We kunnen een lange discussie voeren of platenzaken en boekwinkels ‘niet-essentiële’ winkels zijn, maar het feit is wel dat ze in ieder geval tot 19 januari gesloten zijn. Net als de muziekpodia, die de laatste weken een dappere poging deden om op een veilige manier een live programma te presenteren. Natuurlijk kun je de komende weken vanalles streamen, maar iets tastbaars in handen hebben waarmee je tegelijkertijd de lokale muziekscene steunt, is wel zo waardevol. Daarom hebben we een aantal muziekgerelateerde items op een rij gezet die je tijdens de lockdown nog bij je lokale ondernemer (support ze!) kunt kopen.

Tie-dye shirts van The Village Coffee & Music

Wat beter om straks een uniek tie-dye shirt te hebben voor als we straks weer naar shows mogen? De jongens van The Village helpen daar een handje bij. Ze hebben een aantal gelimiteerde tie-dye shirts gemaakt en daar vervolgens door lokale zeefdruk kunsternaar Joris Diks artwork van EC Dobleman op laten drukken. 

De shirts zijn te koop via de website van The Village en misschien ook wel als je een daar een koffie to go haalt.

Joris Diks maakt overigens veel zeefdrukken voor live-shows, die vind je op zijn eigen website. Daarnaast heeft Plato Utrecht ook een kleine selectie.

Boeken over muziek en protest

In Op de vuist volgt Laurens Ham (ook bandlid van Moi, le voisin) het spoor van het Nederlandstalige protestlied van de jaren zestig tot nu. Muziek verbindt de Provo acties uit 1966 met de boerenprotesten van vandaag en het kroningsoproer van 30 april 1980 met de betogingen tegen racisme van dit moment. Op de Vuist staat ook stil bij de Utrechtse popgroep Braak en de wilde jaren tachtig in Utrecht waarin onder andere het tijdelijke Tivoli-gebouw aan het Lepelenburg afbrandde.

“Steeds als de wereld in brand staat, staan punk- en postpunkbands op voor de nodige duiding. Soms is dat niet meer dan een middelvinger naar ‘het systeem’, vaak is deze duiding gelaagder.” In GELOOF DE HYPE! van Rens Dietz lees je hoe muzikanten elkaar en ook de maatschappij weten te beïnvloeden. De verteller geeft een inleiding in punkmuziek en vertelt hoe bands ontstaan en waarom het logisch is dat we anno nu weer midden in een (post-)punkhype zijn beland. “Want punk is niet dood, punk leeft.”

Beide boeken zijn te bestellen bij je lokale boekwinkel, zoals De Utrechtse Boekenbar.

Bierpakket van een kroeg uit de buurt

dB’s, Café de Stad en De Kromme Haring zijn drie Utrechtse plekken die muziek hoog in het vaandel hebben staan. De rol van dB’s behoeft geen uitleg, De Stad is al meer dan twintig jaar hèt muziekcafé van Utrecht en De Kromme Haring is niet alleen een fijn café maar ook een kleinschalig podium. Alledrie proberen ze in deze lastige tijden het hoofd boven water te houden. Je kunt ze steunen door een (speciaal-)bierpakket te bestellen. De Stad heeft een bierverrassingspakket + kerstquiz, dB's heeft veschillende pakketten, waaronder een teamborrelpakket, en De Kromme Haring heeft naast het gebruikelijke aanbod ook een crowler station staan.

Platenbezorgdienst

Goed nieuws voor wie graag fysieke muziek vasthoudt, maar met het coronavirus en het vieze weer de deur niet uit wil. Plato Utrecht, Dig It! Recordstore en Velvet Music Amersfoort hebben namelijk de bezorgdiensten die ze in de eerste lockdown hadden weer opgestart. Zo kun je jezelf tijdens de kerstdagen en daarna toch nog voorzien van je muziekbehoefte. Meer informatie over hoe het bezorgen werkt vind je hier voor Plato Utrecht, hier voor Dig It! en hier voor Velvet Music Amersfoort.

Extra tip: koop iets van een lokale artiest of lokale labels zoals bijvoorbeeld Snowstar, Tiny Room en SoHaSo.

Rugtassen en gadgetbags van gerecyclde banners

DITT Bags maakt rugtassen en gadgetbags van het oude promotiemateriaal van TivoliVredenburg. Doeken die normaal gesproken bij het grofvuil liggen na het optreden of festival, worden op deze manier nieuw leven ingeblazen als rugtas. Elke gerecyclede tas is hierdoor uniek. Er zijn onder andere tassen van de shows Max Cooper + Sandrien, Pieces of Tomorrow, Maître Gims. Check de Facebook-pagina of Instagram van DITT Bags.

Bestellen kan via een mail naar contact@dittbags.com. Tevens maakt het label DITT ook concertlampen!

Sjaal van Something Happening Somewhere

Koud is het nog niet echt, maar in zo'n sjaal van Something Happening Somewhere (label voor elektronische muziek) zie je er wel heel hip uit. Ze zijn er in drie kleurstellingen en te koop via de de bandcamp-pagina van het label.   

Fotoboek [On]zichtbaar in Utrecht

Dit grote fotoboek op LP-formaat laat maar liefst tien jaar muziek in Utrecht in beeld zien. Kyteman, Blaudzun, Kensington, festival Le Guess Who? en Knalland; het zijn slechts enkele namen en evenementen die in de periode van 2004 tot 2014 zijn doorgebroken. Het boek telt honderdzestig pagina's en bevat ruim honderd indrukwekkende portretten en en foto's van optredens van Utrechtse muzikanten. Meer informatie over het verhaal achter het boek lees je hier.

Het boek kost €15,- en is te bestellen door een mail te sturen naar info@3voor12utrecht.nl. Wij brengen het op de fiets en met gepaste afstand bij je langs.