'Let the good times roll' bij de fundraiser van Klein New Orleans

Bier, rieten hoedjes, plastic kettingen en voodoo magic in RASA

Tekst: Sarah Ouwerkerk / Beeld: Roel Determeijer ,

Klein New Orleans, het gratis festival dat 24 mei in de Breedstraat gehouden zal worden, hield afgelopen vrijdag een fundraiser in de RASA. Dat betekende vooral veel bier, rieten hoedjes, plastic kettingen en dat (stereo)typische, zuidelijke sfeertje dat ook opgeroepen wordt in films als de Prinses en de Kikker, een mix van gumbo, brassbands en voodoo magic.

Aan de deur staat een van de twee grondleggers, Bas van Druten, een ballon op te blazen. Samen met Joost van der Wiel, die volgens van Druten veel beter is in pers te woord staan, zijn zij op het idee gekomen dit festival te organiseren. Van der Wiel die zelf een aantal jaar geleden in New Orleans was wilde graag die speciale sfeer naar Utrecht brengen: "De Breedstraat komt qua indeling overeen met New Orleans, het hoekige, en de vele aftakkingen doen allemaal denken aan hoe het daar is." De Breedstraat staat bekend als 'die straat' waar al 'die dingen gebeuren' en waar de vensters met rode lichten het straatbeeld kleuren. "Het is een stukje Utrecht met een rauw randje, een randje dat New Orleans ook heeft, dat past bij elkaar", zegt Van der Wiel.

De twee heren hadden dan ook voor ogen weer een beetje feest en vertrouwen terug te brengen naar de Breedstraat. De winkeliers zijn blij met het nieuwe initiatief, een deel van hen heeft ook geholpen door middel van sponsoring. En ook The Village, het koffietentje dat mede de Voorstraat nieuw leven inblies, heeft een steentje bijgedragen.

"Het was eigenlijk gewoon zo'n wild plan dat we hadden in de kroeg", vertelt een enthousiaste Van der Wiel die mardi gras-maskers aan het uitdelen is. "Een paar dagen later dachten we, misschien moeten we dit toch echt proberen. Toen we opeens geld op onze rekening gestort kregen vanuit de gemeente en dus de verantwoordelijkheid kregen iets te gaan doen werd het pas echt."

RASA is afgeladen met mensen die grotendeels bekend zijn bij de organisatoren. Allemaal hebben ze geld gedoneerd via voordekunst. Iedereen is op zijn gemak en zelfs nog voor de zaal vol begint te lopen durven de eerste gasten al te dansen. Verstopt in een hoek zit een orakel genaamd Or Akel die de toekomst kan voorspellen voor een kleine bijdrage aan het festival. Een gimmick die vrijwillig is aangeboden door cultureel platform Cult Dealer Enzo. "Organisaties moeten samen werken in plaats van elkaar tegenwerken", vertelt één van de medewerksters. Verder lopen er mannen met geschminkte doodshoofden, hoedjes met veren en eindeloos veel plastic gekleurde kettingen. New Orleans is hier.

De eerste artiest van Klein New Orleans, Suzanne Lustig, illustrator van de huisstijl, staat ook enthousiast om zich heen te kijken. "Ik heb mezelf ondergedompeld in de sfeer van New Orleans voor de illustraties, vooral ook omdat de tijdsdruk zo hoog bleek op het laatst." Het logo en de prints voor de shirts zijn zwart/wit en komen enigszins duister over, maar dat is schone schijn. De symbolen die erin verwerkt zijn wijzen allemaal op New Orleans. De garnalen, de fleur de lis, veren, kettingen en een koprollende zeemeermin, die wijst op de lijfspreuk van New Orleans 'let the good times roll'. 

"Een paar mensen vroegen of het om een metalfestival ging", zegt Lustig een tikkeltje verontwaardigd. Ze kijkt naar haar t-shirt en haar armen waarop een stukje van een tatoeage te zien is. "Maar, misschien ben ik ook eigenlijk meer metal dan New Orleans."

Kayongo, Secondhand Spaceship en Calico draaien onder het scherm dat beelden toont van Hurricane Katrina, dansende mensen op straat in New Orleans, gumbo, garnalen, de zee en alles wat doet denken aan New Orleans. Van Der Wiel, ondertussen ook geschminkt, staat met zijn hoedje op te zwaaien met wat eruitziet als een hele wc-borstel met panterprint op de steel. "We wilden een staf", legt hij uit. "Maar die maskers en andere spullen waren al zo duur. Toen dachten we, we moeten geld inzamelen, niet uitgeven."

Rond half één worden de rokers en lounge-zitters lieflijk door de in voodoo-schmink verklede organisatie gevraagd naar de zaal te gaan: er gaat 'iets' gebeuren. Na een paar minuten roezemoezen in de zaal, worden de eerste klanken van brassmuziek hoorbaar. Brassband De Koppensnellers komt als een ware fanfare de zaal in, met erachter een soort Dracula-achtige doodskist waarin één van de bandleden levend ligt opgebaard. Wat volgt is een energiek optreden waarbij de band niet op het podium, maar tussen het publiek optreedt. Met De Koppensnellers geeft Klein New Orleans deze avond het beste voorproefje van het echte festival in mei. Na de brassband volgt nog een dj-set waar het bier rijkelijk vloeit en men steeds zelfverzekerder pogingen doet Cajun French (het dialect uit New Orleans) onder de knie te krijgen, tot een flirterig 'menoo, menoo' (here, kitty!) aan toe.

Een van de gasten loopt met een gelukskoekje van het orakel. Ze kraakt het koekje en gooit deze weg, ze leest het briefje voor. "Je liefde voor muziek zal een belangrijke rol in je leven spelen." Dat geldt in ieder geval voor de organisatoren. New Orleans was in de RASA. New Orleans zal 24 mei in de Breedstraat zijn, maar dan in het Klein.

Gezien: Klein New Orleans Fundraiser Clubavond, vrijdag 20 maart 2015 @ RASA, Utrecht.
Te doen: Klein New Orleans, zondag 24 mei @ Breedstraat, Utrecht.