Het is weer tijd voor de jaarlijkse roadtrip naar Groningen voor Eurosonic Noorderslag. De Utrechtse muziekscene is goed vertegenwoordigd op het festival, onder andere Batobe, Tusky, Figgie en Komodo zijn er de komende dagen te zien. Helemaal vanuit Utrecht naar het Hoge Noorden met al je instrumenten, versterkers en effectenpedalen; dat kost best wat tijd en gedoe. Maar met de juiste muziek op de achtergrond is die rit zo voorbij. Welke muziek luisteren de bands onderweg naar Groningen?

Batobe

Het meesterbrein achter de elektronische muziek van Batobe is de jonge Utrechtse producer Bas Thomas van Bemmelen. Dit weekend staat hij op Noorderslag en wordt hij op het podium vergezeld door zangeres Laura Tuk en audiovisuele artiest Jildert Viet.

Leerschool
“Hoewel het nu misschien niet echt meer direct terug te horen is in Batobe, was James Blake één van de grootste redenen waarom ik elektronische muziek wilde maken. ‘I Never Learnt To Share’ van James Blake is voor mij een grote leerschool over hoe je spanning op kunt bouwen in een elektronische track. Daarnaast is het muzikaal en emotioneel een ongelofelijk mooi nummer met een eenvoudige, prachtige tekst. Eén van de doelen die ik stelde toen ik begon met Batobe was optreden op Noorderslag. Dit nummer is een fijne herinnering naar hoe het voor mij ooit begon.”

Jeff Buckley
“Voordat ik elektronische muziek maakte, wilde ik niets liever dan Jeff Buckley zijn. In het hoekje van een café met alleen een gitaar en mijn stem een zwijgend, aandachtig publiek ontroeren. Ik merkte al snel dat mijn zang- en songwriting-skills nooit in de buurt zouden komen van de zijne en besloot een andere kant op te gaan. De magische, open kwaliteit die zijn muziek bevat heb ik nog nooit kunnen vinden bij een andere artiest. Ook met band klinkt Jeff Buckley geweldig, zoals te horen op So Real. Waarom wil ik dit per se luisteren op weg naar Noorderslag? Omdat er voor mij geen verkeerd moment bestaat om Jeff Buckley te luisteren.”

Batobe speelt zaterdag 20 januari om 21.45 uur in de bovenzaal van De Oosterpoort.

Figgie

Figgie noemt zichzelf een Nederlandstalige Indie-skater-rock band. Ze maken alternatieve muziek met ritmisch gelaagde songs over Vincent, Nathalie, Matthijs, zwemmen, zoeken, kunnen en blijven. In hun nieuwe bandbus ‘bus Babs’ knalt drummer Pim Ten Have (a.k.a. DJ Housewitch) er regelmatig een secuur samengestelde playlist tegenaan. En die playlist gaat alle kanten op: van Toto, naar Radiohead en Beach Fossils om vervolgens bij ABBA uit te komen.

Allrisk verzekerd
“’Eternity’ van Snap! is de reden waarom onze bus allrisk verzekerd is. Volgens Roy, bandlid en producer, wordt de kick drum gegenereerd door een sinustoon die heel snel van heel hoog naar laag gaat. Exponentieel! Voor de rest van de band is dit nummer altijd het teken om stil te staan bij de zaken in het leven die oneindig zijn: studiefinanciering en hypotheekrenteaftrek, maar ook kinderbijslag en misschien zelfs de dood.”

Heimwee
“Soms, heel soms word je meegenomen door de onzichtbare hand van de Youtube-suggesties. Nog zeldzamer zijn de momenten dat je in de diepste wateren van YouTube iets moois ontdekt. Laatst gebeurde dit dus. Bijna buiten adem van de lange tijd die ik doorbracht op de bodem van de oceaan, vond ik nog net genoeg zuurstof om een oester te openen en stuitte ik op de parel ‘Gurbet’ van Özdemir Erdoğan. 'Gurbet' is het tweede nummer dat we ooit hebben toegevoegd aan onze reis-afspeellijst. Het nummer glinstert van melancholie en doet ons de tijd tussen Utrecht en de eindbestemming even vergeten. Erdoğan bezingt de menselijke tekortkoming der heimwee en wij delen die smart. En nog een tip: Crossfaden naar ‘Africa’ van Toto.”

Figgie speelt op zaterdag 20 januari om 20.45 uur in de bovenzaal van De Oosterpoort.

Tusky

Tusky is 'één grote gelukkige punkrockfamilie'. De leden kan je afzonderlijk kennen uit acts als John Coffey, Tim Vantol en Secret Handshake Club, en samen maken ze energieke punkrock. Niet geheel onverwacht dus dat de band aankomt met de hardste playlist van de vier. (Met Anita Meyer als vreemde eend in de bijt.)

‘Op z’n Pup’s’
“Ik denk dat PUP voor ons één van de bands is waar het qua inspiratie allemaal mee begon. De vrijheid die zij nemen binnen het begrip Punkrock is precies wat wij ook voor ogen hebben om te grijpen. We willen niet vastzitten aan standaard ritmes of akkoordenschema's. Wij streven ernaar om die vrijheid en creativiteit ook altijd te nemen binnen het "genre". Het nummer ‘My Life Is Over And I Couldn’t Be Happier’ hebben wij aan het begin van onze ontmoetingen in de oefenruimte elke week wel gespeeld. Het is echt een vet nummer om te spelen. Maar om hem op zijn ‘Pup's’ te spelen viel altijd nog best tegen.”

De duistere vibe van Brutus
“Brutus is de band uit de Benelux die wij collectief als band en crew  heel erg gaaf vinden. Hun sound en show zijn zo ontzettend vet. Deze band leerden we al met John Coffey kennen en we waren gelijk fan van hun sound. Het duurde lang voordat hun plaat uiteindelijk uitkwam. Maar sinds vorig jaar staat deze plaat hoog in de afspeellijsten. De duistere vibe die zij instrumentaal creëren met de cleane en galmende zang van hun zangeres en drummer is echt een toffe combinatie.”

Tusky speelt zaterdag 20 januari om 22.45 uur in de Binnenzaal van De Oosterpoort.

Komodo

Na vele nachtelijke jamsessies in Kanaleneiland besluiten Gino Bombrini (SKIP&DIE) en Tommy Ebben (Knalland) hun muzikale klik naar een hoger niveau te tillen. Komodo is hiermee geboren en kan meteen rekenen op een contract bij Sony Music Entertainment.

Hollandse glorie
“Tijdens Eurosonic mag de focus dan wel liggen op buitenlandse acts, tijdens onze reis naar het Hoge Noorden luisteren wij voornamelijk naar bands van eigen bodem. Om er lekker in te komen, vullen de wat subtielere, doch rijke klanken van drie Nederlandse singer-songwriters het interieur van de Volkswagen Polo uit 1999: Hans Hannemann, Kim Janssen en Yorick van Norden.”

Vroeger was alles beter
“Vervolgens laten we de abominabele autoradiospeakers knetteren met drie te gekke Nederlandse bands: Electric Company, The Grand East en Sheewawah. Daarna wordt het tijd voor een beetje bezinning met drie Vaderlandsche bands die helaas niet meer bestaan: Are You A Lion, Automatic Sam en Avant La Lettre. Om ons alvast voor te bereiden op alle ‘muzieksnobs’ die Groningen deze week bevolken, sluiten we onze reis af met twee bands uit de categorie: ‘veel beter toen ze nog niet mainstream waren’: The Black Keys en The War On Drugs. Gas d’r op!”

Komodo staat op zaterdag 20 januari om 22.45 uur in de Foyer van de Grote Zaal in De Oosterpoort.