Rebellen, rouwdouwers én vrijbuiters. Overal baantjes hebben en af en toe intensief tenten bouwen. Vergis je niet: het zijn geen bouwvakkers die schreeuwend een tent in elkaar zetten. Het zijn kunstenaars die een intiem en sfeervol concept realiseren. Opgeslagen in containers nabij de werkplaats in Soest komen de tenten regelmatig tevoorschijn om vervolgens hun magie te tonen op Lowlands, Oerol, Into The Great Wide Open, Bevrijdingsfestival Utrecht en De Parade. Of zelfs in Parijs, Barcelona, Berlijn en Australië. Geen plek is te gek en tóch blijven de harde werkers down-to-earth: “Als je de bouwers even met koffie goed ontvangt, doen ze alles. Zo werkt het gewoon bij mensen. Eigenlijk heel normaal!”

Peter Brinkhorst is zo’n typische harde werker. Hij is verantwoordelijk voor de planning binnen Firma Brandwacht én draait al jaren af en toe mee als tentenbouwer. Naast dit werk is hij muzikant, producer, filmmaker en staat hij bij tijden in het theater. Wat houdt zijn werk bij Firma Brandwacht nou eigenlijk in?

Alles dichttimmeren

Peter vertelt in zijn knusse studio aan de Oudegracht: “Ik ga in gesprek met de klant: Wat wil je precies? Als we op de locatie aankomen willen we gewoon beginnen en niet voor verrassingen komen te staan. Soms gebeuren er wel eens onverwachte dingen, zoals ineens een enorme stoeprand op locatie.” Peter zorgt ervoor dat hij alles dichttimmert: een checklijst met vragen, een boel overleg met de bouwers, eigen suggesties en een agenda met opties. Ernst Sluimer ontwerpt de tenten en zet hierbij weinig op papier. Als een genie gaat hij proefondervindelijk te werk. Nadat alles geregeld is, laat Peter het los en pakken de bouwers het op.

De bouwers van Firma Brandwacht

Het tentenbouwteam

Als je erbij wilt horen moet je aardig wat in je mars hebben. Technisch inzicht, niet snel opgeven, zelfstandig zijn, mee kunnen denken en last but not least: spierballen hebben. Maar geen zorgen: je hoeft niet álles te kunnen. “Je hebt mensen die niet zo willen nadenken en alleen willen sjouwen en mensen die meer het denkwerk doen.” Peter stuurt ze aan. “Het is echt een puzzel. Twee chauffeurs rijden het hele land door om de tenten af te leveren en dan is daar de bouwploeg. ”De meeste werknemers bij Firma Brandwacht zijn ook creatievelingen, kunstenaars of muzikanten. Het is lastig leven daarvan. Bij Firma Brandwacht kunnen ze zelf aankloppen. In de zomer is het zo druk dat je altijd wel mensen nodig hebt. Zelf houdt Peter genoeg energie over om dingen buiten het plannen en bouwen om te doen, zoals spelen op de Parade. 

Veilig zijn én rebelleren

Oké, het klinkt avontuurlijk en stoer maar zijn er ook dingen niet mogelijk binnen de Brandwacht? Peter lacht: “We staan open voor de uitdaging. Aanpakken. We gaan er wat van maken. Maar een Barn zonder balkon kan niet, dan is het verband van de tent weg. Ook is het belang van veiligheid steeds groter.” Zelfs aan deze struggles weten de mannen een speelse tint te geven. “Het zijn best wel anarchistische jongens die dwars van regelgeving zijn. Wat is dat voor gezeik? De gemeente kan soms ontzettend moeilijk zijn en kijkt echt naar elk lettertje van het bouwboek. Zo’n gepensioneerde gast die soms aanvragen doorneemt, pikt er dan weer iets uit. De jongens vliegen dan tegen het plafond, ze haten dat.” Peter is er dan om te bemiddelen en om tot een werkbaar klimaat te komen. “Dan moet ik vertellen dat er bordjes bij de machines moeten. De bouwers bedenken bij de lunch met een paar man hoe ze zo’n bordje niet standaard zoals in elke werkplaats kunnen maken. Dat het wel klopt, maar de controleurs iets hebben van ‘Wat is dit nou?’. Rebelleren, dat doen ze wel. Alles gaat hier net even anders!”

De Barn

Versnipperd creatief

De grootste uitdaging voor Peter is goed luisteren en het zo goed mogelijk doen voor zowel de klant als de bouwers. Het is een creatieve bezigheid om telkens weer oplossingen te vinden. Peter brengt iedereen bij elkaar en dat resulteert in één dubbelzijdig A4’tje en een elektronische agenda. Het werken is mensgericht en positief want er komt veel feest bij kijken! Ondanks dat Peter op de gekste momenten gebeld wordt met aanvragen en meestal bereikbaar moet zijn, vindt zijn omgeving zijn werk tof. “Ik werk vaak vanuit huis, speel eerst twee uur gitaar en dan open ik mijn mail en ga aan de slag. Het is heel relaxt. Ik doe het de hele dag door, mijn werkdag is heel versnipperd. Firma Brandwacht is verweven met mijn leven en daarom ondervind ik er vaak geen stress van.” Peter twijfelt over zijn woorden. “Het kan wel even druk zijn soms. Ja, er is wel een beetje stress maar niet veel. Omdat het zo versnipperd is, kan dat. Als het een veel groter bedrijf was waar je vijf dagen per week werkt, zou ik het niet meer leuk vinden.”

Koffie is genoeg

Niet alleen Nederland hoort bij Firma Brandwacht, het buitenland hangt ook regelmatig aan de lijn. In Australië, een vaste klant, is het zomer en heb je ook een boel festivals. Toen Firma Brandwacht begon, werd er van april tot september gewerkt met veel freelancers. Tegenwoordig is die periode veel langer door bijvoorbeeld kerstmarkten en de Margriet Winterfair. Die laatste tenten vergen meer tijd vanwege de ingewikkeldheid, maar dat maakt voor Peter niets uit. “Ik krijg energie als de klant tevreden is. Ik krijg vaak mailtjes met ‘Bedankt voor jullie zorgen, het was echt top.’ Dat komt zeker door de bouwers. Als je de bouwers even met koffie goed ontvangt, doen ze alles. Zo werkt het gewoon bij mensen. Eigenlijk heel normaal!" Hij voegt er trots aan toe: "En is er bijvoorbeeld een zorginstelling vol met rolstoelen die een feest wil? Wij kunnen alles! Dan maken we de tenten rolstoelvriendelijk”.

Oesters met wijn op festivals

Twee dagen. Eén heftruck. Twee trailers. Zestien man. Firma Brandwacht is totaal zelfvoorzienend wanneer de Barn wordt opgebouwd. “We hebben een aggregaat bij ons met allemaal koffers vol met schroefboormachientjes, extra accu’s en meer. We hebben gas, kunnen barbecueën en maken vuur. Bij een klein festival mogen we de tent opbouwen. Dat zijn de vrije jongens.” Peter lacht, in gedachten verzonken. “Zo was ik een keer mee bij Oerol en gingen een paar bouwers na het bouwen oesters zoeken. In de avond aten we die oesters met wijn en knoflook. De volgende dag is iedereen er weer. We hebben het laat gemaakt maar dan is het wel weer van ‘Hupsakee!’. Plat gezegd: niet lullen maar doorgaan.”

Katrina

Rock-'n-roll

“Als ze bijvoorbeeld de Barn bouwen, gaan ze als een groep mieren. Heel indrukwekkend!” Het klinkt als een spannend leven. Slapen bij een festival, fijne mensen, hard werken en een vuurtje in het midden. Voor Peter werkt de vrijheid goed. Het grootste leerpunt in zijn carrière was de switch die hij maakte van de zorg naar de creatieve sector. In deze sector is hij het dichtst bij zichzelf. En ja, feestjes op festivals, tentenbouwkampjes, een personeelsuitje naar Cuba en een boel gezelligheid is mooi meegenomen. Op de vraag of het tentenbouwleven rock-‘n-roll is, antwoordt Peter enthousiast “Absoluut, absoluut!”.

Zie jij jezelf ook in zo’n team? Firma Brandwacht is altijd opzoek naar enthousiaste avonturiers.

Neem contact op met Peter van Firma Brandwacht!
Bel 06 48698054 of mail naar info@firmabrandwacht.nl