The Brahms overtuigen tijdens EP release

Belise? Bellissimo

Tekst: Wies van der Heyden / Foto’s: Rob Sneltjes ,

Festival na festival gingen ze af, 'Golden' werd 3fm megahit, ze toerden mee met de Popronde en de jongens zijn genomineerd voor twee 3fm Awards. Ja, 2015 was een goed jaar voor The Brahms. Tussen al die drukte door hadden de jongens wonder boven wonder ook nog tijd om hun nieuwe EP, Belise, af te maken. Als teaser voor de EP-release bracht The Brahms de single ‘Shoulder Blades’ naar buiten. Deze single ontving minder airplay dan de singles van de vorige EP, Meraki. Weten de jongens van The Brahms de stroom aan succes door te zetten? Tijdens de release van Belise afgelopen donderdag laten de jongens zien dat ze nog lang niet uitgespeeld zijn.

Buiten is het mooi weer en in EKKO is het niet anders. Close Up staat tussen een aantal potplanten op het podium en in de uitverkochte zaal stijgt de temperatuur. Vorig jaar stonden The Brahms nog in het voorprogramma van Close Up tijdens de EP release van hun Utrechtse vrienden, nu zijn de rollen omgedraaid. Net als The Brahms komt Close Up van de Herman Brood Academie. De jongens spelen toegankelijke indie pop, niet heel ver uiteenlopend van wat The Brahms laten horen. Het enthousiasme van zanger Sam Bakker is aanstekelijk; het is dansen, meezingen en meeklappen tot de handen er blauw van worden.

The Brahms starten rustig op met ‘Royal’. Een rustig nummer dat meteen laat zien dat de jongens op Belise een nieuwe laag in hun muziek hebben aangebracht. De nummers van de EP sluiten bijna naadloos aan bij het oudere repertoire, maar de sound is volwassener. Waar ‘Backseat’ net zo dansbaar en springerig is als de eerdere nummers van The Brahms, is ‘Royal’ meeslepender. Het is duidelijk dat de band in het afgelopen jaar enorm gegroeid is. The Brahms lijken steeds meer een eigen geluid te ontwikkelen. In het overbevolkte indie genre staan ze ergens in het midden tussen Bombay Bicycle Club en Vampire Weekend, maar de tropische drums, de bijna funky baslijnen, nu in combinatie met de meeslepende coupletten vormen een nieuw geheel.

De vele optredens het afgelopen jaar hebben duidelijk hun vruchten afgeworpen: op het podium staat nu een zelfverzekerde groep jongens, maar het oogt allemaal nog steeds een beetje braaf. Als zanger David Westmeijer bij de afsluiter ‘Golden’ “We are rebels!” zingt, is dat nog nét niet helemaal geloofwaardig. Het publiek voelt zich vanavond wel ‘rebels,’ schreeuwen ze, terwijl ze als één grote stuiterbal op en neer springen. The Brahms weten met hun exotische drumritmes de temperatuur in EKKO naar tropische hoogtes te laten stijgen. “We want more!!,” maar de bekende liedjes zijn al op. Dus de jongens eindigen met een ouder nummer, ‘Sea,’ dat nog niet op een plaat staat en na ‘Golden’ een beetje in het niet valt.

Gezien: The Brahms & Close Up, donderdag 17 maart 2016 @ EKKO