Nederpunk viert hoogtij met Charlie and the Lesbians en meer Nederpunk viert hoogtij met Charlie and the Lesbians en meer

Alle remmen los tijdens een uitverkochte show in dB’s

, Tekst: Merijn Siben | Foto's: Sabrine Baakman

Op de valreep is dB’s op vrijdag 15 februari maximaal bezet. Hoe kan het ook anders, want vier Nederlandse punkbands strijken neer in deze undergroundtent bij uitstek. Uitverkocht en wel. Het weekend in knallen lijkt het doel met Charlie & the Lesbians uit Eindhoven, het Amsterdamse NETWORK76, het Utrechtse PIZZA KNIFE en Pig Frenzy uit Rotterdam. Het is deel uitmakend van hun gezamenlijke tour, toepasselijk getiteld ‘Als dat maar goed gaat’: een punkpartijtje waar je geen ‘nee’ tegen zegt.

Pig Frenzy verzorgt vanaf het begin een zorgvuldig gemikte schop in het gezicht. Geram zonder nonsens, terugkerend naar een klassieke tijd van punk toen er nog gespeeld in benarde rokerige clubs. Kortom: hakkende punktracks in rap tempo losgelaten op de aanwezigen. Het geheel wordt met ruige akkoorden en gruizige ritmes verpakt, aangedreven door een frontman in blote bast. Veelvuldig slaat deze bierdrinkende brulboei zich voor de kop met zijn microfoon of stopt hij zijn vingers in de keel, naast zijn scherpe vocalen. Een heerlijk smerige openingsact van deze uitverkochte avond. 

Met een Pig Frenzy als opener is de thuiswedstrijd van PIZZA KNIFE eigenlijk al gewonnen. Voortbordurend op die eerste punkaanval is het nog enkel een kwestie van het momentum gaande houden. Met mogelijk de verbrande haren van de vorige keer in het hoofd, blijft het publiek tijdens het excentrieke openingssalvo Chicken Kebab met een mooie boog op afstand. Ook frontman Rutger de Boer beperkt het vuurwerk tot de rand van het podium. Maar de zaal komt binnen de kortste keren weer bijeen voor een moshpit, met aan energie geen gebrek. Simpelweg een heerlijke voortzetting van dit punkpartijtje, gebracht met compacte songs en een hoogtepunt in de vorm van White Devil, breed glimlachend meegeblèrd door dB’s. 

In tegenstelling tot het snellere ragwerk van PIZZA KNIFE of het vuige hedonisme van Pig Frenzy, kenmerkt NETWORK76 door een haast swingende rock-’n-roll sound. Strak gebracht en minder snel, maar minstens zo furieus als de voorgangers. Van begin af aan is de zanger door de gehele zaal te bevinden, snerend en schreeuwend, onder controle gehouden een uiterst scherpe ritmesectie op de achtergrond. In al het collectieve feestgedruis haalt de beste man zelfs zijn gezicht open, met een bloedende wond als gevolg. Het geeft ook nu weer aan dat er aan enthousiasme en energie geen gebrek is, met het einde nog niet in zicht. 

Het is bijna even op adem komen tijdens de midtempo opener van Charlie & the Lesbians. Maar zelfs met een asgrauw, gruizig begin van de set, is een punkuitbarsting van jewelste nooit ver weg. De Brabantse groep heeft net als Pig Frenzy een scheurende nieuwe EP uit, genaamd Happiness. En het is vanavond dan ook een perfecte showcase voor dit nieuwe materiaal. Al direct maakt de frontman het blotebastenbingo compleet, met ook deze brulboei shirtloos hangend aan de microfoon. Een imponerend aanzicht, zo briesend en brullend. Deze afsluiter ontaardt al gauw in een op hol geslagen bak herrie. Raggend, chaotisch en vermoeiend maar toch ook goed op elkaar ingespeeld. En wanneer de zanger zich het publiek in laat vallen om vervolgens op iemands schouder de moshpit door te gaan, komt het besef dat de zaal getuige is geweest van een legendarisch avondje Nederlandse punk. 

Dit was zonder meer een van die zeldzame voorbeelden van een concert waar alles klikt, als puzzelstukjes van een totaalplaatje. Een avond waar band na band in toenemende mate een verpletterende atmosfeer creëert, gedragen en geholpen door een volle zaal punkliefhebbers. Levend en wel, die punkscene van Nederland. En hopelijk blijft het dat ook voor een hele lange tijd. 

Gezien: Charlie & the Lesbians, PIZZA KNIFE, NETWORK76 en Pig Frenzy 15 februari 2019 @ dB’s

#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht