Dazzled Sticks neemt je mee in een snoeiharde samenwerking

Verassend hiphopduo lost hoge verwachtingen in

Tekst: Anne Punt / Foto’s: Anne Punt en Jorrit Vonk ,

Bij 3voor12/Utrecht weten we Dazzled Sticks wel te waarderen. De samenwerking tussen Dazzled Kid en Sticks kwam voort uit een begrafenisoptreden van Sticks. Het gelegenheidsduo besloot samen de studio in te duiken. Een album volgde afgelopen november en dus zijn we wel benieuwd naar de podiumprestaties van de mannen. Op 5 februari staan ze in een vol De Helling, waar ze de zaal volledig op zijn kop weten te zetten.

De show wordt geopend door ReaZun, die met zijn brede talenkennis het publiek warm probeert te krijgen. Van Frans naar Engels naar Nederlands, stroomt de rapper zijn teksten door de zaal. Hij verbluft de zaal echter met zijn spoken word, waarin hij een gesprek met twee vrienden vertolkt. Waar de ene vriend zijn woede uit over de buitenlander die niks uitvoert, uit de ander zijn frustraties over de Nederlander die hem geen kansen geeft. De zaal is muisstil. Andere nummers worden meebouncend gadegeslagen door het publiek, dat aanvankelijk nog even moet opwarmen. Halverwege de set verzorgen de mannen van AlphaDNA, finalisten van de Grote Prijs, een kort gastoptreden, dat met groot enthousiasme wordt ontvangen. 

Een goede binnenkomer voor Dazzled Sticks. De heren betreden het podium en de toon wordt meteen gezet. Terwijl Tjeerd Bomhof zijn gitaar omhangt krijgt Sticks een daverend applaus. Het eerste nummer begint goed: Bomhof’s gillende gitaar vormt een stevige achtergrond voor de lyrics van Sticks op ‘Wat Je Doet Voor Een Ander.’ De eerste twee nummers vormen een goede combinatie tussen hiphop en de rockachtige sound van Dazzled Kid. Daarna neemt Sticks vooral de overhand. 

Na het eerste nummer vertelt Sticks over het begin van hun samenwerking. De heren hadden ’s middags in de studio afgesproken, hij was twee uur te laat en Bomhof was chagrijnig. Een goede aanzet voor wat een vruchtbare samenwerking wordt. Sticks blijkt naast rapper ook een ware stand up comedian. De luchtige teksten over actualiteiten en de hersenspinsels van Sticks doen het niet alleen goed in zijn raps. Tussen de nummers door neemt hij het publiek mee in het proces van Dazzled Sticks. De nummers worden niet alleen uitgelegd, maar vooral ingeluid met luid gelach uit de zaal. Voor ‘Body Rap’ krijgen we een preek over persoonlijke hygiene en wordt het publiek uitgedaagd om de armen toch omhoog te gooien. 

Dat de samenwerking is voortgekomen uit de vraag om op een begrafenis te spelen kan een reden zijn dat het album wat rustig aandoet. Daarom is het extra verrassend dat Dazzled Sticks een keiharde liveshow neer weet te zetten. De popsounds van Dazzled Kid worden verder gebracht door Sticks. Oude bekende ‘Spaanse Vlieg’ wordt aangevuld door de dansbare geluiden van Tjeerd. ‘Voer Voor Je Hoedenplank’ wordt compleet door het publiek gerapt, met aanvulling van Sticks. De fanbase van Sticks is even aanwezig als de rapper zelf. Bomhof lijkt een beetje naar de achtergrond te verdwijnen. Nadat zijn gitaar afgaat blijft hij vooral dansend de muziek aansturen met een beatcomputer. Na de bijzondere muzikale inbreng van de keytar tijdens ‘Body Rap’ zingt Bomhof de backing vocals, maar daar blijft het bij. Ondanks dat heeft de combinatie Dazzled Sticks de zaal helemaal op zijn kop weten te krijgen.

Gezien: Dazzled Sticks, met als voorprogramma ReaZun, vrijdag 5 februari 2016 @ De Helling, Utrecht.