Een waterig zonnetje doet het Amersfoortse industrieterrein en Fluor wat minder somber lijken. We worden door Tim van Veenschoten begroet, waarna hij ons gelijk wat te drinken aanbiedt. Niet veel later zitten we op het podium in het café met drie dampende koppen koffie voor ons. Van Veenschoten is programmeur van Voorhoede, een sinds januari vorig jaar – met regelmaat terugkerend – evenement dat hier in Fluor het podium geeft aan jong talent. Het gaat na jaren weer beter met het poppodium, waardoor een programma als Voorhoede makkelijker van de grond komt.

“We zijn nu een paar maanden met Voorhoede bezig. Vorig jaar hebben we het voor het eerst in januari geprobeerd, maar eigenlijk na de zomer pas echt opgepikt. Het idee is dat we de laatste donderdag van de maand drie opkomende acts, die net lekker aan de weg aan het timmeren zijn, het podium bieden. De bands die hier staan, hebben vaak al hun eerste EP uit en zijn net bezig met showtjes boeken. Ik probeer ze hier dan zo snel mogelijk neer te zetten. Het zijn artiesten die een beetje tegen het Popronde-niveau aanzitten en het wel nodig hebben om meer te spelen en zichzelf te laten zien.”

“We hebben hier als podium in Amersfoort ook de functie om talent te ontwikkelen. In het kader daarvan is dit een logische keuze om voor jong talent te gaan. We proberen twee acts van buiten de regio te programmeren en één lokale band. Zodat het ook voor de Amersfoortse bands iets toevoegt, zodat lokale bands iets hebben van “oh we zijn lekker bezig, even Fluor mailen en kijken of we bij Voorhoede kunnen spelen”. Het begint sowieso meer te leven. Mensen die net bij de boekingsbureaus zitten waar ik mailtjes van krijg, vragen bijvoorbeeld: “Is dit iets voor Voorhoede?”. Daarnaast komt er meer publiek, al valt daar nog veel te behalen. Het is in Amersfoort lastig om op donderdagavond bands te programmeren, gezien het erg moeilijk blijkt om mensen op de been te krijgen op een donderdag. Daarom is er ook geen entreeprijs. Zo kan iedereen gewoon binnenstappen en even kijken. Het kost mensen niets, dus kunnen ze er ook niet op achteruit gaan. Als ik een beetje rondvraag wat mensen er op zo’n avond van vinden, wordt het over het algemeen goed ontvangen. Er is nu wel een vaste groep mensen die komt kijken omdat er altijd vette bands staan, en niet omdat er een bepaalde band speelt.”

Het lukt goed om bands te vinden voor de Voorhoede-avonden. “Van mijn studie Kunst & Economie heb ik veel contacten overgehouden. Van daaruit zijn veel mensen management gaan doen bij bands of doorgegaan bij boekingsbureaus. Verder ben ik in de regio veel bij bandavondjes, op zoek naar jong talent dat we kunnen neerzetten. Overal waar opkomende bandjes staan wil ik ook zijn, want je wilt het toch even zien voordat je het gaat programmeren.

Ik probeer het altijd per editie in één straatje te houden. De vorige keer hadden we indierock, de volgende keer is meer garagerock. In mei gaan we een hiphop-editie doen, wat een andere aanpak nodig heeft en een ander publiek gaat trekken. We proberen het elke keer anders te doen maar wel zo dat het op één lijn ligt.”

Niemand weet wat de toekomst brengen gaat, zeker niet voor een jong project als Voorhoede. Toch zijn er altijd toekomstdromen. “Ik hoop dat het toch meer vast publiek krijgt, zodat de avond wat levendiger wordt en dat het voor de bands tof is om te spelen omdat het leuker is – voor honderd man spelen is leuker dan voor vijftig. Ook hoop ik dat het een stuk gaat groeien, we nog veel nieuwe bands mogen programmeren en mensen komen met het idee om nieuwe muziek te ontdekken.”

Te zien: Voorhoede met Jibber Jabber & The Jams, Ego Dreams en Kieff, donderdag 15 februari 2018 @ Fluor, Amersfoort