Electropoptrio MONTBLANK bouwde en programmeerde zelf hun lampen om overal een sterke lichtshow neer te zetten. We volgden ze tijdens hun eerste optreden, afgelopen september in het Utrechtse Hofman Café, en naar de Popronde optredens in Arnhem en Rotterdam.

Bandleden Rienk Speelman, Abel de Vries en Wesley Wong spelen alle drie op synthesizers, pads en andere toetsen. Volledig elektronisch dus, zonder laptop zijn ze volledig verloren. Het bijkomende voordeel hiervan is dat je met midi de signalen ook kunt gebruiken om licht aan te sturen. Wesley: “Een gedeelte van het licht is een voorgeprogrammeerde show, een ander deel reageert op wat wij live spelen. Vanuit onze instrumenten komt namelijk data die wij weer met software vertalen naar de lampen.”

“Wij wilden de show versterken met licht. Eerst hebben we naar bestaande lampen gekeken, maar wij wilden wat unieks”, vertelt Wesley. “Zo zijn wij met lichtman Hubert Wouts erop gekomen om de lampen zelf te gaan bouwen. Hij heeft ons idee uitgetekend.” Rienk: “En zoveel mogelijk onderdelen besteld op AliExpress, lekker cheap natuurlijk.” 

Afgelopen zomer stonden de mannen vaak in de studio met een zaag, boormachine en soldeerbout in de hand om de lichten zelf te maken en de bakken eromheen te bouwen. Ondertussen sloten ze zichzelf ook op in de studio om alle sounds en lichten te programmeren. Over elke kleur en beweging van de lampen is nagedacht, net zoals over elke echo. MONTBLANK is tevreden, en we bespeuren ook wat trots.

De selectie voor de Popronde gaf wat meer druk om alles op tijd af te hebben. Tijdens een Popronde-avond in een willekeurige stad maken veel artiesten gebruik van dezelfde podia met hetzelfde licht. MONTBLANK kan daarentegen opvallen met de unieke meegenomen lichtshow. Zo toverden ze in Arnhem een boekwinkel om tot flitsend geheel. Het knipperende, gekleurde licht trok de bezoekers van de straat de bomvolle winkel in. Dat doen ze zonder licht- of geluidsman, want ze sturen alles zelf aan. Alles past in één auto en ze hebben weinig opbouwtijd nodig.

Omdat de band alleen op toetsen en elektronische pads speelt is er minder bewegingsvrijheid om een show te maken, zoals een gitarist als podiumbeest het podium over kan springen of kruipen. Wesley: “Met de lampen krijgt het publiek super imposante visuele feedback op wat wij spelen.”  Abel vult aan: “Het past ook heel goed bij onze muziek, met de elektronische insteek waarvoor we gekozen hebben. De lichten geven een extra dimensie aan de liveshow en onze nummers.” 

“We hebben de lichten zo ontworpen dat we ze ook zo kunnen aansluiten op het lichtnet van de Ziggo Dome”, vertelt Rienk over de ambitieuze plannen. “De huislampen van een grote zaal kunnen we geautomatiseerd mee laten lopen met onze lampen.” Voor de afgelopen optredens lag het voordeel vooral in het goede licht en geluid in de kleine zalen en kroegjes tijdens de Popronde. 

Te zien: MONTBLANK speelt tijdens Eurosonic Noorderslag twee shows in Brouwerij Martinus, Groningen. donderdag 16 januari 21.30 uur en vrijdag 17 januari 23.45 uur.