Plattegrondje erbij, de fiets op en Utrecht doorkruisen. Woensdag 13 februari stonden heel wat studentenkamers in onze Domstad weer in het teken van Stukafest: het jaarlijks terugkerende studentenkamerfestival waar je in drie verschillende rondes verrassend veel culturele acts bewondert. Spinvis werd vorige maand als heuse mystery act onthuld, maar er viel nog veel meer moois te ontdekken. Onze route bracht ons langs Kittiwake, de dansperformance van NEVA en singer-songwriter Glenn Foreman.

Te Oudwijk 21, een voormalige pastorie turned studentenhuis, kan het vrolijke Utrechtse drietal Kittiwake ongestoord hun gang gaan. Ietwat absurd en theatraal spelen zij dansbare synthpop, omgeven door opblaasbare vogels en een opgezette meeuw (Guus heet ‘ie, zo blijkt later). Een enorme schreeuw van zanger Jordy luidt hun nieuwste single Camel’s Back in, die je vindt op hun in december uitgekomen EP Animalia. Hoewel het publiek nog een beetje los moet komen, wekt die schreeuw wel wat voorzichtige danspasjes op. En dat is precies wat de band wil: met gekke muziek mensen aan het dansen krijgen. Volgende rondes, nieuwe danskansen? Wie weet!

(Tekst gaat door onder de foto)

NEVA
Een sterk contrast met de vorige kamer, is de haast muisstille dansperformance LILAC van creatief platform NEVA aan de Scheldestraat. Het is bijzonder om zo dicht op dansers Melina en Nina te zitten, die met deze voorstelling op zoek gaan naar hun verleden. Je merkt de kleinste details op, die in een andere setting wellicht ongehoord blijven. De op het eerste gezicht zeer soepele, gebalanceerde en vloeiende bewegingen, vergen echt behoorlijk wat kracht en inspanning. Je hoort dansers die aan hard het werk zijn: hun ademhaling, handen en voeten die over de vloer schrapen en lichamen die met doffe dreunen neerkomen. Een intieme dansperformance als deze leent zich perfect voor een Stukafest-huiskamer.

​​​​​​​(Tekst gaat door onder de foto)

Glenn Foreman
Een knussere afsluiting van Stukafest had niet gekund: een brandend haardvuur (oké, op een beeldscherm dat wel) met matrassen op de grond omringd door kussens en plantjes. Aan de Oudegracht wacht Glenn Foreman, in gestreepte trui, met gitaar op een stoel, de Stukafest-bezoekers op. Simpel maar treffend. Glenn werkt nu aan zijn EP en won in 2018 de Grote Prijs van Nederland. Dat is terecht ook, want hij heeft een verdomd goeie, kraakheldere stem en kan razendsnel tokkelen op zijn gitaar. Hij speelt liedjes over fitnessinstructrice Laura, zijn moeder en covert het intro van Narcos. “Verder spreek ik geen woord Spaans hoor!”, lacht hij. Glenn sluit de avond af met een mashup van eigen geschreven werk en ouwe 90’s bangers. Als de ronde bijna voorbij is, zingt de hele kamer “A licky boom-boom down” en “All that she wants is another baby…”.

​​​​​​​(Tekst gaat door onder de foto)

Is het nu weer een jaar wachten geblazen op de volgende editie van Stukafest? Nee hoor! Er worden vanaf januari maandelijks Stukasessies bij GYS georganiseerd. De volgende editie is op 22 februari en dan speelt Irrelephant.

Tip: in één van de studentenkamers trad dit jaar ook Turkse multi-instrumentalist Yank op. Heb je hem gemist en wil je hem graag zien? Kom dan volgende week naar onze Club 3voor12 Utrecht!

Stukafest Utrecht is inmiddels weer op zoek naar een nieuw bestuur voor het volgende jaar. Lijkt dit je wat? Mail dan naar utrecht@stukafest.nl