz kan TivoliVredenburg met de huidige maatregelen toch concerten op een veilige manier organiseren. Voor EKKO en De Helling is dat anders: waar zij normaal een paar honderd bezoekers kunnen ontvangen, leidt de regel om anderhalve meter afstand te houden ertoe dat er weinig zitplaatsen overblijven voor bezoekers. Daarom vinden een aantal concerten van EKKO en De Helling dit najaar plaats in TivoliVredenburg. De samenwerkingen worden in de loop van de tijd nog verder uitgebreid.

Programma’s in samenwerking met EKKO:
Niklas Paschburg donderdag 29 oktober (twee shows)
Oceanic & Greetje Bijma zaterdag 31 oktober
Nana Adjoa woensdag 11 november
Popronde pre-party vrijdag 27 november
Goldband zaterdag 28 november (twee shows)
Patrick Walker zaterdag 28 november

Programma’s in samenwerking met De Helling:
Thijs Boontjes Dans- en Showorkest donderdag 15 oktober (twee shows)
De Kift vrijdag 6 november (twee shows)