Dit LP-grote fotoboek laat 10 jaar muziek in Utrecht zien. Kyteman, Blaudzun, Kensington, festival Le Guess Who? en Knalland; het zijn slechts enkele namen en evenementen die in de periode van 2004 tot 2014 zijn doorgebroken. Het boek telt 160 pagina's en bevat ruim 100 indrukwekkende foto's van portretten en optredens van Utrechtse muzikanten.

Naast de foto’s staan er zeven openhartige interviews in van invloedrijke personen uit de Utrechtse muziekscene. Producer Martijn Groeneveld (o.a. Blaudzun), Erik Benders (zakelijk leider Kytopia) en programmeur Johan Gijsen (o.a. Le Guess Who?) vertellen over tien jaar Utrechtse popmuziek. Zo toont het fotoboek de onmisbare samenwerking tussen zichtbaar en onzichtbaar muzikaal Utrecht. Het boek schetst daarmee een duidelijk beeld van de huidige Utrechtse muziekscene en de hechte sfeer die haar typeert.

Voor slechts 15 euro koop je dit legendarische fotoboek bij:

- De kassa van TivoliVredenburg

- Utrecht Made [shop.utrechtmade.com]

Of stuur een mailtje naar info@3voor12utrecht.nl en informeer naar de afhaalmogelijkheden.

Investeer in talentontwikkeling

3voor12 Utrecht is de Utrechtse lokaal site van VPRO’s landelijke 3voor12, heeft geen winstoogmerk en bestaat volledig uit vrijwilligers. De opbrengst van het boek komt ten goede aan talentontwikkeling. Denk aan de maandelijkse Club 3voor12 Utrecht in dB’s waar nieuwe bands zich kunnen presenteren, het schrijven en in beeld vastleggen van opkomend talent in de Utrechtse muziekscene. Ook biedt 3voor12 Utrecht een platform aan jonge schrijvers, fotografen en videomakers om hun talenten verder te ontwikkelen.

Het verhaal achter het boek

 

Aanleiding
Ons crossmediale mediaplatform 3voor12 Utrecht is een spin in het web van de Utrechtse muziekscene. Met [on]zichtbaar in Utrecht doen wij een greep uit de mooiste foto’s die haar fotografen hebben gemaakt. Aanleiding voor het fotoboek was het het tienjarige bestaan van 3voor12 Utrecht in 2014. In die tien jaar gebeurde er veel en was er een exponentiële groei in de Utrechtse popscene. Kyteman, Blaudzun, Kensington, festival Le Guess Who? en Knalland; het zijn slechts enkele namen en evenementen die in dit tijdsbestek zijn doorgebroken én uit de provincie Utrecht komen.

 

Totstandkoming
“Maar dit project is 3voor12 Utrecht allang overstegen”, aldus hoofdredacteur Marc van der Laan bij de presentatie. “Het boek is het resultaat van de uitzonderlijke steun van Utrechtse muzikanten, poppodia, ondernemers, fondsen en 3voor12-lezers. Het boek documenteert daarom niet enkel de hechte scene, maar is hier zelf ook het bewijs van.” Dit kwam onder andere tot uiting in de crowdfundingsvideo, waarin onder andere Spinvis, Eefje de Visser, John Coffey, Knalland, Plato en EKKO mensen opriepen om bij te dragen aan de realisatie van het fotoboek.

 

De boekpresentatie
Na de succesvolle crowdfunding verscheen op zondag 30 november 2014 het fotoboek [on]zichtbaar in Utrecht. De boekpresentatie vond plaats in TivoliVredenburg en werd begeleid door de Utrechtse bands Novack en Robbing Banks. “De avond stond, net zoals het fotoboek, voor alles dat de muziekscene de afgelopen tien jaar in Utrecht heeft bereikt”, vertelde Van der Laan in 2014. “Maar we kijken ook vooruit”, voegde hij er destijds aan toe. Die toekomstblik bracht 3voor12 Utrecht dan ook bij de locatie: de Cloud Nine in TivoliVredenburg. “Hier kijken wij letterlijk uit over Utrecht en alles dat we als Utrechters samen hebben bereikt. Tegelijkertijd is dit dé plek waar de komende tien jaar veel nieuwe herinneringen ontstaan.” Op de avond zelf kon het publiek het boek voor het eerst kopen. Ook konden alle 273 donateurs van het fotoboek deze avond hun exemplaar ophalen.

 

Sponsoren en fondsen
Het fotoboek en de presentatie worden mede mogelijk gemaakt door: TivoliVredenburg, Eetcafé Stathe, Vers Vermaak, The Village Coffee & Music, Plato, Café Willem de Slok, Café Hofman, EKKO, KEEK, dB’s, HIFI Klubben, Café Bastaard, Café De Stad, Café Averechts, Color Utrecht, 3voor12, Platform P, K.F. Hein Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Het Provinciaal Utrechts Genootschap van Kunsten en Wetenschap.