Kids With Guns: de electro-act voorbij

“Deze EP is een manier om alvast te laten horen hoe goed we zijn geworden”

Tekst: Roeland Rutgers ,

Zaterdag 17 mei presenteert Kids With Guns in poppodium EKKO de tweede EP, Nothing Very Subtle. We spraken met Niek Eilander en Rik Voorberg, de kern van de Utrechtse electrorock-groep. De mannen staan te popelen hun nieuwe materiaal daar te brengen waar het voor gemaakt lijkt te zijn: het podium.

Nieuwe EP
Voorberg: “In principe hebben we onze toekomstige debuut full-length al helemaal in ons hoofd zoals we die willen hebben. Eigenlijk is deze EP een manier om alvast te laten horen hoe goed we zijn geworden. Dat het zo lang heeft geduurd maakt nu ook allemaal niet zoveel uit, de plaat wordt er niet minder van. Vergeleken met de eerste EP is het een betere afspiegeling van onszelf geworden. Het is ons verhaal, de teksten slaan op ons. Wat sonisch en songtechnisch gezien ons geluid veel meer heeft bepaald is het feit dat we gewoon heel veel live hebben gespeeld. En Niek en ik voelen elkaar altijd aan live.”
Eilander: “Als ik daar sta tijdens de laatste paar nummers van een gig, naar Rik kijk enw e weten dat er nog momenten gaan komen waar we nóg een tandje harder zullen gaan... van niets worden wij gelukkiger als een Kids With Guns-show spelen. Als optreden en het spelen je drugs zijn is zo’n fase van weinig spelen toch even op je tanden bijten.”
Voorberg: “Maar we kunnen niet wachten om de klappen die we naar binnen hebben gemaakt, zowel qua spel als materiaal, nu naar buiten kunnen gooien. Het evangelie te brengen, zeg maar...”.

Hoe ken jij dit?!
Eilander: “Waar wij wel heilig van overtuigd zijn is dat we een killer live-act zijn. Ook geloven we heilig in ons materiaal en het feit dat we iets exceptioneels doen. Hoe verschrikkelijk opgewonden ik er nu van wordt als er 5 jongens of meisjes teksten staan mee te zingen. Dan denk ik: Jemig, hoe ken jij dit? Als ik nu 18 was geweest had ik waarschijnlijk nooit Kids With Guns geluisterd, of gevonden… en die gasten staan er gewoon! Dat zijn allemaal lui die ons live een keer hebben meegemaakt, dat moet haast wel. Ik kan alleen maar dromen van hoe het zal zijn op het moment dat we nog een soort van schaalvergroting kunnen doen. Als we het zelf zouden luisteren zouden we er zelf ook fucking veel energie van krijgen.

Geen concessies
Eilander: “Je kunt er alleen maar zo hard mogelijk voor werken. De rest is uit onze handen. Het is onze insteek geweest om zoveel mogelijk mensen te bereiken. We hebben onszelf wel eens een soort van teveel druk opgelegd.”
Voorberg: “Maar, we hebben onszelf wel voorgenomen om geen concessies te doen: we maken alleen muziek die we zelf tof vinden of die we zelf zouden luisteren. We gaan niet met onze billen in de lucht, om door 3FM, weet je... Radio is schaalvergroting, ok, maar het is geen doel op zich.”
Eilander: “Hopelijk gaan we met deze EP veel nieuwe mensen bereiken. En daarna willen we het liefst zo snel mogelijk fondsen verzamelen om de langspeelplaat op te gaan nemen.”

Sta op en maak iets kapot
Eilander: “Martijn Groeneveld is een keer naar me toe gekomen in dB’s, gewoon bij de Club (3voor12, red.) en hem vertelde ik hoe we een beetje aan het mierenneuken waren in de oefenruimte en dat we soms ruzie kregen over een bepaalde sound of iets dergelijks. Toen zei hij tegen mij: “Iemand moet jullie godverdomme eens vertellen dat het goed genoeg is!” Nadat hij het ook aan Rik had verteld bood hij de volgende dag zijn excuses aan voor zijn vrijpostigheid en omdat hij een beetje zat was. Maar hij meende het wel. Uiteindelijk hebben we bij hem de EP opgenomen.”

Eilander: “Maar waar komt het uiteindelijk op neer: het is wel de bedoeling dat als de mensen het product horen ze uit hun stoel springen en iets kapot maken.”
Voorberg: “En als ík dat geluidstechnisch niet kan doen, dan moet daar iemand aan te pas komen die er wel verstand van heeft. Martijn heeft goed de essentie eruit weten te halen, van hoe we ook live klinken.”
Eilander: “Martijn heeft ons vooral gewoon heel goed laten klinken. Ja, we zijn gewoon echt een band geworden en geen eh, electro..” Voorberg tussendoor: “..act!” Eilander: “..act meer!”

Te zien: Kids With Guns EP-releaseshow, zaterdag 17 mei 2014 @ Poppodium Ekko

Check ook deze grappige mini-documentaire van een dagje Limburg, waarin de band een festival-show speelde.