BFU 2016: verslag van de middag

Sevn Alias, John Coffey, The Brahms, HAEVN, Dazzled Sticks, Polynation, Jett Rebel & I’m With Stupid

Tekst: Marc van der Laan, Mike van Dooyeweert, Geneviève Smans & Jeroen Sturing / Foto's: Jerry van Vliet, Dinger Knoop & Rob Sneltjes ,

Op 5 mei vieren we de vrijheid, al 71 jaar. In Utrecht doen we dat op het uitgebreide festivalterrein in Park Transwijk dat op de dag zelf al vroeg vol loopt voor de 24ste editie van Bevrijdingsfestival Utrecht. Twintigduizend bezoekers genieten van een uitgebreid muziekprogramma, vieren hun vrijheid en staan stil bij degenen die dat niet kunnen. De zon schijnt, de bands staan klaar en het Vrijheidsvuur is aangestoken: perfecte omstandigheden voor de middag van BFU.

Sevn Alias 12:45 – 13:30 uur, Sena Talent Podium

Terwijl 'Broodje Mario' van de StropStrikkers uit de speakers komt, verzamelen zich tieners en jongeren voor het Sena Talent Stage. Ze zijn daar voor Sevn Alias, de grote belofte van de nederhop die zich door een aantal sterke tracks en een vlammende show op Noorderslag op de kaart heeft gezet. Met een lang intro bouwt Sevn Alias’ dj de spanning op. Na enige tijd komt mc Jairzinho het podium op. Als hij meldt dat hij voor deze show Sevn Alias heeft meegenomen verschijnt de in smaakvol zwart geklede, jonge rapper onder gegil van meisjes op het podium. In een korte set komen hits als ‘Kifesh’, ‘Ma3lish’ en ook zijn laatste single ‘LA / Bentley’ langs. De jeugd kent zijn bangers, want ze worden bijna woord voor woord meegezongen. Na een minuut of twintig verdwijnt de Almerenaar al weer van het podium. Terwijl de dj blijft draaien, duikt Sevn Alias op tussen de barriers voor het podium, waar hij rustig op de foto gaat met al zijn fans. Zo legendarisch als op Noorderslag is deze show misschien niet, maar we zijn erg benieuwd naar zijn nieuwe EP, die eind deze maand moet verschijnen, en zijn debuutalbum dat in oktober uitkomt. (Marc van de Laan)

John Coffey 13:00 – 14:00 uur, Hoofdpodium

Tijdens de officiële opening van het Bevrijdingsfestival staat een aantal oorlogsveteranen nog met rolstoel en rollator tussen het publiek. Hier komt snel verandering in zodra John Coffey het podium betreedt en het is gedaan met de rust. John Coffey op het hoofdpodium, voor de band zelf is het ook nog even wennen: "Normaal gesproken zie ik hier altijd de Anouks en de Waylons en nu staan wij er", aldus zanger David achter de Molen. Hij merkt zelfs op dat hij nieuwe gezichten tussen het publiek ziet die hij meteen welkom heet bij een ‘John Coffey Show’. Als vanouds maken de mannen er een energieke show van, ondanks het vroege tijdstip. John Coffey bezocht eerder dit jaar een vluchtelingenkamp en weidde er zelfs een hele EP aan. Toch zijn ze op het podium vooral bezig met het verzorgen van een ‘vette show’. Het enige wat ons herinnert aan hun maatschappijkritische boodschap, is het ‘Welcome Refugees’-shirt van drummer Carsten. (Mike van Dooyeweert)

The Brahms 14:30 – 15:15 uur, Hoofdpodium.

The Brahms staat als tweede act van de middag op het hoofdpodium. Bassist Tobias Moeken heeft zijn been gebroken en zit dus op het podium. Zijn been is niet het enige dat hij breekt: later begeeft ook een snaar van zijn gitaar het. Genoeg pech zou je denken, maar ook bij gitarist Thomas Braam verloopt de set niet vlekkeloos. Hij kampt met technische problemen en bij ‘Homerun’ lijkt zijn gitaar helemaal niet te werken. Ondanks al deze hindernissen geven de mannen een enthousiast en overtuigende show. Met vrolijke, uptempo indiepop weten ze het zonnende festivalpubliek te laten dansen. Vooral bij nummers als ‘Shoulder Blades’, ‘Homerun’ en ‘Golden’ gaat het staande publiek los. Frontman David Westmeijer zweept het publiek op en benadrukt hoe vet ze het vinden om voor het eerst voor zoveel mensen te staan. “We gaan straks nog door naar Roermond en Den Bosch, maar jullie zijn sowieso de vetste van de hele dag!” (Geneviève Smans)

HAEVN 15:15 – 16:00 uur, Sena Talent Podium

HAEVN speelt vandaag voor de eerste keer in hun prille carrière in de buitenlucht. Bijzonder, als je kijkt naar de erelijst die de band in korte tijd heeft opgebouwd: een Megahit met 'Finding Out Mor'e en een goed bekende tweede: 'Where The Heart is' - allebei ook opgepikt door automerken. Meer materiaal heeft het duo Jorrit Kleijnen (filmmuziekcomponent) en songwriter Marijn van der Meer – live bijgestaan door gitarist en drummer - nog niet uitgebracht. Dit moet ook de reden zijn dat de band op het Sena Talent Stage terug te vinden is, maar als deze lijn wordt doorgezet kan het niet anders dan dat ze volgend jaar op het hoofdpodium staan. Naast de twee eerdergenoemde nummers heeft de band al voldoende materiaal in huis om het publiek drie kwartier te boeien. De balans tussen elektronica en gitaren is goed en ook in het tempo van de liedjes zit afwisseling. Zo is afsluiter 'Lovelorn' een fijn dansbaar liedje waarmee de band een iets anders geluid laat horen, geen slecht idee om die als volgende single uit te brengen. Na afloop doet Van der Meer een open sollicitatie: “Als vuurdoop was het Sena Talent Stage heel fijn. Wie weet kunnen we volgend jaar met de helikopter mee, dat zou fijn zijn.”(Jeroen Sturing)

Dazzled Sticks 15:45 – 16:20 uur, Hoofdpodium

"Als je niet meedoet tijdens een show van Dazzled Sticks, krijg je al snel 'Trammelant'", zo introduceert de rapper Sticks dreigend het nummer met de gelijknamige titel. Niet iedereen zal nog even vertrouwd zijn met de samenwerking tussen Dazzled Kid (Tjeerd Bomhof) en Sticks en daarom gebruikt de rapper de opmaat naar het nummer ‘Blijven Lopen’ om nog even uit te leggen hoe de twee elkaar gevonden hebben, soms tot ongeduld van mensen uit het publiek. Maar het blijkt een goede match te zijn. Sticks rapt zijn teksten, Dazzled Kid zorgt voor de elektronica, de keytar en soms de ouderwetse gitaar. Het geheel zorgt voor een aanstekelijke sound. Uiteraard worden de grootste hits voor het laatst bewaard. (Mike van Dooyeweert)

Polynation 16:30 – 17:30 uur, Sena Talent Podium

Terwijl het hoofdpodium vol stroomt voor Jett Rebel is het ook gezellig druk bij Polynation op het Sena Talent Podium. De muziek van dit Nederlandse duo laat zich niet zomaar in een hokje duwen. Het is techno, met analoge drums – live meegespeeld dus. Hierdoor krijgt het geheel een iets andere, warmere sound en horen we ook ambient, indie en jazz terug. De hele set wordt er in één ruk uitgeknald - als het publiek even toegesproken moet worden, blijkt er zelfs geen microfoon in de buurt. De temperatuur lijkt gestegen naar standje tropisch. Er wordt gedanst of een biertje gedronken op het gras, daar leent de muziek zich perfect voor: het trekt zowel het dance publiek als de bandjeskijkers. Polynation, één van de 12 van 3voor12 2016, krijgt steeds meer ervaring en routine en kan na Eurosonic en Grasnapolsky weer een succesvolle festivalmiddag bijschrijven. (Jeroen Sturing)

Jett Rebell 17:00 – 17:45 uur, Hoofdpodium

Vlak voor het optreden van Jett Rebel vindt het '5 voor 5-moment' plaats waarin Typhoon in een filmpje de veertien officiële Bevrijdingsfestivals in Nederland oproept om mee te klappen met ‘Iedereen is van de wereld’ van The Scene. Grote opblaasbare ballen met de tekst ‘vrijheid geef je door’ worden het veld in gelanceerd. Dan is het tijd voor Jett Rebel. De uitgesproken Jelte Tuinstra heeft zijn blonde coupe van een paar maanden geleden inmiddels ingeruild voor een roze kapsel. De set begint met nummers van zijn laatste album Truck, dat opgenomen is met een Tascam Porta 4-track cassette recorder. De minder toegankelijke songs van dit album lijken niet helemaal aan te slaan bij het feestende festivalpubliek. Tuinstra speelt akoestisch met zijn gitaar een aantal nummers, waaronder Country Joe McDonald’s ‘The “Fish” Cheer’ ("One, two, three, what are we fighting for?”) en ‘I’m Free’ van The Who. Als laatste paar nummers komen de hits ‘Louise’, ‘Tonight’ en ‘Do You Love Me At All’ voorbij. Naast wat missers van de drummer lijkt de band niet echt meer te genieten. Desondanks blijft het een sterk optreden van een band met zeer getalenteerde muzikanten. (Geneviève Smans)

I’m With Stupid 17:45 – 18:30 uur, Vrijheidspodium

Nog zo’n perfecte festivalact: Utrechtse Reggae-rock band I’m With Stupid trapt de 3voor12/Utrecht & dB’s programmering af op het Vrijheidspodium. Ook hier is het rammetje vol en is de sfeer gemoedelijk. Zo blijkt ook uit de grappende eerste woorden van zanger ‘Kristian Overlast’: “We hebben vandaag een invalbassist, die is zo zenuwachtig dat ‘ie nog aan het pissen is.” Deze zesmansformatie krijgt met al haar ervaring de tent moeiteloos aan het dansen; er wordt gelachen, zowel onderling op het podium als in het publiek en het leven is goed. Toch wordt er wel serieus stilgestaan bij de aanleiding van vandaag: vrijheid. De teksten van I’m With Stupid hebben namelijk wel degelijk inhoud. We kunnen nog wel even doorgaan als de organisatie een overduidelijk stopteken maakt: De “Oooooh” van het publiek is oprecht en luidruchtig, maar tijd is tijd; ook op 5 mei. (Jeroen Sturing)

Het Park Transwijk terrein is overvol en de rijen voor de ingang zijn lang. Ook heeft de organisatie te maken met een pinstoring, waardoor lange rijen voor de muntapparaten staan. Bij de WC’s, waar met muntjes moet worden betaald, zien de mannen geen andere uitweg dan de bosjes op te zoeken. Toch blijft de sfeer overal op het festivalterrein gemoedelijk en gezellig.

 

Gezien: Bevrijdingsfestival Utrecht met o.a. Sevn Alias, John Coffey, The Brahms, HAEVN, Dazzled Sticks, Polynation, Jett Rebel & I’m With Stupid, donderdag 5 mei 2016 @ Park Transwijk, Utrecht