Car Pets, de driekoppige band die evolueerde uit het singer-songwriterproject Niek Pronk, presenteert op 2 maart haar tweede plaat genaamd Patio in dB’s. We bespraken met de band wat we kunnen verwachten van Patio en waarom middeleeuwse binnentuinen hier een rol bij spelen.

We maakten voor het eerst kennis met Car Pets toen zij in april 2018 hun EP Drive Without Snake presenteerden. Omdat het trio, in eerste instantie de band rondom singer-songwriter Niek Pronk, steeds meer als band functioneerde, besloten ze een nieuwe naam aan te nemen. Het bedenken van die bandnaam is een proces waar de muzikanten lachend aan terugdenken. Volgens Tijmen was het “het moeilijkste proces ooit”. Paul: “We zijn heel lukraak dingen gaan roepen. Dat was eigenlijk het hele proces, we riepen de hele tijd bandnamen naar elkaar. In de repetitieruimte, in de chat.” Niek, haakt hierop aan: “Op een gegeven moment hadden we bijna geen gesprekken meer, we riepen alleen nog maar potentiële bandnamen naar elkaar.” Geïnspireerd door de tapijten die in de repetitieruimte lagen en de wanhoop van het moeizame proces, opperde Paul de naam Car Pets eerst nog wat twijfelachtig . “Maar toen hij dat zei, stopte wel even de wervelstorm” zegt Niek. “Toen dachten we, laten we dit maar even vasthouden.” En zo geschiedde.

“Niek ging op de grond zitten: ‘wanneer hebben we dit gemáákt?!’”

Gelijk na de release van Drive Without Snake waren de bandleden alweer bezig met nieuwe nummers. Paul vertelt: “We zaten toen in zo’n fase dat we het album gingen uitbrengen, maar dat we tegelijkertijd zelf al met heel andere dingen bezig waren.” In juni gingen ze daarom gelijk weer de studio in, ditmaal met Simon Akkermans. Daar, in Kytopia, werd in samenwerking met Akkermans de laatste hand gelegd aan de nummers van een nieuwe plaat: Patio. “We stonden heel erg open voor zijn suggesties” aldus Niek. “We zitten de hele tijd met z’n drieën en dan is het dus wel fijn als iemand anders meeluistert.” Hij vertelt verder over het opnameproces, dat slechts vier dagen in beslag nam. Dat was hard werken: “Zeker omdat hij [Akkermans] ook met nieuwe ideeën kwam. Dan moest je on the spot op de band een nieuw nummer doen.” Zo gebeurde het wel eens dat aan het eind van de opnames, de band zelf werd verrast door het resultaat. Niek: “Een goed bandmoment was dat we de eerste mixen meekregen toen we klaar waren. Toen we dat gingen luisteren, met een biertje erbij, waren we echt enorm verbaasd dat we dat zelf waren.” Tijmen moet lachen. “Niek ging op de grond zitten: ‘wanneer hebben we dit gemáákt?!’”

"Ik raakte helemaal gefascineerd door middeleeuwse binnentuinen"

Het idee voor de titel, Patio, blijkt voortgekomen uit een dwaze repetitie waar een vriend van Paul bij betrokken was. Tijdens een jam bleef hij één woord uitroepen: patio. Op dat moment had het drietal nog geen idee dat dit de titel van hun nieuwe plaat zou worden, maar het woord bleef hangen. Niek, zelf illustrator, besloot om wat research te doen en raakte gefascineerd door middeleeuwse illustraties van patio’s. “Ik werd er helemaal enthousiast van. Die tuinen hebben allemaal van die bogen en je kan er een rondje door lopen. Toen voelde Patio, onze plaat, als een soort binnentuin waardoor je een rondje loopt en allemaal nummers vindt. Voor mij klopte dat ineens.” In die metafoor is Patio de plek waar de andere ideeën, de verschillende nummers, in besloten liggen.

Het klinkt als een conceptueel idee. Wat is het dan precies wat die nummers met elkaar verbindt? Hier heeft de band eigenlijk geen eenduidig antwoord op. Tijmen: “Ik denk niet dat we één soort stijl hebben. De nieuwe plaat is best wel een schizofreen gebeuren.” Al pratende over wat nu de stijl van Car Pets is, legt Paul uit dat hij denkt dat het feit dat zij drieën de band vormen, genoeg is om de nummers bij elkaar te houden en er een geheel van te maken: “Wat wij doen, elke week, dat wordt iets en dat is het meest onze stijl.” Van muzikale inspiraties moet de band dan ook niets weten, hoewel Niek Parquet Courts noemt als potentiële inspiratie voor Car Pets: “We maken niet per se hun muziek, maar dat zijn wel gewoon gasten die eruit zien alsof ze het leuk vinden om muziek te maken. Net zoals wij het belangrijk vinden om vooral lol te hebben met muziek maken die wij zelf mooi vinden. ”

Plezier om muziek te maken, dat zit er bij de jongens van Car Pets wel in. Wekelijks komen ze samen om te repeteren en dat is de ene keer serieus en de andere keer minder. “Het is allemaal best wel speels en er is ruimte voor aanmodderen”, aldus Paul. Soms, biecht Niek op, vindt hij het repeteren zelfs leuker dan het optreden. Hebben ze dan eigenlijk wel zin in de releaseshow? Daar hoeven de bandleden gelukkig niet over te twijfelen. “Héél erg”, zegt Niek vol overtuiging. “Nee echt, ik denk dat het echt onwijs leuk wordt. En ik vind het ook best wel spannend.”

Te zien: Car Pets op 2 maart @ dB’s, Utrecht (Support door Foxlane)