dB’s en 3voor12/Utrecht presenteren Bob Log III, Steen, I’m With Stupid en Mary Fields op BFU

Van reggae rock naar fast en loud

Tekst: redactie 3voor12/Utrecht ,

Net als voorgaande jaren zorgen dB’s en 3voor12/Utrecht onder de naam Club dB’s voor het scherpe randje binnen het programma van Bevrijdingsfestival Utrecht. Vanaf 17.45 uur kun je bij het Vrijheidspodium terecht voor de reggae rock van I’m With Stupid, lijp harde sjit van Steen en Bob Log III, One Man Mayhem uit de States. Fast en loud wordt het op het NPAC podium waar we het Utrechtse Mary Fields laten afsluiten.

I’m With Stupid
Fun fact: twee jaar geleden stond I‘m With Stupid met een andere band die ook op het Bevrijdingsfestival speelt in de finale van De Utrecht Popprijs: The Brahms. The Brahms ging er toen met de juryprijs vandoor, maar de publieksprijs was voor I’m With Stupid. Het reggae-rock collectief uit Utrecht mengt rock, reggae and dub tot een groovende mix waarop je wel móet bewegen. Met hun groovende live-show hebben ze de feestvreugde al op heel wat festivals aanzienlijk verhoogd. Niet voor niets was hun debuutrelease dan ook een live-album. Het is overigens niet alleen maar feest met deze boys: hun teksten zijn serieus en hebben ook een maatschappijkritisch randje. Maar dan wel verpakt in een dansbare jas.

Steen
De van oorsprong Utrechtse rapper Steen staat bekend om zijn provocerende teksten, bizarre clips en vernieuwende muziek. In 2008 zette hij de Nederlandse hiphopscene op z'n kop met zijn album Muziek voor je Moeder. Een interessante titel, want Steen rapte voornamelijk over ziekte, dood, seks, vervreemding en bier. Inmiddels zijn we acht jaar verder, woont Steen in Den Haag en is hij vader geworden: het nieuwe hoofdthema in zijn werk. Op zijn laatste en vierde album Baby doet hij over donkere beats vloekend verslag van frustrerende zaken als slaapgebrek, omgangsregelingen en het zoeken naar een baan. Geen gezellige kinderhiphop maar lijp harde sjit, doorleefd, eerlijk en ja, soms shockerend. Gevalletje blanke bolster, harde pit! Het komt wel goed, je weet toch?

Bob Log III
The best One Man Band in the Universe is back. Wie Bob Log III nog nooit heeft gezien moet (ja M O E T) op 5 mei naar het vrijheidspodium komen, want je gaat wat meemaken. Bob gaat op het podium steevast gekleed in een strak glitterpak met microfoonhelm en brengt als rasentertainer attributen mee als de opblaasboot die met Bob erop door de hele zaal moet worden gedragen en andere vernuftigheden. Diezelfde boot verdween na zij laatste optreden overigens om in de trein van Utrecht naar Amsterdam weer gesignaleerd te worden. Maar het is niet alleen uiterlijk vermaak. Bob Log III speelt ook nog eens zo strak als de anus van een pasgeplukt piepkuiken en voert je mee langs opgepompte deltablues, disco en rock in de richting van een ultiem muzikaal hoogtepunt. Komen dus!

Mary Fields
Mary Fields is al lang geen onbekende naam meer in Utrecht. Het vijftal speelt mathcore. Denk aan keiharde metal in de stijl van The Chariot en The Dillinger Escape Plan, vermengd met freaky intermezzo’s en geluiden uit de jazz en funk. Live klapt de band er vol op: muzikanten die over het podium razen of een heel nummer in de zaal te vinden zijn, stagedivende mensen, een pit. You name it, they’ve got it. John Coffey is een andere inspiratiebron en vice versa: Mary Fields-zanger Moss Lieveld mocht onlangs nog een nummer meebrullen met John Coffey in De Helling. Het debuutalbum komt er aan dus verwacht vooral veel nieuw materiaal.

Tijdschema

Vrijheidspodium

I'm With Stupid  (17.45 uur - 18.30 uur)

Steen (19.00 uur - 19.45 uur)

Bob Log III (20.15 - 21.00 uur)

NPAC Podium

Mary Fields (22.15 - till end)

Te zien: I’m With Stupid + Steen + Bob Log III + Mary Fields, donderdag 5 mei 2016 @ Bevrijdingsfestival Utrecht, Park Transwijk