“This is the end” is de titel van de mail waarin Marnix Dorrestein het stoppen van zijn band IX aankondigde. Na een muzikale loopbaan waarin hij onder andere in Sheriff of Hong Kong, Ciao Lucifer, Über-Ich, Kris Berry & Perquisite en de band van Herman van Veen speelde, was IX zijn eerste echte solo-project. Op vrijdag 25 augustus neemt de band afscheid met een eigen mini-festival in de Tolhuistuin.

In de mail geeft Dorrestein aan dat hij nog voldoende creativiteit in zich heeft zitten, maar dat het voertuig IX wat vermoeid voelt. Hij blijft wel muziek schrijven en optreden. Zo neemt hij bijvoorbeeld de zang voor zijn rekening op de single ‘Go Home’ van Happy Camper die in april is verschenen. Ook is hij net terug uit Frankrijk waar hij samen met maatje Willem Wits nummers voor hun zijproject Ciao Lucifer heeft opgenomen.

We leerden Dorrestein kennen als drummer en mede-zanger van Sheriff of Hong Kong, het powertrio uit Soest en Baarn dat in 2008 op 16/17-jarige leeftijd de bandwedstrijd Clash of the Titans won. Later dat jaar bereikten ze ook de finale van de Grote Prijs van Nederland. Na het stoppen van Sheriffzagen we Dorrestein terug in allerlei bands uit de ‘035-scene’, zoals Let’s Go to Berlin, Aestrid (als invaldrummer) en Metro Mortale. In die laatste band zat hij samen met zijn vrienden Willem Wits en Jelte Tuinstra (Jett Rebel), die inmiddels beiden ook als solo-artiest actief zijn. (tekst loopt door na foto)

IX tijdens de Le Guess Who?-editie van Club 3voor12 Utrecht, november 2015

Nadat hij Het Baarnsch Lyceum had afgerond koos Dorrestein onvoorwaardelijk voor de muziek en ging studeren aan de popafdeling van het Conservatorium van Amsterdam. Met een aantal van zijn studiegenoten startte hij Über-Ich, dat in september 2011 op Club 3voor12 Utrecht speelde. Daarna volgde nog serieuzer werk als gitarist en backingvocalist bij Kris Berry & Perquisite en als muzikant, songschrijver en producer bij Herman van Veen.

In 2013 begon Dorrestein zijn eerste solo-project, IX. Daarin bundelde hij al zijn talenten en invloeden. Nostalgic Future Pop noemde hij het zelf en dat is eigenlijk wel een passende omschrijving. Zijn nummers zijn een mix van popmuziek uit de sixties en seventies, Afrikaanse ritmes en elektronische muziek, waarbij het zwaartepunt op het futuristische ligt. Hoewel IX te boek staat als een solo-project moet de rol van Jasper Slijderink (toetsen) en Jelle Huiberts (drums) niet onderschat worden. Het drietal slaagde er samen in om de in de studio geschreven nummers te vertalen naar energieke, toegankelijke en extreem dansbare shows.

Vlak na het verschijnen van zijn debuut-EP (in februari 2015) spraken we uitgebreid met Dorrestein over zijn zijn invloeden, zijn muzikale verleden en over het solo gaan. Daarin vertelde hij over IX:  “Dit is wat ik wil doen. De dingen die ik uitbreng - of het nu om de muziek, het artwork, de website of social media gaat – moeten op een level zijn waar ik voor durf te staan. Als ik tussen de bedrijven door andere dingen blijf doen, kan ik nooit de volgende stap zetten.”

Die gedrevenheid was ook te zien in het artwork van de EP’s en singles, de video’s en in de release-shows die vaak een soort gesamtkunstwerken waren. De release van de debuut-EP was bijvoorbeeld een mini-festival en zijn laatste EP 00:00 verscheen niet als cd of vinyl maar als een gender-neutraal denim jacket waarbij de EP als downloadcode was bijgevoegd (op de eerste single Difference zingt Dorrestein zich geen man of vrouw te voelen). (tekst loopt door na foto)

IX op A Day in the Forest, juli 2017

Het is dan ook niet verrassend dat het afscheidsoptreden op vrijdag 25 augustus in de Tolhuistuin plaatsvindt tijdens een eigen mini-festival. Dorrestein is daarvan de curator en je kunt er techno, 17e-eeuwse liederen, performance art en mode verwachten. Er zijn optredens van Stopcontact (weirde psychedelische rock), HUSH (een nieuw project van Nora Fischer & Marnix Dorrestein) en Fungo Bat, een nieuwe band met onder andere Sam Verbeek van Echo Movis in de gelederen.

Luister in de aanloop naar het festival alvast naar de laatste zomerse single ‘All We Need Is Less’.

Discografie IX

IX EP (februari 2015)
IXTape (oktober 2015)
VS EP (januari 2017)
00:00 EP (mei 2017)
+ verschillende singles

 


Te zien: IX/Y festival met Jacques, IX, Stopcontact, HUSH (Nora Fischer & Marnix Dorrestein), Fungo Bat, Rikkert van Huisstede en Rosa Sijben, vrijdag 25 augustus 2017 @ Tolhuistuin