Digitaal was het naamloze album van de Utrechts/Tilburgse formatie Malibu al een half jaar te beluisteren. Nu kan dat ook analoog, op een ouderwets cassettebandje. Vrijdag 3 februari bracht de band het album opnieuw uit en vierde dat in dB's.

De Utrechtse band Figgie verzorgt het voorprogramma. Omdat het podium te klein is speelt de band in de zaal. In een halve cirkel neemt het publiek alles met de armen over elkaar tot zich. De bassist is op vakantie, dus is Figgie vanavond een trio. De toetsenist speelt ook de baspartijen. 

De meeste mensen in de zaal hebben niet door dat Malibu al op het podium staat. De eerste tonen komen als een verrassing en worden met kort gejuich ontvangen. Het publiek zet een paar stappen naar voren, maar niemand durft het aan om helemaal tegen het podium aan te staan. Het publiek blijft ongeveer op een meter afstand.

De nummers die de band speelt gaan allerlei kanten op. Van een droevig liedje over countrymuziek tot nummers met zinnen als ‘heb een dooie beer uit mijn zwembad moeten vissen’. Ondanks de grappige teksten en eenvoudige lijkende muziek wordt het met precisie uitgevoerd.

Volgens frontman Twan van Bragt is het de avond van het cassettebandje. Daarom start het liedje Countrymuziek met een drum- en baspartij vanaf een bandje. Later roept hij ook nog dat het volgende liedje ook op de “plaat, nee, cassette” staat.

Wanneer de band roept dat er nog maar drie liedjes komen is het publiek teleurgesteld. Dit is dan ook het teken om harder mee te springen en te zingen. De zin ‘Bennie is een lastig menneke’ wordt tot na het eind van het nummer door het publiek doorgezongen. Alle aanwijzingen van Van Bragt nemen zij aan. Ook het refrein van 'Venice Beach' is bekend bij de mensen in de zaal en zingen ze hard mee.

Even lijkt het erop alsof de show is afgelopen. Maar nog voordat alle leden van het podium zijn is het alweer tijd voor de toegift. Een bezoeker roept dat hij graag de onderbroek van gitarist Gerrit wil hebben. Hij krijgt ‘m wanneer iedereen danst. Dit grappige één-tweetje is een mooie samenvatting van de vrolijke doop van het cassettebandje. Helaas danst niet iedereen.

Na het optreden is het aan Glitterkots & de Nasmaak om de aanwezigen te vermaken met hun elektronische muziek. Voor de meesten is de start van hun set te heftig. Zij verlaten daarom snel de zaal. Degenen die blijven hangen kijken geboeid naar de elektronische instrumenten van het duo. Later doet een enkeling een voorzichtig dansje. 

Gezien: Malibu, Figgy en Glitterkots & de Nasmaak, vrijdag 3 februari 2017 @ dB’s.