In de aanloop tot de nieuwe EP van PAX the Humanoid spraken wij hem in zijn huiskamer in Utrecht. We begonnen het gesprek bij zijn nieuwe tracks en dwaalden al snel af naar het universum, complottheorieën, luisteren naar je instinct en een kinderwens. Op 15 mei lanceert PAX the Humanoid zijn EP in EKKO, en we vroegen ons af wat hij zoal doet om daar naartoe te werken.

Hoe ziet een dag in het leven van PAX the Humanoid eruit?
“Ik ben vader, sinds kort. Dus meestal wordt mijn nachtrust verstoord door een baby die “Papa” roept. Verder hangt hoe mijn dag eruitziet volledig af van met welk project ik bezig ben. Ik maak niet alleen tracks, maar doe ook educatieve trajecten en ben sinds kort ook bezig met video. Ik ben een filmfanaat en heb altijd affiniteit gehad met beeld, maar ik heb nog nooit veel tijd gestoken in mijn ontwikkeling binnen deze discipline. Ik heb een tijd geleden voor een 48hour movie project geschreven, dus schrijven kan ik wel. Alle schrijfdingen zijn mij op het lijf geschreven. Mijn vrouw kende een jonge wiskundestudent die fan was van mijn muziek. Hij was ook filmmaker en dus besloot ik met hem af te spreken voor mijn nieuwe clip. We hadden meteen een goede klik. Hij bombardeerde me meteen tot filmregisseur en toen zijn we begonnen aan de video voor ‘Profitable Love’. De afgelopen dagen ben ik daar vooral mee bezig.”

Waar gaat dat nummer over?
“Het gaat eigenlijk over keuzes in een relatie: In de breedste zin van het woord. In relaties kunnen dingen snel escaleren waardoor keuzes veranderen in instinctieve reacties. In de microkosmos van een relatie is het tekenend dat je van een rustige situatie met kleine keuzes in een geëscaleerde situatie beland. Dat je bijna slaande ruzie hebt en je opeens afvraagt: Hoe ben ik hier beland? Of dat je in bed samen ligt uit te hijgen en opeens denkt: Wat is er gebeurd? Seks en agressie zijn in die zin een beetje twee kanten van dezelfde munt. ‘Profitable Love’ gaat over de macht van de instinctieve keuzes: Dat je door je gevoel te volgen in gunstige situaties terechtkomt in plaats van de verkeerde kant op escaleert.”

Welke belangrijke keuzes heb je de afgelopen tijd moeten maken?
“Ik heb tien jaar over deze plaat gedaan, en ik heb er ook tien jaar over gedaan om de keuze te maken of ik wel of geen baby wilde. Ik wist dat zodra dat leven op aarde was, dit het belangrijkste leven voor me zou zijn. Dat wordt dan de prioriteit in je leven. Ik wilde zeker weten dat ik geen kind zou krijgen en hem dan op een gegeven moment aan zou kijken met het idee dat ik allerlei kansen had gemist en dingen had opgegeven voor hem. Achteraf blijkt die gedachte superrelatief, want het universum heeft zijn manieren om dingen gewoon goed te laten verlopen en te zorgen dat alles past in mijn leven. Iedereen die een kind heeft weet dat bloed kruipt waar het niet gaan kan: Everything will work out in the end.

Is het maken van keuzes een rode draad door je nieuwe EP?
“Het thema van mijn aankomende EP is het herzien van de grote concepten des levens. We beginnen met vrijheid, waar ik Call it Freedom over schreef. We leven in de marketingcampagne van de vrijheid en denken dat we vrije keuzeruimte hebben maar eigenlijk zijn we door onszelf en de wereld om ons heen geprogrammeerd om keuzes te maken. Dat bedoel ik helemaal niet cynisch, ik vind het zelf juist eigenlijk een geruststellend idee. Het opgeven van de absoluutheid van het concept van vrijheid hoort bij opgroeien. Ik ben niet eentje van conspiracy theories, maar toen zag ik de docu Zeitgeist. Die nam wat vrijheden maar ontmaskerde ook wat grote concepten uit mijn belevingswereld.”

Na een paar uur gepraat te hebben ontvouwt zich een steeds diepere lag in de nummers die wij al van hem kennen. PAX the Humanoid’s rijke fantasie maakt zijn EP tot een melodische gedachtegang op een lekkere beat. Hij heeft keer op keer bewezen dat live spelen zijn specialiteit is, en daarom kunnen wij niet wachten om op 15 mei voor het eerst PAX the Humanoid als solo-artiest in actie te zien.

Te zien: PAX the Humanoid releaseshow, woensdag 15 mei 2019 @ EKKO.