De Cloud Nine van TivoliVredenburg was donderdag 14 december het podium van de finale van de Utrecht Popprijs. Na de halve finale op 29 oktober in Café Stathe werden Simplify, Skumbek, Djangus en TWINS geselecteerd voor de finale. Deze vier uiteenlopende bands streden om de juryprijs. Daarnaast was er ook nog een publieksprijs te winnen. 3voor12 Utrecht was erbij om te zien hoe de vier bands het er vanaf brachten.

De Utrecht Popprijs

Het is alweer de elfde editie van de Utrecht Popprijs. Oud winnaars zijn onder andere The Brahms, Duke John en La Corneille. Maar nu is het de beurt aan de nieuwe garde muzikanten. De Utrecht Popprijs is een bandwedstrijd voor opkomende bands uit de Provincie Utrecht, die samenwerkt met bijna alle regionale poppodia. Door lokale bandwedstrijden zoals de Clash of the Titans en de Grote Prijs van Leidsche Rijn werden acht halve finalisten aangeleverd. Uit die acht schopten Simplify, Skumbek, Djangus en TWINS het tot de finale.

De vier finalisten zijn in de tussentijd allemaal gecoacht door verschillende muzikanten. TWINS is klaargestoomd voor de finale door Armel Paap (gitarist van RONDÉ), ondertussen werd Simplify gecoacht door Oliver Alexander. De coach van Skumbek was Daan Crone (La Corneille) en Djangus werd begeleid door Rachèl Louise. Alle vier de coaches bereidden de bands op hun eigen manier voor om de hoofdprijs te winnen.

De band die de juryprijs wint gaat naar huis met 800 euro om te investeren in hun muziekcarrière, opnametijd bij de Mailmen studio van Martijn Groeneveld (hij heeft o.a. John Coffey en Blaudzun opgenomen), negen uur repeteren bij The Music Space en een adviesgesprek bij De Coöperatie. Last but not least mag de winnaar ook optreden op onder andere het Bevrijdingsfestival Utrecht en andere mooie locaties. Naast de juryprijs is er ook een publieksprijs te winnen. De band die op de avond zelf de meeste stemmen krijgt van het publiek, gaat er vandoor met 400 euro en 6 uur repetitietijd.

De vier finalisten

Simplify (winnaar van Grote prijs van Leusden) trapt de avond af en schudt het publiek gelijk wakker met hun stevige rock en energieke optreden. Kenmerkend aan de muziek van Simplify zijn de ruige gitaarsolo’s en de opvallend hoge noten van zangeres Laurie Huurdeman die zo nu en dan boven de muziek uitstijgen.

Simplify

Daarna is het de beurt aan Skumbek. De band heeft een vrij opvallende opening waarbij frontvrouw Danique Kivit door een megafoon roept voordat de muziek inzet. Tijdens het optreden laat de band zien wat ze in hun mars hebben: verschillende stijlen aan elkaar te weven door middel van rap en spoken word. Door de theatrale invloeden in de show lijkt het alsof je uitgenodigd bent voor een surrealistische kleinkunst voorstelling.

Skumbek

Winnaar van Het Geheim van Starsound Djangus wisselt tijdens hun optreden catchy uptempo nummers af met wat rustigere nummers. Het enthousiasme en de energie van de band is aanstekelijk, vooral als frontman Django Boegheim meerdere malen laat blijken hoe ‘fucking lief’ hij het publiek vindt. De band rond de singer songwriter zorgt voor een dansbare samensmelting van verschillende stijlen zoals rock, pop, funk en soul.

Djangus

Het Amersfoortse TWINS sluit de avond af. Afgelopen Record Store Day kwam hun debuutsingle uit en slechts acht maanden later staan ze in de Cloud Nine. Met hun dromerige melancholische indierock bespelen ze het publiek, dat daar goed op reageert. Met gitaaruithalen en invloeden van synths laten ze een geluid horen dat weer compleet anders klinkt dan de voorgaande bands, variatie is het kernwoord van deze avond.

TWINS

De winnaar

Rond kwart over tien gaat de jury in overleg en in de tussentijd speelt Ziggy Splynt, de winnaar van vorig jaar. Tegen het einde van de show veroorzaakt de bands nog kleine moshpits in het publiek. Na een ruim half uur komt de jury terug met de uitslag. De publieksprijs gaat - niet geheel onverwacht - naar TWINS. Daarna mag de band opnieuw het podium betreden, de juryprijs gaat namelijk ook naar hen. De jury oordeelde over TWINS dat ze een smaakvol pallet hebben, uitstekend samenspel en weten waar ze heen willen op muzikaal gebied. De bandleden zijn buiten zichzelf van blijheid met deze twee overwinningen. De overduidelijke en terechte winnaar van de Utrecht Popprijs 2017.

Gezien: Simplify, Skumbek, Djangus en TWINS, donderdag 14 december 2017 @ TivoliVredenburg