“On Claws is een knappe plaat geworden”, luidde onze recensie van I am Oaks debuutalbum in 2010. “Gemaakt zonder poespas of pretentie; eerlijk en bedachtzaam. Nu nog meer en betere optredens en I am Oak mag zich een plek toe-eigenen tussen de betere indiebands van Nederland.” Fans van die plaat hebben geluk. Op 30 december staat I am Oak in EKKO, waar de band On Claws integraal speelt. In juni van dit jaar werd het debuutalbum al opnieuw uitgebracht op vinyl. We bellen met Thijs Kuijken, de man achter I am Oak, over het album, de reden van de heruitgave en de komende show.

Het is flink wat jaren geleden dat On Claws uitkwam. Waarom hebben jullie het album opnieuw uitgebracht?
“De vinyl versie was al een paar jaar uitverkocht, maar we merkten dat er nog steeds veel vraag naar was. Bij de shows vroegen veel mensen of er nog vinyl versies waren en dan moesten we ze telkens teleurstellen omdat alleen de cd er nog was. Het leek ons dus logisch om een nieuwe lading te bestellen en dat hebben we eerder dit jaar gedaan. We dachten er in eerste instantie aan precies dezelfde te bestellen, maar het zou beter zijn om er wat leuks mee te doen. Daarom is het afdrukje een beetje aangepast en hebben er een bonustrack bijgedaan.

Wat was de reden om het album na zeven jaar opnieuw uit te brengen, en niet na bijvoorbeeld vijf of tien jaar?
“Ik heb hier wel over nagedacht. Het was gewoon logisch om het nu te doen omdat het anders nog langer zou gaan duren. Eerder lukte het niet in verband met andere releases, wat financieel ook niet goed te doen was. Dit was de eerste mogelijkheid die we hadden.”

Wat heeft On Claws voor je betekend?
“Dit was eigenlijk de eerste plaat. Ik had hiervoor al wel dingen opgenomen en uitgebracht met cd-r’etjes die ik zelf brandde en waar ik de hoesjes bij knipte. On Claws was de eerste plaat waar ik langer aan had gewerkt en die ook op een label uitkwam. Het was ook de eerste release die echt wat ging doen bij de mensen. De plaat werd ontvangen door een breder publiek, en er waren meer mensen die het ontdekten. Je zou dit wel de doorbraakplaat kunnen noemen, het is zeker het begin geweest van het hele ‘I am Oak-ding’, waardoor veel mensen ons hebben leren kennen.”

Als je moet kiezen, welk nummer van On Claws is dan je favoriet?
“Dat wisselt een beetje. Maar ‘Trumpets’ was altijd wel een favoriet en dat is het nog steeds. De sfeer is gewoon goed en alles valt netjes op z’n plek. Toch is ‘ie ook wel lastig. We hebben hem nog nooit live gespeeld. Bij het oefenen voor de show de 30e merken we ook dat het een superlastig nummer is om live te spelen. Hierdoor werkt ‘ie op plaat ook zo goed, omdat het daar allemaal precies klopt.”

Wat verwacht je van de show?
“We zijn nog een beetje aan het kijken naar wat we precies gaan doen. We gaan On Claws dus helemaal spelen, en dat dan nog aanvullen met andere liedjes. Verder hebben we nog een gastrol voor een oud-bandlid. Dat wordt ook leuk. Ik ben wel benieuwd hoe het gaat worden. Het is de laatste show van het jaar en we wilden met de band ook graag nog een keer in Utrecht spelen. We gaan er iets speciaals van maken.”

Te zien: I am Oak, zaterdag 30 december 2017 @ EKKO