Club 3voor12/Utrecht met spannende garagerock en electropop Club 3voor12/Utrecht met spannende garagerock en electropop

SMTHNG SMTHNG UNICRN zet geslaagd eerste optreden neer

, Tekst: Liselot van der Klift / Foto’s: Dinger Knoop

Club 3voor12/Utrecht met spannende garagerock en electropop

SMTHNG SMTHNG UNICRN zet geslaagd eerste optreden neer

Tekst: Liselot van der Klift / Foto’s: Dinger Knoop ,

Door de gewijzigde begintijd lijkt de zaal van dB's wat minder vol dan normaal. Maar dat mag de pret niet drukken. Van het spannende debuutoptreden van SMTHNG SMTHNG UNICRN naar de aanstekelijke garagepop van The High Weeds tot de betoverende electropop van LAKSHMI. Het komt allemaal voorbij tijdens de aprileditie van Club 3voor12/Utrecht.

De zaal is nog maar halfgevuld als SMTHNG SMTHNG UNICRN (uitspraak: Something Something Unicorn) het podium betreedt, gehuld in sportjackies die ons mee terug nemen naar de 80’s. "Dit is onze eerste keer, dus be gentle", vertelt zangeres Adura Sulaiman (Echo Movis) de zaal ter voorbereiding. Dit blijkt echter nergens voor nodig te zijn. De band blaast de zaal meteen omver met hun vernieuwende garage rock met invloeden van The Kills en The Yeah Yeah Yeahs. Sulaiman danst, springt en staat eigenlijk alleen stil als ze een slokje van haar bier neemt. Terwijl zij de zaal indringend aankijkt is de rest van de band vooral gefocust op de instrumenten. Pas halverwege de set nemen ze even rust door een nummer kalmpjes op te starten, maar bij het refrein is het tempo alweer even hoog als we ondertussen gewend zijn. De synthesizer wordt erin gegooid en de zaal danst mee. Het hoogtepunt is meteen ook de afsluiter van de set: de recentelijk uitgebrachte debuutsingle 'Pr0blem Pr0blem'.

Mocht het publiek in de pauze even zijn ingedut, dan zijn daar The High Weeds om iedereen even wakker te schudden. De band met ex-leden van The Medics en Sur Nilsson speelt garage/pop met invloeden van Together PANGEA en The Vaccines. Op hun debuut-EP hebben ze maar liefst zes nummers in dertien minuten weten te proppen. Ook live duren de nummers gemiddeld maar twee minuten, want “life is short and it’s already late", vindt de band. Hoewel de muziek niet echt vernieuwend is, werkt deze zeker aanstekelijk. Vooral ‘Sickness’, die ook op de EP te vinden is, wordt enthousiast ontvangen. De band weet zijn energie goed over te brengen, wat ervoor zorgt dat menig hoofd in het publiek mee knikt op de maat. Helaas wordt zanger Johan van de Werken vaak overstemd door de gitaren, waardoor de teksten moeilijk te verstaan zijn. Op zijn best is de band als het de dynamiek opzoekt. Even gas terug nemen om vervolgens weer hard verder te rocken.

Het gaat goed met LAKSHMI. Ze is deze maand 3FM Serious Talent en speelde onlangs haar single ‘Champagne’ bij De Wereld Draait Door. De aanwezigen in dB’s hebben dan ook hoge verwachtingen. Op twee opgezette schermen zien we dansende silhouetten terwijl de naam LAKSHMI steeds opnieuw in beeld komt. Een Indiaas klinkend nummer wordt als intro gebruikt en vervolgens ruig onderbroken door harde drums en gitaar. De toon voor het optreden is gezet. De zangeres beweegt haar vingers alsof ze de zaal aan het betoveren is en dit lukt goed. Het publiek is geboeid door haar donkere elektronische popmuziek die doet denken aan Lorde en Lana del Rey.

LAKSHMI heeft een fijne balans gevonden tussen nummers van haar debuut-EP Come Sin with Me, nieuwe nummers en covers als 'Tainted Love' van Soft Cells. Ook de mash up van 'Waves' (Mr. Probz) en 'Bittersweet Symphony' (The Verve) doet het goed. Als zangeres Lakshmi Swami Persaud het voortouw neemt en zichzelf alleen op de piano begeleidt voor een emotionele ballad zorgt dit voor een intieme sfeer. Het publiek doet een stap naar voren en met teksten als: “Come on and take me to all the stars” weet ze de zaal doodstil te krijgen. Mocht je niet genoeg hebben gekregen: op 7 mei is LAKSHMI te zien in Paradiso.

Gezien: Club 3voor12/Utrecht met SMTHNG SMTHNG UNICRN, The High Weeds en LAKSHMI, donderdag 28 april 2016 @ dB’s, Utrecht.
De volgende editie van Club 3voor12/Utrecht vindt plaats op donderdag 26 mei. 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht