Steen choqueert als vanouds, maar weet ook te ontroeren

Album vol levensfrustratie wordt gepresenteerd in uitverkochte Helling

Tekst: Maarten Braun / Beeld: Wouter van de Kamp ,

Terwijl het nieuwe album van Steen al een aantal maanden verkrijgbaar is, was het afgelopen vrijdagavond pas tijd voor de officiële albumreleaseparty. Hoewel de rapper niet meer in Utrecht woont, mag Utrecht nog steeds als zijn thuisstad beschouwd worden en een uitverkochte Helling is dan ook een goede plek voor de albumrelease.

Als voorprogramma maakt EZG zijn entree. Wellicht nog niet heel bekend bij het grotere publiek, maar binnen de scene al wel, onder andere door zijn kenmerkende battlestijl. Het blijkt een goede opwarmer, met veel Utrecht-propaganda, hardstyle/hardcore beats, teksten over drugs en met het op YouTube meer dan anderhalf miljoen keer bekeken nummer ‘Rellen in de Hel’ zet EZG de volle zaal naar zijn hand.

Wat volgt is een oude bekende van Steen, Spinal met wie Steen meerdere albums heeft gemaakt. Samen hebben zij een min of meer eigen genre gecreëerd, Kadaverrap. Het gaat vooral om donkere teksten over pijn en de dood. Spinal laat werk horen van zijn laatste plaat, ‘Verloren Zaad’, en of je het wat vindt of niet, getalenteerd is Spinal zeker en hij schroomt niet om buiten bepaalde kaders te gaan, wat het heel eigen maakt. 

Dat geldt ook voor Steen, vaak becommentarieerd om zijn grofgebektheid en gescheld, maar bejubeld om zijn eerlijkheid. De recent uitgebrachte documentaire over zijn leven is ook goed ontvangen. Het nieuwe album ‘Baby’, waar deze avond om draait, geeft ook een inkijk in zijn huidige leven, dat bepaald wordt door alimentatie, voogdij, callcenterwerk en bovenal frustratie om dit alles.

De opkomst van Steen zal bij menig buitenstaander de wenkbrauwen doen fronsen, echter niet bij het publiek. De MC kondigt Steen namelijk op gepaste wijze aan: “Als ik zeg kanker, zeggen jullie Steen”. Het publiek geeft luidkeels gehoor aan de vraag, waarna Steen rustig het podium opwandelt: en zegt: “Laat je horen voor je favoriete tumoren”.

Steen trapt af met ‘Baby’ een nummer over zijn dochtertje en vervolgt met ‘Mijn Leven’ en ‘Nou en’, allen afkomstig van het nieuwe album. Bij ‘Nou En’ is de ban wel gebroken en wordt het refrein luidkeels meegerapt. Wat volgt zijn een aantal oudere tracks, zoals ‘De Spot’ en ‘Foksteen’, waarbij die laatste alweer een jaar of 10 oud is en je je beseft dat de rapper dus al best een tijd meedraait. 

Na nog een aantal oude nummers, waarin Steen ook steeds losser oogt en steeds meer het credo hanteert van ‘geen fok geven’, volgt het nummer ‘Alles goed’, een nummer recht uit het hart, waarin tegenslagen worden verwerkt. De video die bij dit nummer hoort bevat aan het einde de rede die Steen hield op de uitvaart van zijn recent overleden vader. Halverwege ‘Alles Goed’ laat Steen de muziek stop zetten en geeft aan dat het hem teveel wordt door de recente gebeurtenissen.

Wat volgt is meer een ode aan het leven en doen waar je zin in hebt. Het publiek drinkt bier, gaat los op de snoeiharde beats en als maatje Spinal ook het podium betreedt, is dat de opmaat voor een hard laatste deel van de show, waarin met name Kadaverrapnummers worden gebracht.

Dat tijdens de albumreleaseparty maar een deel (vier nummers) van het nieuwe album wordt gespeeld, maakt uiteindelijk niets uit. Het is en blijft Steens’ leven, dus hij bepaalt wat er gebeurt en het publiek geniet daar overduidelijk van. Hopelijk volgt er meer naar aanleiding van dit optreden, want het hiphoplandschap heeft dit soort artiesten af en toe nodig.

Gezien: Steen, support EZG en Spinal, vrijdag 11 september @ De Helling, Utrecht