Geen Summer Darkness in de zomer van 2014

Festival voor dark underground last sabbatical in

Teks: Joost Schreurs / Foto: Wouter van de Kamp ,

Vandaag verraste de organisatie van het Summer Darkness festival ons met de mededeling dat de 12e editie, die gepland stond voor het laatste weekend van juli, niet doorgaat. Dit is echter niet het einde van het roemruchte dark underground lifestyle event. Volgens de organisatie is er sprake van een sabbatical en een moment van bezinning en reflectie.

Elf jaar lang werd de Utrechtse binnenstad hartje zomer overspoeld door alternatievelingen in de meest fraaie en soms bizarre 'gothic' outfits. Wanneer het straatbeeld werd gedomineerd door torenhoge plateauzolen, korsetten, fluorescerende hairextensions en veel leer en lak, dan wist de Utrechter: Summer Darkness is weer aan de gang.

De organisatie noemt een drietal redenen voor de beslissing om een jaartje over te slaan. Twee daarvan zijn praktisch van aard. In de zomer van 2014 zal het Domplein wegens opgravingen open liggen en dus niet beschikbaar zijn voor de traditionele festivalmarkt, het kloppend hart van het festival. Verder zal dit jaar het Duitse Amphi Festival voor het eerst ook plaatsvinden in het laatste weekend van juli. Dit alternatieve festival dat in Keulen plaatsvindt, vist qua muziek en publiek in dezelfde vijver als Summer Darkness.

De derde reden voor de sabbatical ligt dieper. Summer Darkness stond jarenlang bekend als vernieuwend en innovatief, maar de laatste jaren kwam de vernieuwing niet meer vanzelf. Hoe lang zullen de 'goths' nog naar Utrecht komen als ze voor de zoveelste keer Combichrist of Suicide Commando voorgeschoteld krijgen? Hoe goed deze bands live ook zijn, de laatste jaren waren de muzikale verrassingen schaars en leunde het affiche zwaar op gevestigde namen. De organisatie wil het jaar vrijaf daarom gebruiken voor een serieus stuk 'soul searching'. Hopelijk komt een verfrist en vernieuwd Summer Darkness dan in de zomer van 2015 sterker dan ooit terug.

De Summer Darkness Winter Editie, op vrijdag 21 februari in Tivoli Oudegracht (met o.a. Hocico, Aesthetic Perfection en Faderhead) en de Cyberia feesten gaan gelukkig voor de liefhebbers gewoon door.