Kort Utrechts Popnieuws Week 13

Klein New Orleans, PAX, KBTR, Willem Wits, UTREG Official en meer

Tekst: redactie 3voor12/Utrecht ,

De redactie van 3voor12/Utrecht wordt overstelpt met muzieknieuws, persberichten, nieuwtjes en releases. Te veel om mee te nemen, hoewel we natuurlijk ons best doen! In Kort Utrechts Popnieuws zetten we wekelijks het laatste muzieknieuws van Utrechtse bodem voor je op een rij. Deze week weer een volle editie met aandacht voor Klein New Orleans, PAX, KBTR, Willem Wits, UTREG Official en meer.

Heb je zelf ook nieuws of tips uit de regio? Mail naar persberichten@3voor12utrecht.nl

Crowdfunding straatmuziekfestival Klein New Orleans succevol
Klein New Orleans Festival heeft via crowdfunding ruim € 4.000 opgehaald. Daarmee is de komst van het eerste straatmuziekfestival van Utrecht op zondag 24 mei 2015 een feit. Het gratis festival verandert op die dag de Utrechtse Breedstraat en omgeving voor even in de muziekstad New Orleans, bekend van de jazz, brass en blues. De organisatie van Klein New Orleans startte een crowdfundactie om het gratis festival te financieren. Onderdeel van de crowdfunding was onder andere een Fundraiser Clubavond in podium RASA, die op vrijdag 20 maart plaatsvond. In totaal hebben ruim 125 mensen gedoneerd. Ook diverse lokale ondernemers steunen het festival, waaronder The Village Coffee & Music en platenzaak Plato. Samen met de eerdere subsidieverlening van de gemeente Utrecht, heeft de organisatie van Klein New Orleans nu voldoende budget om het festival écht te realiseren. Voor het festival zijn de acts Robbing Banks, Flip Noorman, de Koppersnellers, Broken Brass Ensemble, Erik Ankoné and the Gone Wrong Kings, Neutral Ground Brass Band, Pierre & Les Optimistes en Bucket Boys al bevestigd. De rest van het programma wordt binnenkort bekendgemaakt.

PAX (Kyteman Orchestra) trekt de houten broek aan
Op zondag 29 maart beklimt PAX (Illicit, Pax & Pry, rapper van Kyteman Orchestra etc.) de preekstoel van de Geertekerk (Geertekerkhof 23). Hij ‘trekt dan de houten broek aan’, oftewel hij benut die dag de preekstoel als podium. Als rapper en zanger preekt PAX al 15 jaar in de Utrechtse muziekwereld en ver daarbuiten. In zijn sermoen (preek) gaat het over de vraag ‘worden wij serieus genomen?’. Hij wordt begeleid door Niels Broos (Kyteman Orchestra) op toetsen. PAX voert het woord tussen 17.00 en 18.00 uur. De toegang is vrij, maar giften en donaties zijn hoogst welkom.

DJ DNA schenkt graffiti van KBTR aan TivoliVredenburg
De Utrechtse graffiti-artiest KBTR is veelvuldig aanwezig in de openbare ruimte van Utrecht. In 2012 maakte hij het werk ‘Robots Sing On' naar aanleiding van een nummer van DJ DNA (Arjen de Vreede, ex-Urban Dance Squad). KBTR schonk het werk aan DNA tijdens de feestelijke release van diens album ‘The Sum Of Sound’. Sindsdien hing het werk bij de Kytopia studio’s aan de Zeedijk. Nadat Kytopia vanwege de sloop van de panden aan de Zeedijk haar nieuwe thuis vond in het oude pand van Tivoli aan de Oudegracht 245, zocht DNA een nieuwe bestemming voor het kunstwerk. Deze heeft hij gevonden in TivoliVredenburg: DJ DNA heeft ‘Robots Sing On' geschonken aan het nieuwe muziekpodium. Op vrijdag 10 april wordt het werk feestelijk onthuld door wethouder cultuur Margriet Jongerius. De onthulling van het werk (aanvang 20.00 uur) is gratis toegankelijk en wordt muzikaal omlijst door DJ DNA en Arts The Beatdoctor (DJ set). Je kunt erbij zijn maar het is wel noodzakelijk dat je je opgeeft. Dat kan via deze link!

Video: ‘Pappa’ van Willem Wits
Voor zijn liedje 'Pappa' ging Willem Wits op zoek naar een mamma door middel van speeddaten. Een quote uit de video: "die gast spoorde niet hoor!".

Tweede deel ‘Viva Vivants’-single verschenen
Vorige week is het tweede deel van de single ‘Viva Vivants’ van het Amersfoortse hiphop-collectief Vivants verschenen, waarop Jae Fly & Jorn (Aaumffie) te horen zijn. Vrijdag 15 mei releast Vivants het album V for Vivants in Poppodium De Kelder in Amersfoort.

Eerste wapenfeit van nieuw hiphopplatform UTREG Official
Deze week is het eerste wapenfeit verschenen van UTREG Official, een nieuw UTREGS hiphop platform met alle ins & outs over de Utrechtse hiphopscene. De organisator van UTREG official, Tivo, vindt dat het tijd is om UTREG hiphop terug te brengen bij het grote(re) publiek. Met een veertien tracks tellende mixtape waarop zowel frisse als gevestigde namen staan wil UTREG official de Utrechtse hiphopscene nieuw leven inblazen. Op de tape staan gevestigde namen als Skafalau, J.A.E., N-ill en Mats de LammeLuiwammes maar ook frisse namen als Monstarz, Smoov L en Eser. De tape is te downloaden of te beluisteren via soundcloud.

Video: de caffeinetour van A Brighter Light
A Brighter Light tourde een tijdje geleden langs hun favoriete koffiebars in thuisstad Utrecht. De band ging langs bij Blackbird, Brauhaus, Broei and Goede Vrijdag voor een shot caffeine.


Contrast Festival lanceert line-up
Al eerder kondigden we de komst van het nieuwe Contrast festival aan. Naar eigen zeggen biedt het festival grote namen voor een kleine prijs. Contrast vindt zaterdag 11 juli voor de eerste keer plaats, in natuurgebied de Wielerbaan te Nieuwegein. Verdeeld over drie podia geven twintig DJ’s acte de présence, zoals internationale grootheden Joris Delacroix (FR), Audiojack (UK), Dale Howard (UK), Mark Broom (UK), Jonas Kopp (ARG), Pär Grindvik (SE) en Inigo Kennedy (UK). Van eigen bodem laten o.a. De Sluwe Vos, Sandrien, Prunk en Juan Sanchez de heetste house en techno horen. Contrast is geen festival voor de massa; er kunnen zo’n 2.500 muziekliefhebbers dansen in de natuur, op zo’n 15 minuten fietsen vanaf het centrum van Utrecht. Op het festivalterrein zijn drie verschillende muzikale areas. ‘Whitespace House’ ligt op een open veldje in een hoek van het terrein, waar melodische house domineert en ruimte is voor een lichtshow. Verscholen tussen de bomen is de ‘Camouflage Techno’ stage, waar het er een tandje harder aan toegaat met contrasterende industriële techno-beats. Het Utrechtse podium ligt tussen de heuvels midden op de Wielerbaan en wordt ingekleurd door lokaal dj-talent. Tickets zijn verkrijgbaar via contrastfestival.nl.

Kismet releast 11 postume demo’s
Zes jaar geleden verscheen Hiatus, het debuutalbum van de Utrechtse indieband Kismet. De band bestond onder andere uit Nicolai Adolfs (inmiddels The Fire Harvest) en zanger/gitarist Temy Phem (ook bekend van Paper Tiger). Kismet is al een aantal jaar geleden gestopt maar afgelopen week heeft de band onder de noemer ‘groeten uit het bejaardenhuis’ 11 demo’s van Hiatus op bandcamp gezet.


Jan Schellink releast derde Blubberpad-album in een reeks van 12
Woensdag 1 april is wordt het derde Blubberpad-album van 2015 gereleased, met daarop de mega-hit ‘Grote gipsvoet zonder schoen’. Daarmee ligt initiatiefnemer/uitvoerder Jan Schellink goed op schema om elke maand van dit jaar een nieuw album uit te brengen. De release wordt gevierd met het draaien van het album bij Schellink thuis, in Nieuwegein (Bus 77 stopt voor de deur, doet er 15 minuten over vanuit Utrecht, en gaat om het half uur). De deur gaat om 20.00 uur open. Het draaien van Blubberpad nummer 3 start exact om 20.30 uur. Daarna feestelijkheid.

Improvisatiefestival 'not suitable for Armadillos’ start crowdunding voor nieuwe editie
Vorig jaar vond in dB’s de eerste editie plaats van improvisatiefestival 'not suitable for Armadillos’. De mensen achter het festival (het Utrechtse noisepunk-trio Lärmschutz) zijn zojuist gestart met een crowdfundingsactie om ook dit jaar een festival te organiseren. Dat zal plaatsvinden in Eindhoven: om zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met de improvisatiemuziek voor de nieuwe editie een nieuwe plek gekozen. De organisatoren willen een podium creëren voor niet alledaagse improvisatiemuziek, met acts die meer dan de moeite waard zijn, maar te weinig op het podium staan. Tijdens de vorige editie speelden onder meer Dead Neanderthals, Donné et Desirée & Lärmschutz zelf. De crowdfundingsactie loopt via via voordekunst.nl en daar vind je meer informatie.